1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Pļaujas svētkos uzvar tilžēniete

Pagājušās nedēļas nogalē Briežuciemā jestri aizvadīti “Pļaujas svētki un muzikantu saiets”, kur godināja pagasta Pēterus, priecājās par Briežuciema pašdarbnieku un jauniešu kopas “Soldanī” sagatavoto teatralizētu pirmizrādi, lepojās ar Briežuciema etnogrāfiskā ansambļa sievām, kuras vienlaikus bija ieradusies filmēt pat televīzija.


Saņem dāvanā savdabīgu rokassprādzi. Briežuciema kultūras darba organizatore Zita Mežale lepojās ar savdabīgu rokassprādzi, kuru viņai uzdāvināja Tilžas ļaudis. Viņa zināja stāstīt, ka bijusi doma pat pārtraukt Pļaujas svētku organizēšanu, jo mūsdienās cilvēki priekšroku dod trimmeriem un zāles pļāvējiem, nevis izkaptīm: “Tomēr atsaucība bija liela, tāpēc priecājos, ka viss notiek!”

Visjaunākā pļāvēja. Starpnovadu pļaujas svētkos startēja arī Daina Erdmane (foto) no Tilžas, kura oktobrī svinēs 82.dzimšanas dienu. “Pļauju tā, ka zāle līgojas,” viņa atklāja. Tāpat Daina pastāstīja, ka šoreiz nav atbraukusi vēl jaunāka komandas biedre, proti, Emīlija Bankova (90 gadi): “Viņa plānoja startēt, tomēr ciemos atbrauca radi un mazbērni. Neko darīt, Emīlija palika mājās.” Zīmīgi, ka piecu sievu konkurencē D.Erdmane izcīnīja godalgoto 2.vietu.

Čempione. Sieviešu grupā nepārspēta palika Sandra Arule (foto) no Tilžas. Vēlāk izrādījās, ka viņas uzrādītais laiks bija pat labāks, kā smēja tiesneši, pat par mužikiem. Sandras uzvara, kā to paredz nolikums, nozīmē to, ka nākamgad Pļaujas svētkiem jānotiek Tilžā.

Ceļā uz pļaušanas sacensībām. Svētku karogu jeb linu kreklu lepni nesa vairāku pļaujas sacensību uzvarētājs Aleksandrs Pakalnīts.

Neveiksme. Franci Punduru (foto) Šķilbēnos pazīst kā lielisku pļāvēju. Skatītāji pirms sacensībām sprieda, ka 6 vīru konkurencē viņš noteikti izcīnīs kādu godalgotu vietu. Bet nekā, pievīla izkapts, kas nodevīgi nolūza.

Izcīna pirmo vietu. Gints Circens neslēpa, ka izkapti rokās nav turējis trīs gadus. “Bet iemaņas jau neaizmirstas,” viņš piebilda.

Sumina Pēteri. Izrādās, ka Briežuciema pusē dzīvo septiņi Pēteri, tostarp Pēteris Fjodorovs. Lūgts atklāt, kad sāks svinēt Pēterdienu, Pīters atsmaidīja, ka gan jau vēl paspēs.

Uz Jāņiem nedusmojas. Pēteris Supe (foto) uz Pļaujas svētkiem ieradās kopā ar trīsgadīgo mazmeitiņu Patrīciju. Viņš, tāpat kā Pēteris Fjodorovs, dāvanā saņēma pirtsslotu. Spriežot, kas vairāk saņem dāvanas – Jāņi vai Pēteri, P.Supe atjokoja, ka uz Jāņiem nedusmojas.

Cīnās par mužiku. Šķilbēnu aktieru sagatavotā pirmizrāde raisīja ne tikai smaidus, bet arī smieklus un skaļas ovācijas. Piemēram, ainiņā, kur sievas cīnās par neprecētā Poļikarpa uzmanību.

Viens otru papildina. Pauzītēs, kamēr aktieri pārslēdzās uz nākamo izrādes ainu, emocionāli izjusti dziedāja bērnu un jauniešu kopa “Soldanī”.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.