1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

Rakstos

Iepazīstina ar Balvu Novada muzeja ekspozīciju

20.oktobrī Pleskavā notika II starptautiskā konference “Kultūras un vēsturiskā mantojuma popularizēšana un saglabāšana”, kurā piedalījās arī pārstāvji no Latvijas. Par Balvu novadu un muzeja ekspozīcijām stāstīja direktore Iveta Supe.
Pleskava ir viena no Hanzas savienības pilsētām, un 2019.gadā šeit notiks Hanzas dienas. Lai tām pienācīgi sagatavotos, bija sarīkota šī konference. Pleskava ir viena no unikālākajām Krievijas pilsētām - Krievzemes sākums, tās vēsturei iesniedzoties vairāk nekā 1110 gadu garumā. Pilsēta hronikā pirmo reizi minēta 903.gadā saistībā ar leģendāro kņazieni Olgu un kņazu Igoru. Mūsdienās Pleskava ir pilsēta - muzejs, kurā saglabājušies nozīmīgi 12.-17.gadsimta vēstures un kultūras pieminekļi. Savukārt Hanzas savienība bija viduslaiku vācu tirgotāju organizācija, kas pakāpeniski pārvērtās par starptautisku Baltijas jūras un Ziemeļjūras baseina zemju pilsētu politisku savienību ar aptuveni 300 pilsētām. To mērķis bija nodrošināt savstarpējo interešu aizsardzību un veicināt pārjūras tirdzniecību Ziemeļeiropā. Viena no galvenajām Hanzas pilsētām bija Rīga. Starptautiskās Hanzas dienas, kas pēc diviem gadiem notiks Pleskavā, ir ikgadējs pasākums, kas ik gadu tiek rīkots citā Jauno laiku Hanzas pilsētu savienības dalības pilsētā. 2000.gadā šo savienību atjaunoja ar nosaukumu “Jauno laiku Hanzas pilsētu savienība”. Pašlaik Jauno laiku Hanzas pilsētu savienība apvieno 186 pilsētas no 16 valstīm, to skaitā 14 pilsētas ir Krievijā. Konferences dalībnieki pēc Ivetas Supes stāstījuma uzdeva jautājumus, jo viņiem šī pieredze bija interesanta. I.Supe pastāstīja par finansējuma piesaisti muzejam, kas tapis  ar Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas atbalstīto projektu. Konferences dalībniekus pārsteidza Ziemeļlatgales nemateriālā kultūras mantojuma digitālā ekspozīcija. “Piecās muzeja ekspozīciju zālēs  apmeklētāji var klausīties tradicionālo mūziku, folkloru, te apkopotas  paražas, psalmi, Maija dziedājumi, cilvēku prasmes un citas Ziemeļlatgales vērtības. Balvu Novada muzejā izmantojam dažādus multimedijus un inovatīvas tehnoloģijas, lai jaunā ekspozīcija būtu interesanta dažāda vecuma un interešu grupām,” pastāstīja I.Supe.
21.oktobrī konferences dalībnieki devās uz Latviju, Siguldu, kur iepazina Latvijas pieredzi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Viņi apmeklēja Raunu, Cēsu pili, Lielstraupes pili, Turaidas muzejrezervātu.

vadi

Veiksmes prognoze


.