1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Aicina noskaidrot zāļu cenu mājaslapā

Kā liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) mājaslapā www.zva.gov.lv veiktā aptauja, vairums respondentu (47%) pirms došanās uz aptieku labprāt izmanto mājaslapā sniegtās iespējas un noskaidro maksimāli pieļaujamo zāļu cenu* aptiekā. Tāpat 11% respondentu par zāļu cenu jautā savam ārstējošajam ārstam. Savukārt 43% respondentu atbild, ka veselība ir svarīgāka par zāļu cenu, tādējādi apliecinot, ka zāļu cenas jautājums ir pakārtots veselības vajadzībām un ārsta norādījumiem.

ZVA mājaslapā pieejamā zāļu cenu pārbaudes forma “Pārbaudi zāļu cenu šeit!” palīdz pirms došanās uz aptieku ne tikai noskaidrot maksimāli pieļaujamo zāļu cenu, bet arī iegūt informāciju par lētāko medikamentu no tirgū esošajiem analogiem. Piemēram, ja ārsts nav noteicis citādi, farmaceits var ieteikt, bet pacients var izvēlēties lētākas zāles.
Ikviens ZVA mājaslapas apmeklētājs var vienkārši noskaidrot zāļu cenu un izvēlēties zāles atbilstoši savām finansiālajām iespējām. Svarīgi atcerēties, ka pirms jebkuru zāļu iegādes ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, kas palīdzēs izvēlēties zāles, ņemot vērā ne tikai veselības stāvokli, saderību ar citām (paralēli lietotām) zālēm, bet iespēju robežās ņems vērā arī pacienta finansiālās iespējas. Jo ikviens ārsts ir ieinteresēts, lai pacients izrakstītās zāles lietotu un ārstētos, nevis noliktu recepti plauktā. Savukārt ZVA mājaslapā ir izveidots ērts rīks, kur pacients pats var aplūkot lētākas zāles no tirgū esošajiem analogiem un lūgt ārstam un/vai farmaceitam padomu. Arī nozares profesionāļi (ārsti) ir atzinuši, ka labprāt izmanto minēto zāļu cenu pārbaudes formu, jo ātri un ērti var noskaidrot zāļu cenu.
Zāļu cenu pārbaudes forma “Pārbaudi zāļu cenu šeit!” piedāvā cenu meklēt gan pēc zāļu nosaukuma (piemēram, Ibumetin), gan aktīvās vielas (piemēram, Ibuprofenum). Meklētājā ierakstot aktīvās vielas nosaukumu, meklēšanas rezultātos parādīsies Latvijā pieejamie medikamenti ar konkrēto zāļu sastāvā esošo aktīvo vielu un tiem būs norādīta aptiekas maksimāli pieļaujamā cena. Atvērtajā meklētāja logā papildus redzēsiet arī zāļu nosaukumu, primārā iepakojuma devu, zāļu formu, skaitu iepakojumā un reģistrācijas apliecības īpašnieku. Savukārt, ierakstot zāļu nosaukumu, uzzināsiet cenu visām zālēm ar šādu nosaukumu, bet dažādiem iepakojumiem un koncentrāciju. Klikšķinot uz izvēlētā medikamenta nosaukuma, ir iespēja iegūt plašāku informāciju, ko veido zāļu apraksts, zāļu lietošanas instrukcija, informācija par zāļu pieejamību u.c.
Vienlaikus ZVA atgādina, ja tiek konstatēts, ka licencētā aptiekā zāļu cena pārsniedz ZVA mājaslapā norādīto maksimāli pieļaujamo zāļu cenu, par to būtu jāziņo Veselības inspekcijai. Meklēšanas formā “Pārbaudi zāļu cenu šeit!” pieejama informācija par to zāļu cenām, kas nav ietvertas valsts kompensācijas sistēmā.
*Aptiekas maksimāli pieļaujamā cena ir norādīta ar iekļautu pievienotās vērtības nodokli (PVN).

vadi

Veiksmes prognoze


.