1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
27-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Kas 2020.gadā kļūs dārgāks, kas lētāks, kas mainīsies?

Lai arī valdība nolēmusi konceptuāli 2020.gadā nodokļu reformu nemainīt, tomēr vairākas izmaiņas ir gaidāmas. Piemēram, mainās neapliekamā minimuma apjoms, kā arī pieaugs akcīze alkoholam un degvielai. Ir arī citas jomas, kas ietekmēs ikvienu no mums: mainās kārtība bezdarbnieku pabalsta un uzturlīdzekļu izmaksā, recepšu izrakstīšanā un pacienta iemaksu apjoms. Ir arī vairākas citas izmaiņas, kas ietekmēs katru no mums.

Lielāks neapliekamais minimums: ieguvēji - zemo algu saņēmēji bez bērniem
Ar 2020.gadu tiek palielināts maksimālais diferencētais neapliekamais minimums - 300 eiro mēnesī (līdz šim bija 230 eiro). Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem to izjutīs apmēram puse nodarbināto, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji. Lielākie ieguvēji būs tie, kuru darba alga nepārsniedz 600 eiro mēnesī un kuru apgādībā nav nevienas personas. Neapliekamā minimuma piemērošanas formula grāmatvedībā neiesvaidītiem varētu likties kā ķīniešu ābece, bet vienkāršoti runājot – tiem, kas saņem salīdzinoši mazas algas, tagad kontā ieripos vairāk naudas. Tas gan attiecas uz gadījumiem, ja šim cilvēkam nav neviena apgādājamā. Ja cilvēkam apgādībā ir divas personas (bērni), tad ieguvuma vispār nebūs. Tātad, ja ģimenē ir divi bērni, tad izdevīgāk ir vienu kā apgādājamo reģistrēt uz mātes, bet otru - uz tēva vārda.
“Swedbank” aprēķini liecina, ka personai bez apgādājamiem ar algu 500 eiro pirms nodokļu nomaksas 2020.gadā maciņā būs par 18,18 eiro mēnesī vairāk. Tajā pašā laikā personai ar reģistrētu vienu apgādājamo un tādu pašu algu ieguvums būs 1,18 eiro, bet ar diviem apgādājamiem - nekas. Tiesa, lielākas algas, piemēram, 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas, saņēmējiem situācija būs atšķirīga - bez apgādājamiem algas palielinājums uz rokas būs 10,17 eiro, ar vienu apgādājamo - 14,17 eiro, bet ar diviem - 18,17 eiro.
No šī gada ir palielināta atvieglojuma summa par apgādībā esošu personu – 200 eiro mēnesī (2400 eiro gadā). Tai pašā laikā no 230 līdz 250 eiro pieaug ar nodokļiem neapliekamā summa par katru apgādājamo personu.

Palielina garantēto minimālo ienākumu līmeni
Ar 1.janvāri garantētais minimālais ienākumu līmenis (GMI) pieaugs no 53 eiro līdz 64 eiro mēnesī uz vienu personu mājsaimniecībā. Pabalsts GMI līmeņa nodrošināšanai ir galvenais atbalsts ienākuma veidā trūcīgām personām. Šis ir zemākais ienākuma atbalsta veids cilvēkiem, kuriem nav nekādu ienākumu vai tie ir ļoti zemi.
Tāpat tiek paaugstināts atbalsts personām ar invaliditāti kopš bērnības no 106,72 līdz 122,69 eiro mēnesī, kā arī paaugstināts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts personām ar invaliditāti līdz 80 eiro.

Samazinās bezdarbnieka pabalstu
Turpmāk samazinās gan bezdarbnieka pabalstu, gan laiku, par kuru tiks izmaksāts bezdarbnieka pabalsts. Ar 2020.gadu bezdarbnieka statusu piešķirs un pabalstu izmaksās 8 mēnešus līdzšinējo 9 mēnešu vietā, turklāt samazināsies arī pabalsta apjoms. Bezdarbniekam pabalstu pirmos divus mēnešus izmaksās pilnā apmērā, par trešo un ceturto mēnesi pabalsts būs 75% no pilnā apmēra, par piekto un sesto mēnesi izmaksās 50%, bet par septīto un astoto mēnesi tas būs 45% apmērā no piešķirtā pabalsta. Jāpiebilst, ka bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam.

Palielina uzturlīdzekļu apjomu
Ar 2020.gadu pieaugs uzturlīdzekļu apjoms. 2019.gadā bērniem līdz septiņu gadu vecumam Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksāja uzturlīdzekļus 24% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (103,20 eiro), bet 2020.gadā tas pieaugs par 1% un sasniegs 107,50 eiro. Bet skolas vecuma bērniem līdz pilngadībai tas pieaugs no 122,55 līdz 129 eiro mēnesī.

Izmaiņas veselības aprūpes jomā
Ar 2020.gadu samazināti pacienta līdzmaksājumi par vizītēm pie ārsta. Personām no 65 gadu vecuma, apmeklējot ģimenes ārstu, tagad 1,42 eiro vietā būs jāmaksā 1 eiro. Savukārt pilngadīgām personām līdz pensijas vecumam par to būs jāmaksā vairāk – 2 eiro.
Tāpat samazināti līdzmaksājumi, veicot izmeklējumus un apmeklējot speciālistus. Ja līdz šim pacienta līdzmaksājums bija 4,27 eiro, tad ar 2020.gadu - 4 eiro. Līdzīgi samazināsies arī līdzmaksājums par gultas vietu dienas stacionārā - no 7,11 uz 7 eiro.
Ar izmaiņām jārēķinās valsts apmaksāto medikamentu saņēmējiem. No 1.aprīļa kompensējamajiem medikamentiem receptē izrakstīs zāļu aktīvo sastāvdaļu starptautisko nosaukumu, nevis medikamenta nosaukumu, ko norādīs tikai tai gadījumā, ja tam būs ārstniecisks pamatojums pacienta veselībai. Tādējādi valsts grib panākt to, lai pacientam aptiekās izsniedz lētāko vienas un tādas pašas iedarbības medikamentu.

Pabalstu par smagi slima bērna kopšanu saņems ilgāku laiku
Slimības pabalstu vecākam, kurš nestrādā saistībā ar nepieciešamību kopt smagi slimu bērnu, ar 2020.gadu izmaksās par ilgāku nepārtrauktu darbnespējas periodu nekā līdz šim. Vecākiem, kuru bērni ilgstoši slimoja, nācās daudzas reizes atkārtoti lūgt ārstam izsniegt jaunu slimības lapu, jo nepārtrauktas darba nespējas periods šādā situācijā maksimāli ir 21 diena. Smagu diagnožu gadījumos, kad bērnam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un nepārtraukta vecāku klātbūtne, darba nespējas lapu vecākiem pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu konsīlija lēmuma varēs izsniegt uz ilgāku laiku – uz 26 nedēļām. Slimības pabalstu šādos smagas saslimšanas gadījumos izmaksās līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai, nevis 14 gadu vecumam, kā tas ir vispārējā gadījumā. Līdzīga kārtība būs spēkā attiecībā uz slimības pabalstu to vecāku bērniem, par kuriem piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts.

Varēs pa ielām staigāt ar atvērtu alkohola pudeli rokās
Ja līdz šim visā valsts teritorijā nedrīkstēja publiskās vietās atrasties ar atvērtu alkohola taru un dzert no kakliņa, tad 2020.gadā situācija mainīsies. Šo aizliegumu nosaka Administratīvo pārkāpumu kodekss, kas zaudēs savu spēku. Aizliegumu šmigot uz ielas paralēli savos saistošos noteikumos varēja noteikt arī pašvaldības. To pašvaldību teritorijās, kas to nav izdarījušas, ar jauno gadu atkal pavisam legāli varēs dzert aliņu pilsētas ielās un laukumos un par to nekāds sods nedraudēs. Tāpēc tuvākajos pāris gados, pirms ceļojat pa iekšzemi, būtu vēlams izpētīt vietējo pašvaldību noteikumus, lai noskaidrotu, kur var uzdzīvot uz pilnu klapi un kur sevi jātur piedienības robežās, lai nesaņemtu pašvaldības policijas soda kvīti.

Dārgāka degviela
No jaunā gada būtiski pieaugs degvielas cena – jārēķinās ar 5 centu pieaugumu par litru. Ar 1.janvāri paaugstinās akcīzes nodokļa likmi degvielai. Akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa pieaugums benzīnam būs par 4 centiem litrā, bet dīzeļdegvielai - par 5,1 centu litrā.

Vismaz par eiro sadārdzināsies šņabja puslitrs
Jau pavasarī ar lielākiem izdevumiem jārēķinās arī alkohola cienītājiem. 29.februārī spēku zaudēs lēmums, ar kuru 1.jūlijā uz deviņiem mēnešiem par 25% pazemināja alkohola akcīzes likmi, lai mēs varētu konkurēt ar Igaunijas tirgotājiem. No pavasara litrs vīna varētu maksāt par 12 centiem dārgāk, bet degvīna litra pudele sadārdzināties par 2,23 eiro.

Cigaretes - tikai lasītpratējiem
Smēķētājus lielas izmaiņas sagaidīs tikai rudens pusē – no 1.oktobra mazumtirdzniecības vietās tabakas izstrādājumus vairs nevarēs izlikt pircēju apskatei un tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas. Līdz ar to smēķus nu varēs iegādāties ne tikai pilngadīgi pilsoņi, bet arī lasītpratēji, jo viņiem būs jāprot izlasīt uz letes nolikto cigarešu paciņu nosaukumu lapu.

Dārgākas - vēstules, bet lētāka - paku sūtīšana
Šogad vēstuļu sūtīšana kļūst dārgāka, bet paku sūtīšana – lētāka.
“Latvijas Pasts” paziņojis, ka ar 1.janvāri vienkāršas A klases vēstuļu korespondences sūtījumu svarā līdz 20 gramiem tarifs būs 1 eiro līdzšinējo 0,57 eiro vietā, no 21 līdz 100 gramiem - 1,27 eiro līdzšinējo 0,68 eiro vietā. Savukārt citi pakalpojumi kļūs lētāki: lielākais samazinājums būs iekšzemes pasta pakas sūtījumam, kas sver, sākot no 15 kilogramiem,- no 11,23 eiro līdz 8,04 eiro, kamēr apdrošinātu sīkpaku, kas sver no 50 līdz 100 gramiem, turpmāk varēs nosūtīt kā apdrošinātu pasta sūtījumu par 1,91 eiro līdzšinējo 3,56 eiro vietā. Latvijas teritorijā nosūtot līdz 50 gramiem smagu ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu, kas iepriekš klasificēts kā sīkpaka, piegāde izmaksās par 23% zemāk nekā līdz šim – 2,46 eiro vietā 1,89 eiro. Arī vienkāršas pasta pakas nosūtīšana Latvijas teritorijā, kas sver, sākot no 5 kilogramiem, būs lētāka – 5,73 eiro vietā tie būs 4,74 eiro. Vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%.
Daļa tarifu samazināsies arī sūtījumiem uz ārvalstīm. Piemēram, līdzšinējās sīkpakas – no 2020.gada 1.janvāra ierakstīta vēstuļu korespondences sūtījuma nosūtīšana uz Igauniju, kas sver virs 1 kilograma, maksās par 23% mazāk, savukārt 3 kilogramu pasta pakas nosūtīšana uz Beļģiju būs par 19% lētāka. Bet par 39% pieaugs maksa par vēstuļu sūtīšanu uz ārzemēm. Piemēram, uz vienkāršas vēstules, ko sūta uz Lielbritāniju, aploksnei virsū būs jālīmē nevis 78 centu, bet gan 1,42 eiro vērta pastmarka.

Obligātie dūmu detektori
Ar 1.janvāri visās mājās un dzīvokļos, kā arī publiskajos objektos, kuros paredzēts izmitināt gulēšanai līdz desmit cilvēkiem, obligāti jāuzstāda dūmu detektori,- paredz Ugunsdrošības noteikumi. Šāds detektors maksā no pieciem līdz desmit eiro un ar spalgu skaņu ziņo par dūmiem un ugunsliesmām dzīvoklī. Ja ugunsdrošības inspektors konstatēs, ka tāda jūsu miteklī nav, jums var piemērot naudas sodu no 30 līdz 280 eiro, juridiskām personām – no 280 līdz 1400 eiro. Savukārt privātmājās obligāti būs jābūt ugunsdzēsības aparātam. Ugunsdrošības inspektori gan neplāno doties pa dzīvokļiem un meklēt pārkāpējus, lai viņus varētu sodīt.

Pieaugs maksa par atkritumu izvešanu
Šogad pieaug dabas resursu nodoklis par sadzīves atkritumu noglabāšanu atkritumu poligonos – no 43 uz 50 eiro (bez PVN) par tonnu. Katrā pašvaldībā cena atšķirsies, un tie var nebūt tikai pārdesmit centu. Tā kā izdevīgāk ir nodarboties ar atkritumu šķirošanu, jo par šķiroto atkritumu nodošanu daudzviet nav jāmaksā.

Elektrības cenu kāpumu neprognozē, taču ne visiem
Tā kā elektrības tirgus Latvijā ir atvērts, tad elektrības cenas var būt atšķirīgas un tās atkarīgas no elektrības cenas biržā. Elektrības cenu ietekmēs arī sadales tarifs, kas nākamgad mājsaimniecībām samazināsies par apmēram 7%, taču samazinājuma apmērs atkarīgs no lietotāja pieprasītajām jaudām un elektroenerģijas patēriņa, līdz ar to sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu ietekme uz katru gala lietotāju būs atšķirīga. Daudz šķēpu lauzts arī par obligāto iepirkuma komponenti (OIK), bet 2020.gadā būtiskas izmaiņas OIK izmaksu pozīcijā rēķinā nav gaidāmas.

Spēku zaudē Administratīvo pārkāpumu kodekss
Spēku zaudē Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, kurā bija noteikts sodu apmērs gan par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu un maluzvejniecību, gan sīko huligānismu un vides piesārņošanu, gan daudziem citiem likumu un noteikumu pārkāpumiem. Tagad šie sodi atbilstoši Administratīvās atbildības likumam būs ietverti attiecīgo nozaru likumos un pašvaldības noteikumos.

vadi

Veiksmes prognoze


.