1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

Balvos eksāmenus sekmīgi nokārtojusi vairāk nekā puse

Katru gadu nepilni 13 tūkstoši topošo velosipēdistu vēlas pārbaudīt savas ceļu satiksmes noteikumu zināšanas un iegūt savu pirmo vadītāja apliecību, no kuriem sekmīgi to izdara apmēram deviņi tūkstoši.
Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā Latvijā kopumā pieņemti 12 774 velosipēda vadītāju eksāmeni, no kuriem sekmīgi pārbaudījumu izturēja 70% topošo velosipēdistu. Balvu pilsētā pērn bija 119 cilvēki, kuri vēlējās iegūt velosipēda vadītāja tiesības. Lielākajai daļai jeb 62% tas arī izdevās. Salīdzinot ar mūspusei tuvākajām kaimiņpilsētām, Gulbenē aizvadītajā gadā no 156 cilvēkiem eksāmenu sekmīgi nokārtoja 76%, bet Alūksnē no 123 cilvēkiem - 62%.
Pieredze liecina, ka dažu atsevišķu velobraucēju attieksme un pārgalvība katru gadu rada papildus spriedzi uz ceļa un konfliktsituācijas ar pārējiem satiksmes dalībniekiem. Tas rezultējas arī ceļu satiksmes negadījumu statistikā. 2017.gada 11 mēnešos ceļu satiksmes negadījumos bojā gāja 11 (2016.gadā – 7), bet ievainojumus guva 535 (2016.gadā – 576) velosipēdisti. Tādēļ, lai skolēni jau no mazotnes izprastu satiksmes drošības jautājumus, CSDD aicina skolas un ikvienu pedagogu mācīt skolēniem ceļu satiksmes noteikumus un palīdzēt bērniem kļūt par disciplinētiem gājējiem un velosipēdu vadītājiem. Kvalitatīvi apgūtu satiksmes noteikumu zināšanu apliecinājums ir skolā nokārtots pirmais valsts eksāmens - velosipēdu vadītāju eksāmens un iegūta pirmā vadītāja apliecība jau desmit gadu vecumā. Tādēļ arī 2018.gadā CSDD mudina skolas mācību procesu organizēt tā, lai skolēni velosipēdu vadītāju eksāmenu varētu kārtot skolā un eksamināciju veiktu skolas pedagogi. Tādējādi skola pati varētu plānot gan gatavošanos eksāmenam, gan pašu eksamināciju. CSDD arī izveidojusi sistēmu, kas ļauj eksāmenu novadīt arī skolas pedagogiem. Savukārt CSDD nodrošinās, lai skolēni, kuri sekmīgi nokārtojuši eksāmenu, skolā saņemtu velosipēdu vadītāju apliecības.

vadi

Veiksmes prognoze


.