1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
11-08-2020
Vārdadienas šodien: Klāra, Vizma

Rakstos

Vai drīkst ēst iepelējušu maizi un citus produktus?

“Cenšos būt taupīga un vienmēr izlietot nopirktos produktus un maizi. Taču dažreiz tie tomēr iepelē. Vecmamma saka, ka vajag izgriezt šīs vietas un pārējo var droši ēst. Vai tiešām tie nav kaitīgi veselībai?” jautā avīzes lasītāja.

Uztura speciāliste skaidro, ka ar produktu uzglabāšanu un lietošanu jābūt uzmanīgiem, jo pelējuma sēnīte pārvietojas ar sporu palīdzību ļoti strauji no viena uz otru. Kad produkti atnesti mājās (kā siers, gaļa, augļi, maize), vajadzētu katru ievietot savā kārbā, aizvākot un norobežot no citiem. Ja pelējums jau ir redzams, tas nozīmē, ka produktā jau dziļi ir ieperinājusies sēņotne. Jāņem vērā, ka daži pelējuma veidi ir veselībai bīstami. Ir pelējumi, kas satur mikotoksīnus, indīgas vielas, kas var izsaukt alerģiskas reakcijas un radīt elpošanas problēmas. Īpaši bīstams mikotoksīns ir alfatoksīns, kurš satur vēzi izraisošas vielas. Tā kā mēs nevaram zināt, kāds tieši pelējums skāris produktus, labāk tos izmest un nelietot. Maizei ir ļoti maiga struktūra, tāpēc pelējuma sporas ļoti ātri izplatās pa visu produktu. Vēl sliktāk, ja tā apklāta ar polietilēna maisiņu, kas rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai. Par visbīstamākajiem pelējuma sēnītes skartajiem produktiem uzskata tieši gaļu, riekstus un piena produktus. Cietie dārzeņi satur mazāk mitruma, tāpēc tos var izgriezt un lietot atlikušo daļu. Noteikti jāizmet tādi bojātie produkti kā gaļa, sautējumi, vārītas putras un makaroni, jogurts, krējums, ievārījums, maize un miltu produkti, mīkstie augļi un dārzeņi, jo tie var būt dziļi piesārņoti.

vadi

Veiksmes prognoze


.