1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
16-04-2024
Vārdadienas šodien: Jadviga, Laura

Rakstos

Par jauniem lauku attīstības virzieniem

Kādi jaunumi Ziemeļlatgales partnerības darbā, kā viņi strādā pašreizējās pandēmijas apstākļos? Informāciju sniedz biedrības valdes priekšsēdētāja Mārīte Orniņa un biedrības Stratēģijas administratīvā vadītāja Ieva Leišavniece.

Partnerības darbinieki kādu laiku strādāja attālināti katrs no savām mājām, taču šobrīd pieņem klientus klātienē pēc iepriekšēja pieraksta. M.Orniņa atklāj, ka konsultācijas izmanto uzņēmēji, kuriem projekti ir vērtēšanā Lauku atbalsta dienestā, kā arī tie, kuri gatavo maksājumu pieprasījumus, projektus ieviešot. Attālināti tiešsaistē notikusi arī biedrības valdes sēde, izmantojot Zoom platformu.
Pieņemts lēmums šovasar 28.jūlijā izsludināt uzņēmējdarbības projektu kārtu par atlikušo finansējumu. Šajā projektu konkursā savus projektus varēs iesniegt gan mājražotāji, gan uzņēmēji pamatlīdzekļu iegādei, taču nevarēs iesniegt būvniecības projektus. Vienam projektam attiecināmo izmaksu summa būs 20 tūkstoši eiro. Biedrības priekšsēdētāja aicina uzņēmējus sākt attīstīt savas biznesa idejas, lai taptu pārdomāti un jaudīgi projekti. Informatīvos seminārus plāno augustā, un par tiem būs arī informācija internetā un vietējā laikrakstā.
Ieva Leišavniece uzsver, ka šobrīd partnerības uzmanības lokā ir darbi, lai noslēgtu šo attīstības periodu un plānotu turpmāk darāmo jaunajam periodam līdz 2027.gadam. Darbinieki spriež par iespējām un jauniem izaicinājumiem, pārstāvot gan nevalstiskā sektora intereses un vajadzības, gan mūspuses uzņēmēju, mājražotāju un amatnieku intereses. M.Orniņa akcentē, ka Eiropā un arī Latvijā tagad izskan jauni lauku attīstības virzieni. Viens no tādiem, piemēram, ir viedo ciemu ideja,- kā digitālās un sociālās inovācijas jaunā un neierastā veidā var uzlabot pakalpojumus lauku reģionos. Ar viedo ciemu saprot pilsoniski aktīvu vietējo iedzīvotāju grupu, kas apdzīvotā vietā ir no 200 līdz pat 15 tūkstošiem cilvēku. Arī Ziemeļlatgales partnerība meklē atbilstošus ciemus ar viedo ciemu potenciālu savā teritorijā, lai varētu pieteikties projektā “Viedās lauku teritorijas 21.gadsimtā”. Šo projektu izsludinājusi Eiropas Savienības partneru apvienība, lai veicinātu viedo lauku teritoriju attīstību Eiropas valstīs un reģionos. Projekts paredz izveidot tiešsaistes platformu ar vienkopus apkopotiem kontaktiem un informāciju, tajā skaitā arī ceļa karti lauku teritorijām, arī labās prakses piemērus viedo ciemu attīstībā.

vadi

Veiksmes prognoze


.