1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Satiekas Muzeju naktī

 


16.maijā Balvu Novada muzejā un Balvu Valsts ģimnāzijā, arī  Balvu Bērnu un jauniešu centrā aizvadīja Muzeju nakti Raiņa un Aspazijas zīmē. Katrs muzeju nakts apmeklētājs  varēja atrast ko jaunu un interesantu,  caur citu prizmu ieraudzīt  latviešu dzejniekus Raini  un Aspaziju. Balvu Novada muzejā ekspozīcijas bija atvērtas visu dienu līdz pat pusnaktij. Muzeja pagalmā varēja skatīties un noglāstīt  individuālā komersanta “Mieriņš un dēli” audzētos trušus, pavizināties ar zirdziņu un poniju, no skatu laukuma pie ezera izbraukt Balvu ezerā ar “Vilnīti”, lai lūkotos, kā mēness starus stīgo. Šo iespēju aukstā laika dēļ gan neviens neizmantoja. Muzeja pagrabiņā noklausījušies vietējo dzejnieku sniegumu, apmeklētāji devās uz Balvu Valsts ģimnāziju, lai uzzinātu ko vairāk par Olīvu Mētru – Balvu Valsts ģimnāzijas skolotāju, Raiņa un Aspazijas līdzgaitnieku. Debesis bija skaidras, un no skolas jumta ar teleskopu varēja vērot pat zvaigznes.


Balvu Novada muzeja direktorei darba pietiek. Iveta Supe Muzeju naktī mierā nebija ne mirkli - te dāvanas jāpasniedz, te zīmogi jāsaliek, jāaprunājas ar tuviem un tāliem ciemiņiem, jāparāda ekspozīcijas.


Satiekas muzeja pagrabiņā. Šeit notika dzejas kafejnīca “Mēness dārzā”, kurā piedalījās vietējie dzejnieki. Varēja aplūkot Zinta Purena grafikas, paklausīties vokālo ansambli “Par to”, kā arī iemalkot kafiju vai tēju jaunajā  kafejnīcā. Māris Lāpāns bija parūpējies par apgaismojumu “Uguns un Nakts” noskaņās.


Uz skolas jumta. 12.c klases skolniece Dita Alsiņa un skolotāja Ārita Andrejeva teleskopā vērot zvaigznes aicināja ikvienu. Dita atzina, ka zvaigznes teleskopā vēro pirmo reizi.


Muzeju nakts atklāšanā. Tā sākās ar “Dzeju Saules dārzā” - skatuves runas konkursa dalībnieku uzstāšanos. Vēlāk apmeklētāji varēja skatīties multfilmas, kurās skanēja Raiņa un Aspazijas dzeja “Sēd uz sliekšņa pasaciņa” un “Saule un mēness”, kā arī kopīgi rindu pie rindas rakstīt dzejoli.


Apmeklē “Zvaigznes” grāmatnīcu. Ilona Čakāne (vidū) izvēlējās grāmatas par jogu, ajūrvēdu, aplūkoja un iegādājās grāmatas par psiholoģiju, darbiem mājās un virtuvē. Vecākā pārdevēja Astrīda Ločmele atzina, ka, pateicoties lielajām atlaidēm, tirdzniecība iet no rokas. Arī pārdevēja konsultante  Rudīte Lukste (no labās) un veikala vadītāja Lāsma Pundure (no kreisās) priecājās, ka Muzeju naktī ir iespēja grāmatas tirgot arī vakarā.


Pilsētniecēm patīk trušu sētiņa. Mieriņu ģimenes audzētos trušus “Saulainajā stūrītī” aplūkoja un samīļoja arī Arta Smirnova un Monta Līna Saleniece. Jaunietes atzina, ka trušus nenākas bieži  redzēt, kur nu vēl paglāstīt, jo abas dzīvo pilsētā.


Balvu Bērnu un jauniešu centra kafejnīca. Šeit kurējās ugunskurs, vārījās tēja, uz galda bija cienasts, un Amanda Sirmā ar Agitu Melbergu uz meiteņu vaigiem krāsoja sirsniņas un taureņus. Visu vakaru šeit skanēja Raiņa un Aspazijas mūzikā ietērptā dzeja.


Vizinās “mazā sirmā kumeliņā”. Patrīcija Znotiņa ar Agritas Proles poniju vizinājās ar lielu prieku. Šo iespēju izmantoja daudzi bērni. Agrita pastāstīja, ka ponijam bērni patīk un viņš tos vizina labprāt.


Dzeju lasa Zane Staģe. Tilžas internātpamatskolas 4.klases skolnieces un citu daiļlasītāju konkursa dalībnieku, kuri bija izvēlējušies Raiņa vai Aspazijas dzeju, sniegums ļāva atcerēties skolas gados mācīto arī pieaugušajiem Muzeju nakts apmeklētājiem. “Katru skolēnu gatavoja cits skolotājs, nu viņi ir satikušies kopējā uzvedumā," paskaidroja pasākuma režisore Ilga Oplucāne.


“Vilnītis”   pietauvojies. Tā saimnieks Ēriks Kanaviņš bažīgi skatījās uz ezera viļņiem, bet tie uztrauca mazāk nekā aukstais vakars. “Diezin vai šovakar būs braucēji, taču droši nāciet siltākā laikā. Man jau pirmie ciemiņi bija no Žīguriem un Siguldas. Šogad būs jaunums - uz “Vilnīša” varēs gatavot zupu!” pastāstīja kapteinis.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.