1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Par godu jubilārei

 

Jau kāpnēs skanēja Stefānijas Matisānes dziedošā balss, kura nāca uz zāli, kur viņu, stāvēdami kājās, sagaidīja tuvāki un tālāki ciemiņi, kaimiņi un citi vietējie ļaudis. Svinīgajā pēcpusdienā skanēja daudz dziesmu un pašas jubilāres atmiņu. Smaržoja ziedi, uz galda stāvēja gardumi, un savu dāsnumu dāvāja  vēl  saule, likdama atmirdzēt rudens dienas krāsainībai.


Pārdomāta dāvana. Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, nākot uz pasākumu, kopā ar priesteri bija pārdomājuši, ko jubilārei dāvināt. Viņas īstajā dzimšanas dienas datumā celebrēja Svēto Misi, bet pasākuma dienā vadītājs vēlēja Dieva žēlsirdību un uzdāvināja Žēlsirdības gleznu, kāda atrodas arī Šķilbēnu baznīcā.


Sveic pedagogi. Pēteris Vancāns teica lielo paldies, ka  Stefānija palīdzējusi izglītoties kuplai profesionālu pedagogu saimei. Viens kļuvis par literātu, cits - par ķīmiķi vai biologu, viņš pats – par sporta jomas entuziastu. Viņa vēlējums,- lai jubilāre ikdienā smaidītu un dziedātu, jo tas palīdz dzīvot. Stefānija to arī darījusi, ne velti  viņai tik bagātīgs dzīves celiņš ritējis.


Par godu jubilejai. Jubilejas pēcpusdienu vadīja “Saucēju” dziedātāja Indra Mētra no Rīgas. Viņas vecmamma ir no Bērzpils, arī tādēļ šī puse un cilvēki ir labi pazīstami. Bez tam aktīvi sadarbojusies ar Šķilbēnu novada teicējām, ko raksturo kā vienas no lielākajām Latvijas tradicionālās dziedāšanas pērlēm. Indra vasarā ciemojusies pie Stefānijas un tad arī runāts par Stefānijas lielo mūža jubileju un tās rīkošanu. Atbalstu telpu nodrošināšanā sniegusi Rekovas kultūras dzīves vadītāja Inese Lāce.


Ar krāšņiem ziediem. Vija Kuļša bija saposusies tautiskā tērpa noskaņās. Arī viņa savulaik bija aktīva Rekavas etnogrāfiskā ansambļa dalībniece, iesākdama dziedāt kopš 6.klases. Stefāniju viņa tuvāk iepazinusi tieši caur dziesmu. Vijas atziņa: “No jubilāres varēja mācīties pamatīgumu – ja viņa ko darīja, tad no sirds un līdz galam. Bija stingra, prasīga un arī diezgan šerpa sieva. Mūsu uzstāšanās bija veiksmīgas, jo vadītāja visu izdomāja no sākuma līdz galam.” Vija jubilāri sveica kopā ar saviem bērniem - dēlu Marku un meitām Evelīnu un Paulu.


Muzikāli priekšnesumi. Upītes folkloras kopa un Upītes kapela jubilāri sumināja ar dziesmām.


Pirmās viešņas. Gaidot ierodamies jubilāri, pirmās uz svinīgo pēcpusdienu bija atnākušas Valentīna Pužule un Magda Sutugova. Arī viņas agrāk aktīvi dziedāja folkloras ansamblī Stefānijas Matisānes vadībā. Nākdamas uz  pēcpusdienu, viņas bija pārdomājušas arī savu dzīves gājumu, kurā nozīmīga vieta bijusi dziesmai, lai gan jau gadus piecpadsmit vairs aktīvi nedzied. Atcerējās braucienus uz Rīgu, uzstāšanos pasākumos  un uzslavēja vadītājas Matisānes organizatoriskās prasmes.


Speciāls veltījums un apbalvojums. Ļoti skanīgi ar speciāli sagatavotu veltījumu jubilāri sveica “Saucējas”. Tā ir Latvijas Kultūras akadēmijā izveidotā tradicionālās  dziedāšanas grupa. Dalībnieces mācās dziedātprasmi no dzīviem cilvēkiem, kuri to prot un vēl ir sastopami. Noturīga draudzība laika gaitā izveidojusies ar Stefāniju Matisāni, kuru raksturoja kā brīnišķīgu dziedātāju ar unikālu balsi un bagātīgu dziesmu pūru. Suminot par ieguldījumu Ziemeļlatgales tradicionālās dziedātprasmes vērtību saglabāšanā un popularizēšanā un sakarā ar lielo dzīves jubileju, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte Stefānijai Matisānei pasniedza īpašu Zvaigžņu Goda rakstu, ar ko sumina tikai atsevišķus Latvijas  cilvēkus. Dāvanu bija atsūtījusi arī Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Anda Beitāne - viena no pirmajām Stefānijas dziesmu ierakstītājām.


Sirsnīgi viesi. Ziedus, bučas un dziesmas jubilārei dāvāja arī “Rekavas dzintars”.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.