1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Priecīgi nosvin Veco Jauno gadu

 

Aizvadītajā sestdienā Balvu Kultūras un atpūtas centrā notika krievu kultūras biedrības “Razdoļje” organizētais pasākums “Vecais Jaunais gads”, kurā kā viesi bija uzaicināti piedalīties Pededzes kultūras nama pašdarbnieki.
Biedrība šādu pasākumu rīko jau desmito reizi un arī ciemos aicina viesus no tuvākām un tālākām Latvijas un Krievijas pilsētām. Jāpiebilst, ka Vecais Jaunais gads ir rets vēsturisks fenomens, tādi kā papildus svētki, kas izveidojās laika skaitīšanas maiņas rezultātā. Tradīcija atzīmēt Veco Jauno gadu aizsākās līdz ar neatbilstību starp Jūlija (t.s. vecā stila) un Gregora kalendāru, pēc kura šobrīd dzīvo gandrīz visa pasaule. Atšķirība starp šiem abiem kalendāriem ir 13 dienas. Biedrības vadītājas vietniece Svetlana Pavlovska atzina, ka šis jau bija 10.gads, kad krievu dziesmas gada sākumā pieskandina kultūras namu. Direktore Anita Strapcāne krievu kultūras biedrībai jau savlaikus atgādināja, ka tieši ar viņu koncertu iesākās jaunā kultūras pasākumu sezona.Pededzes muzeja vadītāja Inese Volšteine ar mazo princesīti Līgu. Pededzes folkloras kopa “Labā oma”  dalībniece Inese pastāstīja, ka balveniešiem rādīs senās kāzu dziesmas un dejas. Pededzes pagastā bijis projekts, kura laikā katra kultūras iestāde pētījusi simts gadus senās kāzu tradīcijas, vēlāk tās iemācījušies un izspēlējuši.

Pededzes muzeja vadītāja Inese Volšteine ar mazo princesīti Līgu. Pededzes folkloras kopa “Labā oma”  dalībniece Inese pastāstīja, ka balveniešiem rādīs senās kāzu dziesmas un dejas. Pededzes pagastā bijis projekts, kura laikā katra kultūras iestāde pētījusi simts gadus senās kāzu tradīcijas, vēlāk tās iemācījušies un izspēlējuši.

Uzstājas Svetlana Duļko. Mācījusies Balvu Mūzikas skolā klavieru un akordeona klasē, spēlē saksofonu un pie Viktora Bormaņa pilnveidojusi arī vokālās prasmes, jauniete pašlaik studē komercdarbību Rīgas Valsts tehnikuma Balvu filiāles 3.kursā.  

Uzstājas deju grupa “Varavīksne”. Žanna Ivanova, kura vada šo kolektīvu, atklāja, ka zēni savu priekšnesumu “Džentlmeņi” iestudējuši godam, lai arī kopā darbojas tikai kopš 1.septembra.


Pārsteigums arī skatītājiem. Katru gadu biedrība “Razdoļje” krievu dziesmu cienītājiem cenšas sarūpēt kādu pārsteigumu. Šogad Pededzes kultūras nama pašdarbnieki kopīgai dejai uz skatuves aicināja arī zālē sēdošos.


Apskata arī fotogrāfiju izstādi. Uz pasākumu atnākusī balveniete Marija Borisika apskatīja arī Preiļu fotogrāfu izstādi kultūras nama foajē. Viņa atzina, ka šo pasākumu cenšas apmeklēt katru gadu. “Dzīvoju ar prieku un, paldies Dievam, par veselību nežēlojos. Arī ģimenē viss ir labi,” teica Marija.


Svetlanas Aleksejevas vadītais dziesmu ansamblis “Razdoļje”. Kā pastāstīja dziedātājas Valentīna Daņilova un Alevtina Kožurkina, koncertā ansamblis dziedāja četras  krievu tautasdziesmas par ziemas tēmu. Ansamblī darbojas 12 dziedātājas.


Deja “Putniņi”. Deju grupas “Varavīksne” meitenes strādā kopā jau trīs gadus, un dejai “Putniņi” atribūti - spārni - meklēti un atrasti  ebay interneta vietnē.


Atnāca atpūsties. Mūzikas pedagoģe Zoja Zaharova  atklāja, ka beidzot koncertā varēs baudīt priekšnesumus arī kā skatītāja, jo parasti pasākumos uzstājas pati kopā ar saviem audzēkņiem. Īpaši aizņemts bijis Ziemassvētku laiks, kad vajadzējis koncertēt baznīcās Balvos un Gulbenē, arī citviet.


Dejot dodas arī Saeimas deputāts Ivans Ribakovs. Viņu uz skatuvi dejot veda jaunā Pededzes pašdarbniece Līga Kristiāna Melngaile.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.