1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
18-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Masļeņicu svin ar cienastiem un jautri

Masļeņica ir pareizticīgo svinamā diena, kuru svin septiņas dienas pirms lielā gavēņa. Šogad  Masļeņicu Balvos atzīmēja 17.martā pie Balvu pamatskolas.
Saulīte, lai arī ar zobiem, laukā bija izvilinājusi ģimenes ar bērniem, jauniešus un arī gados vecākus cilvēkus.  Pēc krievu tradīcijām Masļeņicas svinēšana saistās ar jautrību un visdažādākajiem cienastiem. Galvenais ēdiens un svētku simbols ir pankūkas, visiem vēlams ierasties košās drēbēs, ko svētku rīkotāji arī ievēroja. Patvāri ar karstu tēju, baranku virtenes, dažādas pankūkas un citi gardumi - tas viss piederēja pie Masļeņicas tradīcijām. Pasākuma organizatore - Balvu pamatskolas direktores vietniece audzināšanas jomā Svetlana Pavlovska - rūpējās, lai  visiem būtu jautri un patīkami, lai visi atnākušie dejotu un dziedātu līdzi gan skolas jauniešiem, gan biedrības “Razdoļje” vokālajam ansamblim. Aiz skolas valdīja liela jautrība - pa sporta laukumu un Lāča dārzu bērnus vizināja divi zirgi un ponijs. Pēc rotaļām un priekšnesumiem visi devās dedzināt salmu lelli  un gāja rituālā riņķa dejā.

Atklāj svētkus. Masļeņicu atklāja vietējais uzņēmējs un domes deputāts Ivans Baranovs un Svetlana Duļko, kura nodziedāja dziesmu. Svetlana mācās Rīgas Valsts tehnikuma 1.kursā un jau divus gadus dziedāšanu apgūst privātstundās pie Viktora Bormaņa.

Pie Ineses Krimas tirgus letes. Viņa bija sacepusi divu veidu pankūkas, sasējusi sieru, bija kafija un tēja, bet našķu cienītājiem Inese piedāvāja garšīgas kūciņas.

Pārsteigumus gādā “Balvu maiznieks”. Eventijs Zelčs spēlēja, bet  Anita Utjaganova dziedāja krievu častuškas. Ņina Barsukova un Kristīne Terentjeva klātesošajiem piedāvāja svaigas bulciņas un pīrādziņus. Goda vietā bija  nolikts patvāris, ko izmanto tējas pagatavošanai.

Velk virvi. Divas komandas - “Ziema” un “Pavasaris” - cīnījās, kura uzvarēs. Kad gandrīz pārsvars bija “Ziemas” pusē, palīgā nāca jauni spēki un uzvarēja “Pavasara” komanda. Urrā! Masļeņica aiziet, ar to kopā arī ziema, un pavasaris  nāk tās vietā!

Dzied krievu kultūras biedrības “Razdoļje” vokālais ansamblis. Silti saģērbušās un krāšņiem lakatiem rotājušās sievas pierādīja, ka viņu balsis labi skan ne tikai telpās, bet arī aukstajā āra gaisā.

Aicina kamanās. Bērnus pavizināties zirga pajūgā  aicināja arī Daina Kozlovska no Kubuliem.

Sidrabs klausa uz vārda. Andreja un Larisas Klitončiku zirgs Sidrabs saimniekam bija jāpietur, lai visi braukt gribētāji var mierīgi ieņemt vietas kamanās un tad doties apļa braucienā pa Balvu pamatskolas sporta laukumu.

Izspēlē četrus gadalaikus. Šajās lomās iejutās Jekaterina Mieriņa, Marija Galuškina, Kristīne Bažanova un Janīna Vīksna.

Sandra Uzula ar  poniju Mambo izvizina bērnus. Rinda uz vizināšanos stāvēja jo gara, un bērni, ieķērušies mazā zirdziņa krēpēs, ļāvās šim piedzīvojumam.

Dedzina lelli. Masļeņicā ir tradīcija sadedzināt salmu lelli, kas simbolizē ziemu un nozīmē, ka šādā veidā no šī gadalaika visi atvadās līdz pat nākamajam gadam.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.