1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Tilžā priecē zirgi un suņi

Brīvdienās ikvienam interesentam bija iespēja apmeklēt zirgu sētu “Kapulejas” Tilžā, kur divas dienas sacentās labākie pajūgu braucēji Latvijas Jātnieku federācijas Latgales posma sacensībās “Balvi 2018”. Atgādinām, ka tās ir vienīgās oficiālās ieskaites sacensības ar zirgiem, kas notiek Latgales reģionā, turklāt jau astoto reizi Tilžā.


Maratonā. Renāte Spirģe no Valmieras pēc lielā maratona jokoja, ka viņas ponijs, salīdzinot ar zirgiem, ir suņa vērtē. “Tomēr dūša ir daudz lielāka, jo, kad zirgi nogurst, poniji sāk strādāt pa īstam,” viņa pastāstīja.

Gatavi vizināties. Skatītāji ērti jutās uz siena ruļļiem, gaidot kārtējo zirgu pajūgu braucienu. Foto no kreisās: Kristiāns (3 gadi) no Tilžas, kā arī dvīņumāsas Roberta un Emīlija (arī 3 gadi) no Cēsīm nepacietīgi gaidīja iespēju pavizināties ar zirdziņiem. Dvīņumāsu mamma Agita Sirmača zināja teikt, ka bērniem ir pilni maki ar naudiņu. “Kad mēs varēsim braukt?” savukārt jautāja bērni.

Nav nepaklausīgu suņu. Latgales Sporta suņu skolas “Agility” vadītāja Natālija Zuiča no Rēzeknes sprieda, ka suņu konkūrs, atšķirībā no zirgu konkūra, ir daudz pieejamāks jeb lētāks. Taujāta, vai visi suņi ir apmācāmi, Natālija viennozīmīgi uzsvēra, ka ‘jā’: “Maldīgi domāt, ka ir neapmācāmas suņu šķirnes. Būtiski, lai ir pacietība un mīlestība!”

Fiziska slodze arī saimniekiem. Ludmila atklāja, ka dresēto suņu paraugdemonstrējumi aizgūti no zirgu konkūra. Tāpat viņa neslēpa, ka fiziska slodze ir ne tikai četrkājainajiem draugiem, bet arī viņu saimniekiem.

Startē pirmā. Svētdien kā pirmā kombinētajā maratonā startēja zirgu sētas “Kapulejas” saimniece Larisa Klitončika ar zirgu Gordons. Viņa izpelnījās skatītāju ovācijas, jo nepieļāva nevienu kļūdu.

Informē par noteikumiem. Zirgu pajūgu sacensību galvenā tiesnese Sintija Varnovska skatītājus informēja par kombinētā maratona noteikumiem: “Uz laukuma izlikti 10 vārti, no tiem 9 - šķēršļi, kas konusa veidā ir jāizbrauc braucējiem. Tāpat laukuma vidū ir arī maratona veida šķēršļi. Ko jūs redzēsiet? To, cik labi braucēji sagatavojuši savus zirgus, lai varētu izbraukt cauri vārtiem, neaizskarot un nenogāžot uz konusiem esošās bumbiņas. Ja nogāž bumbiņu, piešķir trīs soda punktus. Tāpat sportistiem jāiekļaujas noteiktā laika limitā.”

Neliedz startēt citiem. Larisas un Andreja Klitončiku biedrības “Sudraba pakavi” zirgi ir tik labi sagatavoti, ka viņi neliedz sacensībās ar tiem startēt arī citiem, turklāt jauniem braucējiem. Foto – Megija Sargsjane ar zirgu Gordons.

“Malacis!” Redzot sieviņas Larisas Klitončikas veiksmīgo startu, Andrejs Klitončiks neslēpa prieku, skaļi saucot: “Malacis!” Andrejs atklāja, ka viņiem “Kapulejās” ir 6 zirgi, turklāt divi no tiem – Gordons un Sidrabs – startē sacensībās.

Jauno braucēju klase. Sintija Pučkova ar zirgu Sidrabs veiksmīgi izbrauca kombinēto maratonu, nenogāžot nevienu bumbiņu. Tiesa, laika limitu nedaudz pārsniedza. Zīmīgi, ka noteikumi paredz, ka zirdziņiem jāveic 230 metri vienā minūtē.

Sacensības beidzas pirms negaisa. Kā pēdējā kombinētajā maratonā startēja Rudīte Zelča (foto) no Medņevas pagasta ar amerikāņu rikšotāju. Viņas tētis Jānis lepojās, ka meita gan zirgu, gan ratus ir pati iegādājusies. “Tāpat mājās mums vēl ir divi savvaļas zirdziņi,” viņš piebilda. Rudīte maratonā nenogāza nevienu bumbiņu, tomēr arī nedaudz pārsniedza laika limitu.

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.