1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Georgs, Jurģis, Juris

Rakstos

Joprojām smaga veselības problēma

Ar šo gadu jauna kārtība C hepatīta pacientu ārstēšanā. Turpmāk slimnieki  ar 1. un 4. genotipa C hepatītu saņems tikai jaunākās paaudzes jeb bezinterferona terapiju.
Daļu pacientu joprojām ārstēja arī ar kombinēto terapiju, kurā ietilpa interferons. Šogad situācija mainījusies, un pacientus, kuriem atklāts 1. un 4. genotipa C hepatīts un slimība progresējusi līdz 3. vai 4. aknu fibrozes stadijai (F3, F4),  ārstēs  ar jaunāko bezinterferona terapiju, kas gada laikā jau apliecinājusi savu efektivitāti.
Pašlaik Latvijas tirgū pieejami divi jaunās paaudzes medikamenti. Kuru no tiem nozīmēt konkrētam pacientam, izlemj ārstu konsilijs. Tiesa, naudas ir tik, cik ir, tāpēc labā ziņa pagaidām attiecas tikai uz 1. vai 4. genotipa C hepatīta pacientiem, kuriem slimība progresējusi līdz 3. vai 4. aknu fibrozes stadijai. Tas nozīmē, ka cilvēkam jau  ir ļoti nopietni aknu bojājumi –  aknu ciroze vai fibroze, kas  strauji progresē aknu cirozē, un terapija jāsaņem iespējami ātrākā laikā.
Lai saņemtu ārstēšanu, noteicošais būs fibrozes pakāpe, orgānu transplantācija, nieru mazspēja, kad jau nepieciešama hemodialīze. Pacienti, kuriem nozīmēta kombinētā terapija ar interferonu līdz 2016.gada 31.decembrim, turpinās saņemt šo terapiju līdz kursa beigām.
Izmaiņas neattiecas uz pacientiem ar 2. un 3. genotipa C hepatītu. Viņi joprojām saņems jau zināmo pegilēto interferona un Ribavirīna terapiju. Diemžēl jauni medikamenti šo genotipu C hepatīta pacientu ārstēšanai joprojām nav pieejami Latvijas tirgū.

vadi

Veiksmes prognoze


.