1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Mirta, Ziedīte

Rakstos

“No cik soda punktiem sākas nepatikšanas?”

Droši vien arī mūspusē ir daļa autovadītāju, kuriem par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu piemēroti pārkāpumu uzskaites punkti jeb tautā dēvētie soda punkti. Laikraksta “Vaduguns” redakcijā vērsās kāds lasītājs ar lūgumu izskaidrot, par ko piemēro soda punktus, kāds ir to maksimālais skaits un no cik pārkāpumu uzskaites punktiem autovadītājam var piemērot papildus sodus, piemēram, transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu. “Par soda punktiem visiem zināms, bet to piemērošanas kārtība līdz galam nav skaidra. Domāju, tas interesē arī citus autovadītājus,” spriež lasītājs.

Par uzskaites punktu reģistrēšanu
Maksimālais pārkāpumu uzskaites punktu skaits ir 16. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas stājušies spēkā 2004.gada 1.jūlijā, uzskaites punktus “Ceļu satiksmes drošības direkcija” reģistrē transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Uzskaites punktus reģistrē automātiski dienā, kad beidzies lēmuma par administratīvā soda piemērošanu pārsūdzēšanas termiņš. Informāciju par administratīvā soda piemērošanu transportlīdzekļa vadītājam transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram tiešsaistes datu pārraides režīmā nodod no Sodu reģistra.

Par uzskaites punktu dzēšanu
Reģistrētos uzskaites punktus dzēš, ja ir iestājies noilgums: ja no dienas, kad reģistrēti pārkāpumu uzskaites punkti, pagājuši pieci gadi un uzskaites punkti reģistrēti par tādiem administratīvajiem pārkāpumiem, par kuriem piešķir astoņus uzskaites punktus; ja no dienas, kad reģistrēti pārkāpumu uzskaites punkti, pagājuši divi gadi un uzskaites punkti reģistrēti par visiem pārējiem administratīvajiem pārkāpumiem vai par piemērotā ietekmēšanas līdzekļa prasību neizpildīšanu. Par uzskaites punktu dzēšanu amatpersona atsevišķu lēmumu nepieņem. Uzskaites punktus šajos noteikumos minētajos gadījumos dzēš automātiski.

Ietekmēšanas līdzekļi par uzskaites punktiem
Ja transportlīdzekļa vadītājs saņēmis konkrētu uzskaites punktu skaitu, viņam piemēro tā dēvētos ietekmēšanas līdzekļus: ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis četrus - rakstisks brīdinājums; ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis astoņus - apmācības kursi (seminārs) ceļu satiksmes drošības jautājumos un transportlīdzekļa drošas vadīšanas jautājumos vai braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības; ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 10, transportlīdzekļa vadītājam, kura vadītāja stāžs ir mazāks par diviem gadiem - transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu; ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 12 - eksāmens ceļu satiksmes drošības jautājumos un transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaude; ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 16 - transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu.

Par ko un cik piešķir uzskaites punktus?
Ministru kabineta noteikumos ir tabula, kurā atrunāti administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē, par kuriem piešķir pārkāpumu uzskaites punktus. Ir virkne pārkāpumu, par kuriem soda punktus nepiešķir, piemēram, ja nav līdzi paņemta vadītāja apliecība, transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, par apstāšanos otrajā rindā gadījumos, kad tas nav atļauts, par apstāšanos uz dzelzceļa pārbrauktuvēm, par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts noteiktā kārtībā, par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram ir netīras pazīšanas zīmes un salīdzinoši daudziem citiem pārkāpumiem. Krietni mazāk ir pārkāpumu, par kuriem piešķir astoņus uzskaites punktus. Piemēram, šādu punktu skaitu piešķir par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes; par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs ir no 0,5 – līdz 1,5 vai vairāk promilēm, vai arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē; par nepakļaušanos tādas personas atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli (par bēgšanu), kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus.

vadi

Veiksmes prognoze


.