1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Cīnās par medaļām divpadsmitajā starptautiskajā turnīrā svarcelšanā

Brīvdienās Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas sporta zālē “Vjačeslava Kirjanova piemiņas kausa 2020” starptautiskajā turnīrā svarcelšanā cīnījās vairāk nekā pussimts sportistu. Balvu Sporta skolas treneris un sacensību galvenais tiesnesis Varis Sārtaputnis pirms turnīra atklāšanas zināja teikt, ka spēkiem mērosies 70 - 80 sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. “Plānojām, ka ieradīsies vairāk nekā 100 svarcēlāji, tomēr dažas komandas dažādu iemeslu dēļ neatbrauca,” viņš piebilda.

Domā pozitīvi. Ralfs Plavnieks (14 gadi) svarcelšanas treniņus apmeklē jau septiņus gadus. Viņš spriež, ka labu rezultātu var sasniegt, intensīvi trenējoties un domājot pozitīvas domas. Tāpat Ralfs neslēpa, ka nākas piedzīvot arī neveiksmes: “Bet arī tā ir laba mācība.”

Arī meitenes ceļ smagumus. Taujāta, kuras no sacensībām palikušas prātā, Sandija Keiša atklāja, ka Latvijas čempionāts 1.augustā Ludzā. “Tur izcīnīju 2.vietu,” viņa lepojās. Viņas rekords grūšanā ir 58kg, raušanā - 46kg. Jāpiebilst, ka mājās Sandija izcīnīja ne tikai 1.vietu, bet arī saņēma speciālbalvu par progresu sportā – viņa laboja četrus Latvijas rekordus!  

Pirmās sacensības. Septiņgadīgais Jānis Keišs pirmo reizi startēja sacensībās. Viņš neslēpa, ka ir ļoti uztraucies. Visjaunākais sportists galarezultātā saņēma speciālbalvu.

Sacensībās pirmie startē jaunie sportisti. Pirmajā posmā startēja zēni no trīs Baltijas valstīm svara kategorijā līdz 35; 40 un 45 kilogramiem.

Raivo Keišs. Puisis ar svarcelšanu nodarbojas trīs gadus. Jautāts, kas sportistam nepieciešams, lai uzvarētu, Raivo sprieda, ka pirms sacensībām vajag labi izgulēties un paēst. “Kas man garšo? Cepti kartupeļi,” pavēstīja Raivo.

Piemin vīru un tēvu. Vjačeslava Kirjanova sieva Ludmila ar meitu Janu priecājas, ka vīrs, tēvs un pirmais treneris mūspusē nav aizmirsts. “Apbrīnojami, ka šīs sacensības ir tradicionālas. Paldies Varim, kurš tās organizē ļoti augstā profesionālā līmenī,” teica Ludmila. Arī Jana, viņas vīrs Jevģēnijs un trīs meitas Taiga, Ārija un Anna lepojas, ka starptautiskais turnīrs pulcē sportistus no trīs Baltijas valstīm. 

Tur īkšķus par savējiem. Septiņu bērnu māmiņa Judīte Keiša turēja īkšķus par meitu un trīs dēliem, kuri startēja turnīrā. “Patīk, ka bērni ir nodarbināti. Lielākais uztraukums par jaunāko, jo viņam šīs ir pirmās sacensības,” atklāja māmiņa.

Sacensību galvenais tiesnesis. Treneris Varis Sārtaputnis joko, ka līdz viņa pensijai starptautiskie turnīri Balvos noteikti notiks. Jautāts, vai datori un internets nav pārņēmis bērnus un jauniešus, Varis atzina, ka, viņaprāt, nē: “Ir citas problēmas, piemēram, nepareiza politika, kad sporta skolām uzspiež lielu dalībnieku skaitu. Individuālie sporta veidi nav sporta spēles. Nav vajadzīga kvantitāte, lai būtu kvalitāte. Agrāk bija vispārējās fiziskās sagatavotības (VFS) grupas, kurās varēja trenēties sportisti, piemēram, no 10 līdz 18 gadiem. Tagad trīs gadu griezumā jābūt mācību treniņu vai sagatavošanas grupām. Šāds lēmums, manuprāt, nav pareizs.” Topošo svarcēlāju vecākiem viņš novēl droši sūtīt bērnus trenēties. “Uzņemsim katru, neskatoties uz to, vai bērns ir dūšīgs, ar līku muguru utt. Iztaisnosim,” sola V.Sārtaputnis.

Daniels Būde. Lai arī Danielam neizpalika arī neveiksmīgi mēģinājumi, viņš svara kategorijā līdz 45kg godam izcīnīja 2.vietu.

Uz goda pjedestāla. Uzvaras garšu izbaudīja sportisti, kuri kāpa uz goda pjedestāla, tostarp Raivo Keišs (foto – vidū). Jāpiebilst, ka Raivo brālis Ediks Keišs izcīnīja 2.vietu svara kategorijā līdz 49kg.  

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.