1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Esi burvis – taisi no nekā! (11.11.2022.)

Vīngliemezis galdā un uz sejas

Laikraksta “Vaduguns” kolektīvs 15 ielikumos īsteno projektu “Esi burvis – taisi no nekā!”, kurā sabiedriski nozīmīgu publikāciju sērijā atspoguļos sociālekonomiski svarīgas un ļoti nozīmīgas tēmas no uzņēmēju skatpunkta. Kā likt lietā izdomu un biznesa attīstībai izmantot pieejamos dabas resursus – sauli, vēju, zemi? Cik veiksmīgi tas izdodas? Kādi bijuši pēdējā laika lielākie izaicinājumi, ieguvumi un mācības? Dosim iespēju dažādu jomu speciālistiem analizēt procesus, paust viedokļus, kā arī uzklausīsim ekspertu vīzijas un secinājumus.

Preiļu pusē AINIS NOVIKS nodarbojas ar vīngliemežu biznesu, sākot ar audzēšanu, beidzot ar pārstrādi, degustācijām un sejas maskām. Par to noteikti dzirdējuši daudzi, un pieļauju, ka apmeklējuši arī “Ošu mājas”, kas atrodas aiz Preiļiem, dodoties Daugavpils virzienā. Esmu lasījusi, ka saimnieks labprāt sarunājas latgaliski, – nu kā gan citādi, ja dzīvo Latgalē! Dzirdēts arī, ka viņš ir cilvēks ar humora izjūtu, par ko pārliecinos tiekoties. Ir oktobra vidus. Vējš kokiem bezkaunīgi norauj pēdējo apģērbu, un gliemeži dodas ziemas guļā. Varam ļauties sarunai, lai gan saimnieks ik pa laikam to pārtrauc, lai nokārtotu kādas darīšanas, – atbildētu uz telefona zvaniem vai dotu rīkojumu strādniekiem, kuri vienā no saimniecības ēkām uzstāda apkures katlu. Stāstot par gliemežiem, Ainim pēc vārda kabatā nav jāmeklē. Ar vīngliemežu biznesu un tūristu uzņemšanu viņš nodarbojas jau 13 gadus.

Kas tagad notiek vīngliemežu audzētavā un gliemežu dzīvē?
– Tikko beigusies tūrisma sezona. Ārā jau ir auksts, bet cilvēkiem gribas mierīgi pastaigāt, kaut ko paskatīties, pamēģināt, izmēģināt. Arī gliemeži aizgājuši gulēt. Cikls viņiem ir no 15.maija līdz 15.oktobrim. Oktobrī viņi lien zemē iekšā, aptuveni 40 centimetrus, un guļ līdz pavasarim. Zinātniski tas saucas, – caur sevi pārstrādā zemi. Pēc gliemežiem var pateikt, vai ziema būs auksta. Nebūs auksta, jo gliemeži vēl ir augšā. Ja gliemeži pazūd oktobra sākumā, – zini, būs barga ziema. Šogad vēl ir augšā, būs laba ziema. Gliemezis pats atrod vietiņu, kur ielīst iekšā. Kur ielien, tur arī izlien. Bet ielien viņi līdz pat 40 centimetriem dziļi. Vīngliemezis ir ļoti izturīgs – iztur līdz mīnus 103 grādiem pēc Celsija. Laboratoriski pierādīts, ka dzīvības pazīmes gliemezis izrāda pat šādā temperatūrā.
No kurienes tādas zināšanas? Pats esat to pārbaudījis?
– Tad, kad izdomāju, ka man jānodarbojas ar tūrismu, sapratu, ka cilvēkiem, kuri atbrauks pie manis, jāpastāsta kaut kas interesants, ko viņi nezina, ko zinu tikai es vienīgais. Sēdēju dienām un naktīm, tulkoju zinātniskos darbus no angļu valodas. Šie un citi fakti nāk no turienes. Tas, ko semināros Latvijā stāstīja par vīngliemežu audzēšanu, bija tīrākā ūdens liešana. Internetā iegūtā informācija izrādījās daudz noderīgāka. Tagad man pašam ir 13 gadu pieredze vīngliemežu audzēšanā un neskaitāmas tikšanās ar tūristiem, kuri uzdod dažnedažādus jautājumus. Spēj tik atbildēt! Ja neuzdod, tad centies ieinteresēt pats. Esi atraktīvs, un reklāma aizies no mutes mutē.
Šogad tūrisma sezona beigusies. Televīzijā izskanēja apgalvojums, ka tūrisma nozarē šogad bijis jūtams pacēlums. Vai to izjuta arī “Ošu mājas”?
– Atklāti runājot, šī sezona bija visbēdīgākā no visām. Labos laikos dienā saimniecību apmeklēja septiņi autobusi, pilni ar tūristiem. Šogad, izsludinot braucienu pa Latviju, tūrisma firma grupu varēja savākt labi ja pusotra mēneša laikā. Kāda Daugavpils skola regulāri rudenī atveda ekskursijā četras – piecas klases. Šogad arī pieteica, bet pēc nedēļas zvana: mēs nebūsim. Kas noticis, – jautāju. Par autobusu prasa 250 eiro, un tas tepat – 50 kilometru attālumā. Ja uz Milānu var aizlidot par 30 eiro, tad ar to viss pateikts. Arī pārējiem tūrisma objektiem šogad tā bēdīgāk. Es nesūdzos, man pietiek. Apgrozījums ir, viss kārtībā.
Vai Covid laikā nebija bēdīgāk?
– Kovida laikā cilvēki brauca. Lūk, tas bija pacēlums! Latvijas cilvēki brauca pa vietējiem tūrisma objektiem, jo ārpus Latvijas nevarēja tikt. Visi bagātnieki brauca, kuri savā mūžā nav ceļojuši pa Latviju. Kādi tikai cilvēki nebija pie manis! Tagad visi aizbrauc uz ārzemēm. Tagad, saskaņojot laikus, vācu kopā vairākas mazas grupiņas, atsevišķus braucējus, lai sanāktu viena lielāka grupa.
Kas esat pēc profesijas un ko darījāt, pirms uzsākāt nodarboties ar gliemežu tūrismu?
– O, šī stāsta vēsture ir gara. Pēc profesijas esmu mediķis, medicīna man līdz šim brīdim ir sirdī un dvēselē, bet 90-to gadu sākumā darbs medicīnā vispār bija murgs. Tagad varbūt mediķiem kaut ko maksā, ir dažādas Covid piemaksas. Bet tad strādāju trijos darbos – vīriešu apskates kabinetā, veicu dispanserizāciju un biju ātrās palīdzības feldšeris, strādāju dienu un nakti, bet algā saņēmu grašus. 1991.gadā, kad atļāva izbraukt no Latvijas, aizbraucu uz Vāciju, nopirku pirmo mašīnu un uzreiz to pārdevu. Nopelnīju tik daudz, cik nevarēja nopelnīt, gadu strādājot. Es ātri pārorientējos no vienas nozares uz otru. Vedu no Vācijas sadzīves tehniku, mēbeles. Nodarbojos ar nekustamo īpašumu tirgošanu, nomu diezgan lielos apmēros. Bet 2009.gadā atnāca krīze un viss uzsāktais aizgāja pa burbuli, pareizāk sakot, uz maksātnespēju. Puņķi un asaras! Vienu brīdi jau bija tik tālu, ka ar sievu gribējām emigrēt no Latvijas. No aizbraukšanas atturēja tas, ka dēlam jāsāk bija iet skolā. Palikām, bet ko darīt tālāk? Kā ne no kā radīt kaut ko?
Kā atnāca ideja audzēt vīngliemežus?
– Tolaik daudz rakos internetā un, meklēdams, ko darīt, atradu, ka Durbē, Liepājas pusē, notiks seminārs par vīngliemežu audzēšanu. Par vīngliemežiem tolaik runāja daudz, tos vāca un sūtīja uz ārzemēm, kur Francijā, Vācijā, Itālijā tie ir delikatese, ko ēd ar gardu muti. Skaidrs, ka padomju laikā nekas tāds notikt nevarēja. Padomju laiks bija padomju laiks, kad saimniekot ar netradicionālām metodēm neviens pat nemēģināja. Bet tagad dzīve deva iespēju uzdrošināties darīt arī kaut ko tādu. Īstenībā uz Durbi aizbraucām, lai pārliecinātos, vai šie gliemeži ir tie gliemeži. Vīngliemezis Latvijā ir tikai viens – Helix aspers. Pārējie Latvijā nedzīvo. Un to nevar sajaukt ar mazo, brūno kaitēkli, ko sauc par Spānijas kailgliemezi. Kad mēs 2000.gadā nopirkām šo zemes gabalu, te bija pilns ar gliemežiem. Mēs viņus lasījām un vedām projām, citādi no viņiem nevar tikt vaļā, kā tikai salasīt un kaut kur aizvest, piemēram, kā barību pīlēm. Paņēmām savus gliemežus līdzi uz Durbi, lai pārliecinātos, ir vai nav īstie. Izrādījās, ka tie ir tie paši, tā arī sakām. Kad braucām atpakaļ no Durbes, man pirmā doma bija nevis tos audzēt, bet kaut kā sagatavot, lai piedāvātu tūristiem.
Tālākais, kā mēdz teikt, jau bija tehnikas jautājums?
– Sieva no dabas ir laba kulināre. Sākām eksperimentēt. Īstenībā tas ceļš bija ļoti ilgs, kamēr gliemezi varēja dabūt mutē. Neviens neko nepateica priekšā. Kur zvanām, tur neko nezina. Īstenībā tur ir viens knifiņš, līdz kuram mēs gājām četrus gadus. Lai gliemezis būtu ēdams, ar mīkstu konsistenci, ir jāpieliek kaut kas klāt. Kādreiz no mums restorāni dzīvus gliemežus ņēma, paši vārīja, gatavoja. Bet vienmēr mums zvanīja, – ko tālāk?! Nu ko tālāk? Pēc tam saprata, ka labāk no mums iepirkt gliemežu gaļu. No gliemeža ēdama ir tikai pēdiņa, uz kuras tas balstās. Turklāt piecas sešas dienas gliemežus vajag turēt badā, lai tie izkakājas, lai iekšā nav fekāliju. Pēc tam n-tās reizes mazgāt, lai fekālijas un gļotas, kas aplipušas ap čaumalu, dabūtu nost. Pirmās desmit minūtes jāvāra, lai gliemezi dabūtu ārā no čaumalas. Tad vēl atsevišķi to gaļu vāra ar dažādām garšvielām divas stundas.
Nu piņķerīga lieta!
– Ļoti! Turklāt vēl smakojoša, it kā purva ūdeni vārītu. Istabā to tiešām darīt nevar. Sezonā pārstrādājam 6 tonnas gliemežu. Lai to gliemezi sāktu vārīt, viņš trīs gadus aug. No 15 kilogramiem gliemežu var dabūt kilogramu gaļas. Bet tas darbs! Šogad mani izglāba ukrainietes, viņas to netīro darbu padarīja un aizbrauca uz Harkivu. Tālāk jau sasaldētu gliemežu gaļu (ledusskapī pārtikas un veterinārais dienests to atļauj turēt gadu) tirgojam restorāniem Jūrmalā, Rīgā, Siguldā. Ēdiena pasniegšanas brīdī šķīvī ieliek 2-3 gliemeža pēdiņas, kas jau ir daudz, vai sagatavotu gliemeža gaļu iepilda gliemežvākos. “Ošu māju” ēdienkartē arī ir vairāki ēdieni no gliemežiem, ko piedāvājam tūristiem: ciemiņiem piedāvājam svietā ceptus gliemežus ar ķiplokiem, gliemežus ar garšvielām un gliemežu pastēti, kas daudziem ļoti garšo.
Cilvēki ēd gliemežus, bet ko ēd gliemeži?
– Pavasarī, pamostoties no ziemas miega, gliemju pirmā delikatese ir nātres, kas viņiem ļoti garšo, tad pienenes. Pēc pirmajiem zaļumiem ēdienkartē ienāk zemenes, kāposti, burkāni, kabači, ķirbji, pat latvāņi, kas tiem nav kaitīgi. Nekādā ziņā gliemežiem nedrīkst dot rapša putraimus. Viens cilvēks man pasūtīja darbu. Rakstīju informāciju, ko viņš vēlējās, bet beigās viņš ierakstīja manu vārdu un vislielāko kļūdu, ka gliemežiem dod rapša putraimus. Nedrīkst dot, jo rapsis ir rūgts. Gliemezis ir ļoti jūtīgs – ko ēd, pēc tā arī gaļa garšo. Viņš ir zālēdājs. Kā jau zālēdāji, gliemeži gremo visu laiku, tāpēc barojam tos bagātīgi, īpaši vakaros, jo vīngliemeži ir nakts dzīvnieki. Nenopļauta zāle gliemjiem neiet pārāk pie sirds, bet nopļautā zāles čupā dzīvosies labprāt. Gliemezis ir komposta, siltuma un mitruma cienītājs.
Govi var piesiet striķī, apkārt ganībām uzlikt elektrisko ganu. Bet kā noturēt gliemežus, lai tie neaizrāpo pie kaimiņiem vai uz tuvējo mežiņu?
– Vīngliemežu audzētava atrodas divos voljēros, ko droši vien jau paguvāt apskatīt. To garums ir 30 metri, platums – 8 metri, nožogojums – pusotru metru augsts. Semināros dzirdētais par vīngliemežu audzēšanu praksē izrādījās nederīgs, arī ieteikums par elektrisko ganu, tādēļ pašam nācās domāt, ko darīt, lai gliemeži nevarētu izrāpot no mājvietas. Nopirku aizsargsietu, kādu izmanto ēku remonta laikā, un uzmeistaroju tādu konstrukciju, kas dod garantiju, ka gliemeži no aploka neizrāpos. Sietu 45grādu leņķī visa aploka garumā notur trose, un gliemežiem, rāpojot pa slīpo virsmu, aptrūkstas gļotu, kuras tos notur pie virsmas. Rezultātā tie nokrīt atpakaļ aplokā.
Saimniecības apmeklētājiem kā izklaidi piedāvājat arī gliemežu sejas maskas?
– Jā, tieši šim nolūkam labi kalpo gliemežu gļotas, ko izmanto dārgu sejas krēmu ražošanā. To sastāvā ietilpst mucīns, kam piemīt ārstnieciskas īpašības. Apmeklētājiem piedāvājam veikt sejas masāžu ar vīngliemežu pastaigu pa seju. Sejas masāžu iecienījušas ļoti daudzas sievietes. Skaisti izskatās! Saimniecībā bija ieradušās trīs vienas ģimenes, bet dažādu paaudžu sievietes –baba, meita un mazmeita –, un visas trīs izmēģināja šo procedūru. Kosmētiskais efekts rodas no tā, ka, uzlikts uz sejas, gliemezis cenšas nogaršot ādas virskārtu, skrubinot to ar mēli. Rezultātā tiek atvērtas poras, noskrubinātas atmirušās šūnu daļiņas, un āda pēc tam izskatās samtaina. Procedūra ilgst 15 minūtes, un pēc tās seju nevajag mazgāt divas stundas. Sajūta, kā sejai būtu uzklāts olas baltums. Tā izskatās gludāka, veselīgāka un atpūtusies.
Tad jau vērtīgās gļotas atliek tikai savākt?
– Ja es iemācītos savākt gļotu, es būtu miljonārs. Piemēram, kad gliemežus mazgā, paliek netīrs ūdens, arī gļotas. Kā to gļotu attīrīt? Nelielā daudzumā tas vēl ir iespējams, bet tas neko nedod. Tur vajag daudz. Kaut kā jau to pasaulē iegūst, ja izmanto kosmētikas ražošanā. Ļoti dārgi ir arī gliemežu ikri (par ikriem sauc gliemežu saldētās olas). Oliņas arī biju savācis, bet visas aizgāja bojā, sakalta, sačokurojās. Vērtīgas ir gliemežu aknas. Tās izmanto medikamentu ražošanā vēža slimību ārstēšanai, bet to aknu knapi var redzēt, es to meklēju četrus gadus. Kad beigšu nodarboties ar gliemežu audzēšanu, tad ķeršos klāt pētījumiem.
Saimniecības teritorijā plīvo Ukrainas karogs. Atbalstāt ukraiņu tautu cīņā pret iebrucējiem?
– Karogs man jau ir kopš pirmās Krievijas iebrukuma dienas Ukrainā. Vietējie mani par “banderovieti” sauc. Kā neatbalstīt cilvēkus, kurus šauj nost, bombardē viņu mājas, – nu johaidī! Mēs nodarbojamies ar dažāda veida labdarību. Trīs reizes gadā rīkojam tādus kā labdarības variantus dažādām tūristu grupām – invalīdu biedrībām, bērnu namiem, šogad ukraiņiem. Man patīk, ka varu atbalstīt cilvēkus, arī viņiem labi. Sponsorējam fotogrāfi Madaru Repši, kurai ir lielas veselības problēmas. Tūristi ziedo naudiņu, ir iespēja arī iegādāties viņas gliemežu bildes, kas ir superīgas.
“Ošu mājās” saimniekojat divatā ar sievu, darot arī citus darbus, kamēr gliemeži guļ ziemas miegu. Kas turpinās iesākto? Dēls noteikti jau izaudzis...
– Dēlam palika 19 gadi. Kopš deviņu gadu vecuma mēs katru dienu cēlāmies agri no rīta un braucām uz Daugavpili, uz hokeja treniņiem. Bija labi rezultāti, tika ieguldīts daudz naudas, bet vienā dienā viņš pateica ‘nē’, nometa hokeja nūju un aizbrauca projām. Ko nu?! Es nenožēloju, tā bija mana dzīve, turnīri, skaisti gadi. Tagad savus punus lai sit viņš pats. Tagad dēls strādā Zviedrijā, liek jumtus. Tomēr treniņos ieliktais nav zudis. Svētdien viņam aizsūtīju lielo hokeja somu, esot atradis kādu hokeja komandu tur.
Žurnālisti Jūs apciemo bieži?
– Televīzija ierodas vismaz četras reizes gadā, nerunājot par citiem žurnālistiem. Esmu masu mediju uzmanības izlutināts. Kad pirmoreiz atbrauca televīzija, palūdza paturēt rokā gliemezi, pēc tam kadrā redzu: es turu, bet nagi melni, melni.
Nesen pie manis ciemojās slavens krievu blogeris Iļja Varlamovs. Viņš uzņēma filmu par 15 bijušajām padomju republikām 30 gadus pēc neatkarības atgūšanas, tanī skaitā arī par Latviju. Man patika viņa attieksme. Latviju Varlamovs rāda pozitīvā gaismā. Viņš neatbalsta arī karu Ukrainā. Es šajā filmā pozicionēju sevi kā netradicionālas lauksaimniecības nozares pārstāvi – pirmo vīngliemežu audzētāju Latvijā, un arī vienu no pēdējiem.

Eksperta viedoklis /Dr. Evita Jakušonoka, SIA “Derma Clinic Rīga” dermatoloģe/

Gliemežu gļotas kosmētikas līdzekļos

 

Kosmētikas līdzekļi, kuru sastāvā ir gliemežu gļotas (mucīns), kļuva populāri pēdējo gadu laikā, bet to ražošana uzsāka jau 1995.gadā. Pirmā valsts, kas mēģināja iegūt gliemežu gļotas, bija iedzīvotāji Latīņamerikā, un tikai dažus gadus vēlāk Koreja sāka ražot krēmus ar gliemeža izejvielām un kļuva par līderiem slavenu zīmolu kosmētikai. Kosmētikā izmanto gan gliemežu gļotas, gan sekrēcijas filtrātu, kas ir atbildīgs par bojāto audu reģenerāciju. Tieši šī filtrāta īpašība pieņemta par pamatu kosmētikas ražošanā.
Gliemežu gļotas sastāv no ūdens un mucīna, kas ir sarežģītas uzbūves olbaltumvielas glikoproteīns. Gļotas izdala dziedzeri stresa brīžos vai gadījumos, kad tiek bojāts gliemežvāks. Tā kā gliemežu gļotādas produkti tiek uzklāti lokāli, ādas kopšanas līdzekļos tiek izmantoti tikai ēdami gliemeži. Populāras ēdamās gliemežu sugas ir romiešu gliemezis (Helix pomatia) un tās tuvais radinieks – dārza gliemezis vai petit-gris (Helix aspersa). Gļotas iegūst laboratorijās, pakļaujot gliemežus fiziskai iedarbībai – rotācijai, kad gliemežu dziedzeri sāk pastiprināti izdalīt gļotas, kas tiek savāktas, izmantojot lielu daudzumu ūdens. Pēc tam gļotas filtrē un apstrādā ar centrifūgu, lai tiktu attīrītas no sārmiem. Šis process nekaitē gliemežiem un neietekmē gļotu īpašības. Pēc 30 minūtēm gliemeži tiek pārvesti atpakaļ uz mājām, lai atpūstos un atgūtu enerģiju, kamēr mucīns tiek savākts un apstrādāts kosmētikas vajadzībām.
Gliemežu sekrēcijas filtrāts ir oficiāli reģistrēta izejviela starptautiskajā kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu sarakstā ar nosaukumu Snail Secretion Filtrate (gliemežu sekrēcijas filtrāts). Kosmētikai, kas satur gliemežu sekrēcijas filtrātu, lielākoties nav vecuma ierobežojumu.
Gliemežu gļotas satur vitamīnus A, C, E, B6 un B12, kā arī glikolskābi, kolagēnu, hitozānu, alantoīnu, elastīnu, proteāzes un citas vērtīgas vielas. Gliemežu gļotās ir arī glikoproteīnu un glikozamīno glikānu fermenti, kas pasargā no ultravioletajiem stariem un veicina šūnu atjaunošanos. Glikoproteīni ir molekulārā līmeņa aizsargbarjera, savukārt glikozamīno glikāni piedalās starpšūnu ūdens un sāļu apmaiņā, normalizē kolagēna un elastīna sintēzi, tiem ir nomierinoša pretkairinājuma un pretiekaisuma iedarbība. Gliemežu sekrēts labi mitrina ādu, pārklājot to ar plānu, neredzamu plēvīti. Kosmētiskie līdzekļi ar mucīnu ir ieteicami cilvēkiem ar dažādām ādas problēmām: vecuma radītām izmaiņām, tūsku, pigmentācijas plankumiem, kā arī veicina brūču dzīšanu. Gliemežu mucīns stimulē fibroblastus (šūnas, kas ir atbildīgas par ārpus šūnu matriksa, kolagēna un elastīna veidošanos), tā veicinot kolagēna, elastīna un hialuronskābes veidošanos, kā arī samazina brīvo radikāļu aktivitāti. Gliemežu gļotas izmanto sejas krēmos, maskās, serumos un sejas tonikos.
Lielākā daļa zinātnisko pētījumu, kas atbalsta gliemežu gļotādas ieguvumus, koncentrējas uz brūču dzīšanas spēju. Apskatot arī virkni ar pētījumiem, kuros tiek izmantots gliemežu mucīns, 6 mēnešos tika samazināta ādas pigmentācija par 12% un par 17% uzlabota ādas elastība un mitruma līmenis. Jaunākie pētījumi ir parādījuši gliemežu gļotādas antioksidantu, antimikrobiālo un antitumorālo iedarbību, kas liek domāt, ka tai ir plašāks ieguvums ādai. Tomēr ir mazāk pētījumu par gliemežu gļotādas kosmētiskajiem ieguvumiem. Lielāko daļu pētījumu rezultātu samazina to mazie paraugu izmēri un citu zināmu anti-novecošanās sastāvdaļu pievienošana to eksperimentālajos preparātos. Tomēr, pamatojoties uz gliemežu mucīna ķīmisko sastāvu un esošajiem pētījumiem, gliemežu mucīns var nodrošināt plašu kosmētisko ieguvumu mūsu ādai.

“Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”

*Par publikāciju “Esi burvis – taisi no nekā!” saturu atbild SIA “Balvu Vaduguns”.

 

 

vadi

Veiksmes prognoze


.