1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Mirta, Ziedīte

Rakstos

Saslimstība ar tuberkulozi samazinās

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi Latvijā turpina samazināties.

2016.gadā reģistrēti 560 saslimšanas gadījumi, un tas ir par 61 gadījumu mazāk nekā 2015.gadā. Eiropas Savienības valstīs vidējais reģistrēto šādu pacientu skaits, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, 2014.gadā bija 12,8. Statistika apliecina, ka bijušā Balvu rajona teritorijā 2016.gadā reģistrētā saslimstība ir aptuveni Eiropas līmenī – 14,3. Visaugstākā pērn tā bijusi kādreizējos rajonos – Rēzeknes – 64,4, Madonas – 52,1 Gulbenes - 42,4, Liepājas - 42 un Ludzas – 41,2.
Arī bērniem tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits samazinās. 2016.gadā tuberkuloze reģistrēta 22 bērniem vecumā līdz 14 gadiem. Lai gan 2016.gadā reģistrēti 8 gadījumi pusaudžiem vecumā no 15 līdz 17 gadiem (2015. - 4), analizējot saslimstību pa gadiem, arī pusaudžu vidū kopumā tā samazinās.
2016.gadā lielākais tuberkulozes saslimušo skaits reģistrēts iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem, turklāt tieši vīriešiem tuberkulozi reģistrē biežāk. Speciālisti uzsver, ka Latvijā saslimstības rādītāji tomēr joprojām ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā un aicina iedzīvotājus nepieciešamības gadījumā nekavēties un veikt veselības pārbaudes. Visizplatītākā ir plaušu tuberkuloze, taču tā var attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram, kaulos, limfmezglos, nierēs. Lielākam riskam saslimt ar tuberkulozi pakļauti iedzīvotāji, kuri lieto narkotiskās, toksiskās vielas, alkoholu, smēķē, kuriem ir hroniskas saslimšanas, jo tās nomāc imunitāti, piemēram, HIV infekcija, plaušu, nieru slimības, cukura diabēts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, kā arī nepilnvērtīgs uzturs un ilgstošs stress. Tāpēc, kā uzsver speciālisti, lielākā nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai un veselīgam dzīvesveidam. Bet, ja iznācis saslimt, pēc iespējas ātrāk jāuzsāk ārstēšanās. Par saslimšanu ar tuberkulozi var liecināt klepus vairāku nedēļu garumā ar vai bez krēpām, paaugstināta ķermeņa temperatūra, neizskaidrojams svara zudums, pastiprināta svīšana naktīs. Retāk tuberkulozes saslimšanas gadījumā novērojams asiņu piejaukums krēpām, elpas trūkums, sāpes krūtīs. Ja radušās neskaidras aizdomas, noteikti jāapmeklē ģimenes ārsts vai plaušu speciālists (ftiziopneimonologs). Arī Balvos ir pieejamas bezmaksas plaušu speciālista konsultācijas.

vadi

Veiksmes prognoze


.