1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Kad nepieciešamas pierobežas caurlaides?

Laikraksta “Vaduguns” redakcijai piezvanīja kāds lasītājs, kurš jautā, kādos gadījumos nepieciešama pierobežas caurlaide?
“Pats dzīvoju Vidzemes pusē, bet regulāri pārvietojas ar automašīnu Viļakas un Baltinavas novados. Īsti nav saprotams, kurās konkrēti vietās jābūt līdzi pierobežas caurlaidei, kad tā pēc amatpersonu lūguma jāuzrāda, kad to nevajag darīt?” jautā lasītājs.
Valsts robežsardzes interneta mājaslapā ikvienam pieejams skaidrojums par pierobežas režīma noteikumiem.
Pirmkārt, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem gar ārējo Latvijas Republikas sauszemes robežu noteikta ne vairāk kā divus kilometrus plata pierobežas josla. Personām no 15 gadu vecuma, uzturoties pierobežas joslā (gar Latvijas Republikas - Krievijas Federācijas valsts robežu un Latvijas Republikas - Baltkrievijas Republikas valsts robežu), nepieciešama Valsts robežsardzes izsniegta speciālā caurlaide. Tā nav nepieciešama tikai gadījumos, ja persona deklarējusi dzīvesvietu pierobežas joslā un uzturas attiecīgā novada (pilsētas) vai blakus esošā novada (pilsētas) pierobežas joslā; ja persona pārvietojas pa valsts autoceļu, kas šķērso pierobežas joslu (pārvietojoties pa vietējas nozīmes ceļiem pierobežas joslā, caurlaide nepieciešama); ja valsts pārvaldes iestādes vai pašvaldības amatpersona (darbinieks) pilda dienesta (amata) pienākumus pierobežas joslā un var uzrādīt dienesta apliecību, ja tā paredzēta attiecīgās iestādes darbību reglamentējošos normatīvajos aktos; ja persona var uzrādīt Latvijas Republikas izdotu vietējās pierobežas satiksmes atļauju.
Otrkārt, kā to jau pagājušajā gadā informēja Valsts robežsardze, pierobežas caurlaides iedzīvotājiem vairs nav jānēsā līdzi - personas atbrīvotas no pienākuma pie sevis glabāt un pēc Valsts robežsardzes amatpersonu pieprasījuma uzrādīt speciālo caurlaidi par uzturēšanos pierobežas joslā. Šajā gadījumā cilvēkam gan jārēķinās, ka viņu var aizkavēt līdz brīdim, kamēr Valsts robežsardzes amatpersona datu bāzē veiks pārbaudi par caurlaides izsniegšanas faktu.
Jāpiebilst, ka tiek izsniegtas pastāvīgās caurlaides (to tiesīga saņemt persona, kurai pierobežas teritorijā pieder nekustamais īpašums) un terminētās speciālās caurlaides (to tiesīga saņemt persona, kurai nepieciešams uzturēties pierobežas teritorijā). Speciālo caurlaidi var pieprasīt un saņemt, izmantot e-pakalpojumu vienotajā pakalpojumu portālā “www.latvija.lv” vai arī ar iesniegumu griezties jebkurā Valsts robežsardzes struktūrvienībā.

vadi

Veiksmes prognoze


.