1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Lai nodoklis nepieaug - jādeklarējas!

Bijusī balveniete Nora, kura no vecmāmiņas mantojusi vienistabas dzīvokli Daugavpilī, vēlējās pastāstīt mūsu laikraksta lasītājiem par situāciju, ar ko nesen saskārusies, maksājot īpašuma nodokli par šo dzīvokli.

“No vecmāmiņas esmu mantojusi vienistabas dzīvokli Daugavpilī. Pirms tam par šo dzīvokli bija jāmaksā īpašuma nodoklis mazliet vairāk par astoņiem eiro. Taču kopš vecmāmiņas nāves tajā neviens nav deklarēts. Šogad saņēmu paziņojumu, ka man īpašuma nodoklī par šo dzīvoki jāsamaksā 50 eiro. Piezvanījusi uz Daugavpils domi, uzzināju, ka pērnā gada jūnijā pieņemts likums – ja dzīvoklī neviens nav deklarēts, īpašuma nodokļa likme pieaug septiņas reizes. Tā mani 8 eiro kļuva par 50. Protams, neviens nebija ieinteresēts par to informēt parastos iedzīvotājus. Varbūt kaut kur arī bija divas mazas rindiņas “Latvijas Vēstnesī”, ko atver tikai tie, kam tas ir īpaši jādara. Protams, tagad neko vairs nevaru mainīt, jo man būs jāmaksā tie 50 eiro par pagājušo gadu. Bet gribu informēt cilvēkus, kuri varbūt arī to nezināja. Gribētos arī uzzināt, vai valstī ir kāds likums, kas nosaka īpašuma nodokļa likmes, vai noteikumus pieņem katra pašvaldība atsevišķi?” jautā sieviete.
Balvu novada pašvaldības nodokļu administratore Lūcija Pušpure atbild: “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” izdevējs ir Saeima, un likums publicēts izdevumos “Latvijas Vēstnesis” un “Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs”. Savukārt savus saistošos noteikumus pašvaldības izdod saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” un publicē pašvaldības mājaslapā. Balvu novada pašvaldība publicē savus saistošos noteikumus arī pašvaldības avīzē.
Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3.panta 1.daļa nosaka nekustamā īpašuma nodokļa likmes:
(1) Nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Ja pašvaldība līdz noteiktajam termiņam saistošos noteikumus nav publicējusi, nekustamā īpašuma nodokļa likme ir:
1) 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības:
a) zemei,
b) ēkām vai to daļām, izņemot šīs daļas 2. punktā un šā panta 1.2 daļā minētajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem,
c) inženierbūvēm;
2) dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir, vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai:
a) 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 eiro,
b) 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 eiro, bet nepārsniedz 106 715 eiro,
c) 0,6 % no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 eiro.
Kā rakstīts likumā, likmi no 0,2% līdz 3% no kadastrālās vērtības pašvaldība var noteikt savos saistošajos noteikumos. Balvu novada pašvaldībā saistošie noteikumi attiecībā uz dzīvojamām mājām un dzīvokļiem, kur nav deklarētas personas, nav pieņemti.
Ja nodokļu maksātājam ir mainījusies summa, to vislabāk noskaidrot konkrētajā pašvaldībā, bet Daugavpils mājaslapā ir Daugavpils saistošie noteikumi Nr.18, kas izdoti 2018. gada 14. jūnijā, kur ir teikts par NĪN likmes palielināšanu uz 1,5%, ja uz 1.janvāra plkst. 0.00 nav bijusi deklarēta neviena persona. Nevienam personīgi par visu saistošo noteikumu pieņemšanu nepaziņo, bet pašvaldības avīzē, kā arī pašvaldība savā mājaslapā parasti ievieto šādu informāciju. Nav taisnība, ka Daugavpils pašvaldība nav informējusi iedzīvotājus. Daugavpils mājaslapā 2018.gada 16.oktobrī ir ievietots raksts par attiecīgajām nodokļu izmaiņām, kā arī video.

vadi

Veiksmes prognoze


.