1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

Pirmais kūlas ugunsgrēks mūspusē

21.martā ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz pirmo kūlas ugunsgrēku Balvu novadā šogad. Pērnā zāle 300 kvadrātmetru platībā dega Lazdukalna pagastā.
Šogad no 13.februāra līdz 22.martam visā Latvijā reģistrēti jau 322 kūlas ugunsgrēki, bet kopējā izdegusī platība ir 130,6 hektāri. Līdz šim minētajā laika posmā visvairāk pērnās zāles ugunsgrēku gadījumi bijuši Zemgalē (89), kam seko Latgale (81), Kurzeme (69), Rīga un Pierīga (55) un Vidzeme (33). Savukārt lielākais kūlas ugunsgrēks šogad notika 14.martā Ropažu novadā, kur pērnā zāle dega 12 hektāru platībā.
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, - kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī rada būtisku kaitējumu dabai, jo iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus, sīkdzīvniekus un putnu ligzdas. Fiziskai personai par kūlas dedzināšanu piemēro naudas sodu no 280 līdz 700 eiro. Zemes īpašniekiem (valdītājiem) jāveic arī nepieciešamie pasākumi, lai objekta teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana. Ja netiek ievērotas noteiktās ugunsdrošības prasības, fiziskai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 30 līdz 280 eiro, bet juridiskai personai – no 280 līdz 1400 eiro. Savukārt, ja, neievērojot noteiktās ugunsdrošības prasības, izcēlies ugunsgrēks, fiziskai personai piemēro naudas sodu no 140 līdz 430 eiro, bet juridiski personai – no 1400 līdz 4300 eiro. Tāpat jāatceras, ka VUGD sadarbojas ar Lauku atbalsta dienestu, sniedzot informāciju par kūlas degšanas vietām. Ja degusi kūla, zemes īpašniekiem tiek samazināts Eiropas Savienības platību maksājums. “Aicinām iedzīvotājus sakopt teritorijas bez kūlas dedzināšanas. Savukārt gadījumos, ja ugunsgrēks tomēr izcēlies, nekavējoties zvaniet uz tālruņa numuru 112!” būt atbildīgiem aicina VUGD.

vadi

Veiksmes prognoze


.