1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-06-2024
Vārdadienas šodien: Mareks, Tālivaldis

Rakstos

Turpmāk vidusskolā vēsturi mācīs atsevišķi

25. jūnijā apstiprināti grozījumi valsts vidējās  izglītības standartā, nosakot, ka no 2024.gada 1.septembra vidējās izglītības sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā optimālajā apguves līmenī īstenojami divi atsevišķi obligāti apgūstamie pamatkursi – vēsture un sociālās zinātnes. “Darbu pie atsevišķu kursu satura Valsts izglītības satura centrs un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrību sāka, atsaucoties uz vēsturnieku un vēstures skolotāju ieteikumiem, jo labas skolēnu vēstures zināšanas ir arī viens no valsts drošības un attīstības aspektiem,” atzina ministrijā. Atsevišķo kursu saturu un mācību programmas paraugus izstrādājušas Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības veidotas darba grupas.

Skatāmi novadnieces darbi

No 21.jūnija līdz 21.jūlijam Latgales Kultūrvēstures muzejā skatāma novadnieces Zaigas Siliņas krustdūrienā izšūtu gleznu izstāde “Dvēseles prieks”.  Z.Siliņa, kuras dzimtā puse ir Bērzkalne, dzīvo un strādā Rīgā, viņas vaļasprieks ir izšūšana krustdūrienā. Kā atklāj novadniece, viņas gleznu izstādes iepriekš ir notikušas arī Bērzkalnē, Baltinavā, Jaunmoku pilī un Rīgā. Latgales Kultūrvēstures muzejā būs aplūkojami 53 darbi. Ar dažādiem rokdarbiem Zaiga nodarbojas jau kopš skolas gadiem, gleznu izšūšana dāvā pozitīvas emocijas un gandarījumu.

Plakātu konkurss

Izsludināti arī divi konkursi. Viens no tiem ir plakātu konkurss “Mūsu drošība robežsardzes rokās”, kas notiks līdz 4.oktobrim. Konkursa dalībniekiem tiek piedāvāts radīt mākslinieciskus plakātus, kas raksturo robežsardzes darbību. Labākie darbi tiks izstādīti ceļojošajā izstādē. Konkursa dalībnieki var gūt iedvesmu no robežsardzes simbolikas, tradīcijām, vēstures, dienesta jomām, tajā skaitā jūras, sauszemes un gaisa robežu uzraudzības, imigrācijas kontroles, aviācijas, kinoloģijas jomas un starptautiskās sadarbības. Tāpat dalībnieki var izmantot Latvijas valsts robežas ainavas un pozitīvo robežsarga tēlu, kā arī teicienus “Robežsargs – Latvijas vizītkarte” un “Robežsargs – Latvijas valsts robežas neaizskaramības sargātājs”. Konkursā aicināti piedalīties augstskolu dizaina studiju programmu studenti un mākslas vidusskolu audzēkņi no 16 gadu vecuma. Konkursa darbi jāiesniedz elektroniskā formātā: uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. , ar norādi “Plakātu konkurss”. Trīs labāko plakātu autori tiks apbalvoti ar vērtīgām balvām. Konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz šī gada 18.oktobrim.

Šogad vēl atstās uz otru gadu

1.-8.klases un 10.-11.klases izglītojamiem mācību gads beidzās 31.maijā, bet 9.klases skolēniem mācību gads beigsies 14.jūnijā, savukārt 12.klases skolēniem – 21.jūnijā. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) atklāj, ka pamatskolas eksāmenos šogad izkritušos skolēnus (tos, kuri eksāmenos neuzrādīs pietiekamu zināšanu līmeni) vēl atstās uz otro gadu. Iepriekš bija iecerēts ieviest tā saucamo izlīdzināto gadu un piedāvāt šiem skolēniem pamatizglītību pabeigt arodmācībā. Tagad domas mainījušās. Par to, kā šos audzēkņus atbalstīt, lai viņi nepaliktu bez obligātās izglītības, IZM sola domāt. Izmaiņas, lai motivētu un palīdzētu skolu pabeigt, tiek plānotas no septembra. Skolēniem būs nodrošināta motivācijas atbalsta programma, būs pieejams mentors un karjeras konsultants. Vēl plānots, ka tos mācību priekšmetus, kuros audzēknis uzrādījis augstas sekmes, varētu neapmeklēt, vairāk laika veltot citām nodarbēm. Piemēram, dodoties pie uzņēmējiem, kam vajadzīgas darba rokas prasmju apguvei. Galvenā vēlme esot maksimāli atbalstīt, lai audzēknis pabeidz vismaz to posmu, kas ir obligāts.

Izlaidumi Balvu novada izglītības iestādēs 2024.gadā

Baltinavas vidusskolā: 5.jūlijā plkst. 18.00 – 9.klases un 12.klases izlaidums.
Bērzpils pamatskolā: 22.jūnijā plkst. 19.00 – 9.klases izlaidums (skolas aktu zālē).
Eglaines pamatskolā: 15.jūnijā plkst. 18.00 – 9.klases izlaidums (Lazdukalna saietu namā).
Stacijas pamatskolā: 15.jūnijā plkst. 17.00 – 9.klases izlaidums.
Tilžas pamatskolā: 15.jūnijā plkst. 18.00 – 9.klases izlaidums.
Viduču pamatskolā: 5.jūlijā plkst. 19.00 – 9.klases izlaidums (sporta zālē);
6.jūlijā plkst. 13.00 – 9.klases izlaidums (Žīguru izglītības iestādes sporta zālē).
Rekavas vidusskolā: 15.jūnijā plkst. 18.00 – 9. un 12.klases izlaidums (kultūras centrā “Rekova”).
Rugāju vidusskolā: 22.jūnijā plkst. 17.00 – 9.klases un 12.klases izlaidums.
Balvu Valsts ģimnāzijā: 15.jūnijā plkst. 17.00 – 12.klases izlaidums (sporta zālē);
22.jūnijā plkst. 16.00 – 9.klases izlaidums (sporta zālē).
Viļakas vidusskolā: 15.jūnijā plkst. 15.00 – 12.klases izlaidums (sporta zālē);
 6.jūlijā plkst. 16.00 – 9.klases izlaidums (sporta zālē).
Balvu Profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā: 15.jūnijā plkst. 14.00 – 9.klases izlaidums;
15.jūnijā plkst. 17.00 – 12.klases izlaidums.
Viļakas Mūzikas un mākslas skolā: 31.maijā plkst. 18.00.
Balvu Sporta skolā: 28.augustā plkst. 15.00.

vadi

Veiksmes prognoze


.