1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Lauku labumu tirdziņā virmo optimisms

Aizvadītajā sestdienā Balvu pilsētas parkā valdīja neierasta atmosfēra, ņemot vērā pēdējos notikumus pasaulē. Gan aptaujātie tirgotāji, gan pircēji bija vienisprāt, ka Covid-19 mūs neuzvarēs. “Mums pietrūkst arī publisku pasākumu,” atzina balvenieši.


Piedāvā koka karotes. Laimonis Lapsa no Gulbenes novada Stradu pagasta bija gatavs stundām stāstīt par sava aroda noslēpumiem. Koka karošu izgatavošanu viņš salīdzināja ar slimību: “Tas nav maizes darbs. Tā ir mīlestība pret dabu un zināšanas par to. Piemēram, bērza tāsi cara armijā izmantoja kā pēdiņas karavīru zābakos. Kāpēc? Izpalika sēnīte, kā arī kājas bija sausas.” Taujāts, vai jaunatnei ir interese nodarboties ar šādu arodu, Laimonis atklāja, ka Eiropas atbalstītā projektā savulaik uzsācis mācīt 12 cilvēku lielu grupu. “Galarezultātā palika viena meitene un viena skolotāja. Slikti,” viņš secina.


Patīk Balvi. Dace Budze no Valmieras, kura tirgū andelēja dabīgās ādas izstrādājumus, atklāja, ka visu mūžu ir strādājusi valsts iestādēs: “Tomēr visu laiku vilka uz mākslu. Sākums bija izaicinošs, jo nolēmu izgatavot neierastus un draiskus ziedus no ādas. Pagaidām esmu vienīgā Latvijā, kura kaut ko tādu dara. Man ļoti patīk Balvi, tāpēc cītīgi sekoju amatnieku kalendāram,- kas, kur notiek. Sākotnēji man telefonsarunā teica, ka Balvu pašvaldība tikai domā par iespēju atļaut vai neatļaut tirdziņu. Paldies, ka deva zaļo gaismu.”


Neatņemama tirgus sastāvdaļa. Jānis no Cēsīm ir pārliecināts, ka tirgus nav iedomājams bez piparkūkām. Viņš mīklu, kā smēja, rullē jau ilgus gadus. “Pēc lieguma perioda cilvēki ir atvērtāki, tāpēc pircēju netrūks,” sprieda Jānis, kurš dzimis 24.jūnijā.


Novadnieks. Bijušais bērzpilietis Jānis (foto - no labās), kurš šobrīd dzīvo Raiskuma novadā, mudināja iegādāties stādus, halvu, gruzīnu mērces un citus austrumu gardumus. Viņš izvirzīja versiju, ka Covid-19 ir mākslīgi izdomāta slimība.


Atbrauc no Lietuvas. Garijs jeb Garry Karakujujumčanc pircējiem piedāvāja karotītes ar izgravētiem cilvēku vārdiem, kas, viņaprāt, ir ideāla dāvana kristībās, jubilejās, kāzās un citos svētkos. Garijs pastāstīja, ka mērojis 400 kilometrus no Kauņas, lai nokļūtu Balvos. Spriežot par Covid-19, viņš brīnās, ka nav neviena paziņas, kas būtu saslimis ar šo vīrusu: “Tātad nav tik traki.”


Maizīte no Lejasciema. “Ozolu” maizes tirgotāja Ligita nešaubās, ka pircēji atsaucīgāki ir zaļajos tirdziņos.


Keramika latgaliešu gaumē. Kristaps Braslis no Alūksnes prognozēja, ka Balvos pieprasītas būs māla bļodas un lielas krūzes. Viņš nekļūdījās...


Latgaļu alus. Tirgus nav iedomājams arī bez alus un kvasa - to piedāvāja mūspusē pazīstamā “Kolnasāta” (foto – Ilona).


Mūs gaida uzvara! Antons no Balviem tirgoja, kā pats paskaidroja, akcizēto preci pret vīrusu: “Lūk, ķiplociņš. Re, balzāmiņš...” Līgotājiem viņš iesaka pie ugunskura pasēdēt ar tradicionālo dzērvenīti un upenīti.


Gaida Jāņus. Dina no Gulbenes novada ir pārliecināta, ka Jāņi nav iedomājami bez siera. “Kādi sieri ir vispieprasītākie? Katram sava gaume – vienam patīk asāks, citam salds. Protams, svētkos neiztikt bez siera ar ķimenēm,” viņa uzskata.


Recepte, kā atrast kāroto ziedu. Madonas karameļu tirgotājs Arnis jokoja, ka papardes zieds eksistē, turklāt, nopērkot karameles, to vieglāk atrast.


Atklāj noslēpumu. Balvenietis Ilgonis Punculs (foto - otrais no labās), pētot z.s. “Kotiņi” produkciju, “Vadugunij” atklāja noslēpumu, ka putras ēst ir veselīgi. “Šobrīd pētu “Kotiņu” pankūku maisījumu Nr.2. Varbūt ir numur viens,” viņš jokoja. Tāpat Ilgonis zināja teikt, ka “Kotiņi” produkcija ir slavena ne tikai mūspusē, bet visā valstī. Taujāts par Līgo svētkiem, balvenietis atklāja: “Cik labs būsi, tik labu papardes ziedu arī dabūsi!”

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.