1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Gudrs saimnieks – veiksmīgs saimnieks!

Vakar satiku jauno kaimiņu – nu to, kurš pirms pusgada nāca iepazīties, pārņemot sievas mantoto lauku īpašumu. Plāni jaunajiem bija lieli – blakus esošo mežu sakārtot (kur nu tur sēnēm augt – tāda biežņa izpletusies un sakritusi, ka ne kāju spert, ne putnam palidot!), ar laiku jaunu māju uzbūvēt... Tik nezināja, ko ar tām aizaugušajām ganībām darīt. Vectēvs savulaik lopus audzēja, bet abiem jaunajiem interesants darbs, pilnvērtīgai saimniekošanai laika nebūšot. Bet par lauku māju sapņojot jau sen. Sevišķi tagad, strādājot attālināti, gribētos lauku dzīvi vēl vairāk izbaudīt...
Kādā reizē atnāca pavisam sašļucis: esot apzinājis mājas būvniecības izmaksas, un rokas nolaidušās. Saticies ar pāris mežu apsaimniekotājiem, bet tie pārsvarā piedāvājot mežu kailcirtē laist. Naudu gan brangu solot.
Ē, zaļais gurķi! Saimniekot taču vajag ar prātu – skatīt ieguvumus gan uzreiz, gan nākotnē. Nu, nocirtīs – bet kas pēc tam? Ko bērniem atstās – celmus? Es šim savu meža apsaimniekotāju ieteicu – iedevu “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” speciālistes Ineses telefonu, lai aprunājas.
Paiet pāris nedēļas, kaimiņš priecīgs – nākšot ciemos ar kūku un šampanieti. Jūtoties kā loterijā vinnējis, un spiež man pateicīgs roku par laba un pārbaudīta partnera ieteikšanu.
Izrādās, atbraukuši ZLM vīri, izstaigājuši visu īpašumu, uzmērījuši, novērtējuši, sarēķinājuši, bet tad apsēdušies un sākuši kaimiņam skaidrot, ka gudrāk un tālredzīgāk būtu apsaimniekot, nevis vienkārši cirst. Proti, pareizāk būtu vienu meža apgabalu tikai iztīrīt, lai vērtīgie koki vēl paaugas – būs naudiņa bērnu augstskolas laikam. Citam meža nogabalam gan pēdējais brīdis no tā ko vērtīgu paņemt – tur gan koku vecums, gan vējgāzes savu darījušas. Tur pavasarī būtu jāstāda jauns mežs, lai mazbērniem nākotnes kapitāls un pašiem vieta, kur sēņot.
Bet tieši tā taču ZLM komanda strādā – palīdzot pareizi saimniekot! Kur tad vinnests?
Kaimiņš priecīgs sper ārā – Ziemassvētkus svinēšot jaunā mājā! Sarunas laikā ZLM speciālists uzklausījis ģimenes sapni un, slēdzot apsaimniekošanas līgumu, iekļāvis speciālo piedāvājumu MyCabin mājas iegādei un uzstādīšanai. Vēl arī konsultāciju Luminor hipotekārajam kredītam un līdzfinansējumu jaunās mājas siltumsūkņa uzstādīšanai sarunājis.
Es šim saku, lai atstāj meža strēli malkai, malkas šķūnis taču tukšs! Kamēr jauno māju gaidīs, ģimene vecajā nosals! Šis atsmej – ZLM malku no viņa paša meža jau sagatavotu atvedīšot, neviens zars neiešot postā, mežā atstāts. Ivars sarunā visu esot vērīgi uzklausījis un atradis labāko risinājumu.
Tiešām visam? Nu ja – nākošnedēļ abi tiekoties pārrunāt detaļas un apspriest, kā aizaugušās ganības efektivizēt un gudrāk apsaimniekot, lai maksimāls labums gan šodien, gan rīt, gan pēc vairākiem gadiem, ceļot īpašuma vērtību. Kas zina, varbūt kaimiņš drīz ražošot elektrību i sev vai pat visam ciemam, vai jaunu mežu iestādīšot, vai... Izrādās, iespējamo variantu ir tik daudz. Un par dokumentu kaudzēm neesot galva jālauza – ZLM komanda iesaistās visā procesā arī tad, ja saimnieks izlemtu mainīt zemes statusu.
Ek, sajutos kā patiesi LABS kaimiņš. Gandarījums, ka novadā sakārtojas īpašums pēc īpašuma. Gandarījums, ka savu apsaimniekotāju ar pilnu pārliecību vari ieteikt citiem, jo zini, ka “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” iestājas par veiksmīgiem saimniekiem, kas izvēlas gudru un efektīvu apsaimniekošanu, ceļot īpašuma nākotnes vērtību un gūstot maksimālu izdevīgumu jau šodien!  Uzzini vairāk – 2424 2222, www.zlm.lv

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.