1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Mirta, Ziedīte

Rakstos

Kaimiņu novadā spiego Krievijas labā

2018.gada 26.februārī Drošības policija (DP) rosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret Latvijas Republikas pilsoni saskaņā ar Krimināllikuma 85.panta pirmo daļu (par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību vai par citu ziņu nelikumīgu vākšanu vai nodošanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā tieši vai ar citas personas starpniecību) un 233.panta otro daļu (par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas). Kriminālprocesā, kuru uzsāka 2017.gada decembrī, noskaidrots, ka Latvijas Republikas pilsonis ilgākā laika posmā Krievijas specdienesta uzdevumā vāca un nodeva tam ziņas par Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūru, kā arī citiem Krievijas specdienestu interesējošiem objektiem. Izmeklēšanas gaitā arī konstatēts, ka Latvijas Republikas pilsonis tika iesaistīts sadarbībā ar Krievijas specdienesta virsnieku Krievijas teritorijā. Vienlaikus, 2017.gada 19.decembrī veicot tiesas sankcionētu kratīšanu minētā pilsoņa dzīvesvietā, pie viņa atrada vairākus šaušanai derīgus šaujamieročus, munīciju, kā arī sprāgstvielas, kuru glabāšanai personai nav izsniegta atļauja. Ņemot vērā pirmstiesas izmeklēšanā iegūto pierādījumu kopumu, procesa virzītājs nolēma rosināt kriminālvajāšanas uzsākšanu pret Latvijas Republikas pilsoni un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.
Jaunākā medijos izskanējusī informācija liecina, ka Vidzemes tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību Latvijas pilsonim par spiegošanu Krievijas labā. Patlaban plašākus komentārus prokuratūra šajā krimināllietā nesniedz, taču apliecina, ka inkriminētā spiegošana notikusi Alūksnes novada teritorijā. Apsūdzētais savu vainu inkriminētajos noziegumos atzīst pilnībā un izdarīto nožēlo. Viņam draud brīvības atņemšana līdz desmit gadiem.

“Šī un iepriekš veiktā pirmstiesas izmeklēšana, kā arī kaimiņvalstīs notikušās Krievijas specdienestu aģentu aizturēšanas apliecina, ka Krievijas specdienesti turpina izvērst aktīvu un agresīvu izlūkošanas kampaņu pret savām kaimiņvalstīm. Krievijas specdienesti turpina vervēt Latvijas iedzīvotājus Krievijas teritorijā, izmantojot dažādas metodes, piesegus un palīdzības lūgumus, kā rezultātā vervējamā persona sākotnēji pat var nenojaust vervētāja saistību ar Krievijas specdienestiem. DP uzdevums nav vērsties pret Latvijas iedzīvotājiem, bet gan sniegt viņiem atbalstu, tostarp palīdzēt pārvarēt situācijas, kurās iedzīvotāji nonākuši piespiedu, maldu vai nezināšanas ceļā. Tāpēc DP aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri, uzturoties ārvalstīs, tikuši pakļauti ārvalstu specdienestu vervēšanas mēģinājumam (tostarp savdabīgas palīdzības lūgumam no mazpazīstamu personu puses ārvalstīs, nejaušas iepazīšanās, kuras pāraug dažādu materiālu nodošanai utt.), kā arī ir informēti par šādām aktivitātēm, ziņot par to DP (tālrunis 67208964, sasniedzams jebkurā diennakts laikā; DP garantē informācijas avota konfidencialitāti),” teikts DP 5.martā presei publicētā paziņojumā.

 

vadi

Veiksmes prognoze


.