1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
18-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Rakstos

Finanšu krāpnieki uzdarbojas arī Balvos

Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde informē sabiedrību par joprojām īpaši aktuālo interneta krāpšanas veidu - investīciju ieguldīšanu apšaubāmās virtuālās interneta platformās. Lai arī jaunais gads nesen sācies, policijā uzsākti vairāki kriminālprocesi par finanšu līdzekļu izkrāpšanu. Šādi gadījumi reģistrēti Rēzeknē un Balvos, kur no personām izkrāpti vairāki tūkstoši eiro.

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot telefona zvanus no nezināmām personām, kuras runā tikai un vienīgi krievu valodā un stādās priekšā kā dažādu uzņēmumu finanšu brokeri vai arī par dažādu citu arodu finanšu speciālistiem. Viņi pārliecina cilvēkus uzsākt investīciju darbības, izmantojot dažādas Latvijas Republikā nereģistrētas virtuālas interneta platformas, kā arī piedāvā palīdzību visā procesā, lai uzsāktu investīcijas. Saziņas procesā, potenciālajiem ieguldītājiem piekrītot piedāvājumam, komunikācija turpmāk notiek, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu “Skype” tikai un vienīgi krievu valodā. Mēģinot uzsākt komunikāciju latviešu valodā, viltus brokeri atzīst, ka nerunā latviski. Ar šo cilvēku palīdzību uzticīgie iedzīvotāji savos datoros izveido norēķina kontus virtuālās interneta platformās un tiek uzsākta investīciju ieguldīšana. Tādējādi, piesaistot personas, kuras piekritušas iesaistīties apšaubāmajās finanšu operācijās tiešsaistē un veikt dažādas finanšu darbības, vairākos maksājumos tiek pārskaitītas dažādas naudas summas. Turpinot komunikāciju ar krāpniekiem, pēc viņu ieteikumiem ieguldītāji turpina veikt dažādas finanšu darbības, pērkot un pārdodot akcijas, kā arī veic citas finanšu aktivitātes, kas kopumā rada iespaidu, ka personas no tām gūst peļņu. Komunikācijā ar personām, kuras piekritušas iesaistīties investīciju ieguldīšanā apšaubāmās virtuālās platformās, finanšu speciālisti izmanto telefona numurus, kas reģistrēti dažādās valstīs, piemēram, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Portugālē, Itālijā, Austrijā, Francijā, Beļģijā, Anglijā, Vācijā, Rumānijā, Nīderlandē un citās valstīs. Turklāt, kā minēts, sarunvaloda starp ieguldītājiem un finanšu speciālistiem notiek krievu valodā, taču nedrīkst izslēgt arī iespēju, ka krāpnieki turpmāk var komunicēt citās valodās.
Valsts policija veic pārbaudi par šāda veida gadījumiem. Ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno organizēta personu grupa no ārvalstīm. Tāpat noskaidrots, ka šādi noziegumi veikti ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Valsts policija aicina iedzīvotājus, pirms pieņemt lēmumu par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, pārliecināties, vai minētais uzņēmums (uzņēmējdarbība) ir reģistrēta Latvijā, noskaidrot to darbības veidus un citu informāciju, kas liecina par uzņēmuma darbspēju. Tāpat pirms investīciju platformu izmantošanas policija aicina pārliecināties, ka izvēlētais pakalpojuma sniedzējs ir saņēmis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) licenci, jo tikai pie šādiem noguldījumu piesaistītājiem klientu aizsargā valsts. Informācija par licencētām ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā ir pieejama FKTK mājaslapā – www.fktk.lv/tirgus-dalibnieki/. Visbeidzot policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem vai arī iepazīstoties sociālajos tīklos ar virtuāliem lietotājiem. Nevienam arī nevajadzētu izpaust savus personas datus, elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) datus, tādējādi nepakļaujot sevi riskam kļūt par krāpšanas upuriem.

vadi

Veiksmes prognoze


.