1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

100 dienas līdz pašvaldību vēlēšanām

Līdz 3.jūnija pašvaldību vēlēšanām palikušas 100 dienas. Gatavojoties vēlēšanām, atgādinām par svarīgāko.
5.marts
Pašvaldību vēlēšanu kārtība paredz, ka vēlētājam ir tiesības vēlēt tajā pašvaldībā, kur ir viņa reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, vai pašvaldībā, kurā vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.
Ņemot vērā, ka deviņdesmitā diena pirms pašvaldību vēlēšanām ir 5. marts, tad vēlētāji, kuru faktiskā un deklarētā dzīvesvieta ir atšķirīgās pašvaldībās, bet kuri vēlēšanās gribētu balsot pašvaldībā, kur aizrit viņu ikdiena, vēl līdz 5. martam var deklarēt savu faktisko dzīvesvietu. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) novembrī veiktās vēlētāju aptaujas dati liecina, ka savā deklarētajā dzīvesvietāa nedzīvoja aptuveni piektā daļa jeb 20% aptaujāto vēlētāju, un 38% gadījumu šo vēlētāju faktiskā un deklarētā dzīvesvieta atradās dažādās pašvaldībās. Par to, kā deklarēt dzīvesvietu, var uzzināt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv.
20.-25.marts
No 20. līdz 25. martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sagatavos un vēlētājiem uz deklarēto dzīvesvietu nosūtīs vēstuli ar informāciju par vēlētāja iecirkni 3. jūnija vēlēšanās. Šo informāciju varēs noskaidrot arī internetā, PMLP mājaslapā, vai pa tālruni. Sākotnēji katrs vēlētājs tiks iekļauts tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas, domes ieskatā, atbilst viņa deklarētajai dzīvesvietai. Savukārt pieteikties balsot pašvaldībā, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums, būs iespējams līdz 16. maijam. Jāatceras, ka katram vēlētājam vēlēšanās ir viena balss, tāpēc balsot vairākās pašvaldībās nav iespējams.
14.-24.aprīlis
No 14. līdz 24. aprīlim 119 pašvaldībās notiks deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana. Kandidātu saraksti pašvaldību vēlēšanām jāiesniedz pašvaldību vēlēšanu komisijās to noteiktajā darba laikā. Kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas partijas un partiju apvienības, kā arī vairākas partijas, apvienību nereģistrējot. Novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā ir mazāks par 5000, kandidātu sarakstus drīkst iesniegt arī vēlētāju apvienības. Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un ES pilsoņiem no 18 gadu vecuma, ja viņi ir iekļauti Latvijas vēlētāju reģistrā.
Kandidātu saraksti, ziņas par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmas tiks publicētas CVK un pašvaldību mājaslapās. Savukārt no 29. maija līdz vēlēšanu dienai ar kandidātu sarakstiem varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.
24.aprīlis
24. aprīlis ir diena, līdz kurai pašvaldību vēlēšanu komisijām jāizveido vēlēšanu iecirkņu komisijas savā pašvaldībā. Pieteikumu iesniegšanas termiņu vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu kandidātiem nosaka pašvaldību vēlēšanu komisiju priekšsēdētāji, un šī informācija izliekama pašvaldību informācijas sniegšanas vietās un pašvaldību mājaslapās.
Par iecirkņa komisijas locekļiem var pieteikt vēlētājus, kuri prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vispārējā vidējā izglītība, kuri nav deputāti, deputātu kandidāti, kandidātu saraksta iesniedzēji vai citu vēlēšanu komisiju locekļi. Savukārt tiesības pieteikt un izvirzīt savus pārstāvjus iecirkņa komisijā ir partijām, partiju apvienībām, vēlētāju grupām un pašvaldību vēlēšanu komisiju locekļiem.
16.maijs
16. maijs ir pēdējā diena, kad vēlētāji var mainīt sākotnēji piešķirto vēlēšanu iecirkni. Pašvaldību vēlēšanās iecirkni iespējams mainīt uz jebkuru citu iecirkni savas pašvaldības robežās vai uz jebkuru citu iecirkni pašvaldībā, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.
Iecirkņa maiņu būs iespējams pieteikt, sākot ar 25. martu, tiešsaistē PMLP mājaslapā, izmantojot e-pakalpojumu, vai arī klātienē jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas vietā.
29.maijs – 3.jūnijs
Vēlēšanu iecirkņos var pieteikt balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī. Iespēju balsot atrašanās vietā var izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu dienā atradīsies sava iecirkņa teritorijā.
31.maijs – 2.jūnijs
Dažas stundas dienā vēlēšanu iecirkņos var nobalsot iepriekš. Katram vēlētājam jābalso savā vēlēšanu iecirknī. Balsošanas dokuments ir pase vai personas apliecība.
3.jūnijs
Pašvaldību vēlēšanu diena. Vēlēšanu iecirkņi atvērti no pulksten 7.00 līdz 22.00. Katram vēlētājam jābalso savā vēlēšanu iecirknī. Balsošanas dokuments ir pase vai personas apliecība.

vadi

Veiksmes prognoze


.