1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Latgales speciālā ekonomiskā zona – veiksmes atslēga uzņēmējdarbībai

Aicinām iepazīt Latgali kā iespējamo reģionu jūsu biznesa izaugsmes paplašināšanai un jaunu iespēju akumulēšanai. Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) ir risinājums, lai ikviens uzņēmējs varētu izmantot mūsdienu ekonomikas priekšrocības un plānotie uzņēmuma izaugsmes procesi norisinātos maksimāli īsākos termiņos, ar iespējami efektīvāku valsts un pašvaldību atbalstu. Mēs piedāvājam izmantot jūsu biznesa attīstībai Latgales unikālo kodu: strauji pieaugošo jauno cilvēku skaitu, kas iegūst augstāko izglītību; tehnisko un augsto tehnoloģiju jomas speciālistu īpatsvaru aktīvā darbaspēka vidū; sabalansēto un labi integrēto transporta infrastruktūras tīklu; dzelzceļa satiksmes pieejamību un ātrgaitas optisko internetu. Tas nodrošinās auglīgu vidi plaša spektra uzņēmējdarbības izvietošanai, attīstībai un ražošanas bāzes izveidei.

Kas ir Latgales speciālā ekonomiskā zona?
Latgales SEZ uzņēmuma statuss un nodokļu atlaides atbilstoši normatīvajam regulējumam var tikt piešķirtas uzņēmumiem, kas reģistrēti un darbojas Latgales reģionā. Latgales SEZ pārvaldība notiek centralizēti ar Latgales plānošanas reģiona starpniecību.
Latgales speciālās ekonomiskās zonas galvenā priekšrocība – uzņēmumu var atvērt un attīstīt jebkurā reģiona teritorijā, jo SEZ statuss Latgalē var tikt piešķirts neatkarīgi no tā atrašanās vietas un platības. Turklāt, lai kapitālsabiedrība varētu attīstīties, Latgales SEZ uzņēmējiem, sadalot uzņēmuma finanšu plūsmu, ir iespēja paplašināt savu darbību arī ārpus Latgales SEZ teritorijas. Savukārt citu reģionu uzņēmējiem – ienākt Latgales SEZ, nedibinot jaunu uzņēmumu.
Latgales SEZ teritoriju veido publisku personu un privātīpašumā esošas teritorijas. Latgales plānošanas reģiona teritorija kopumā aizņem 14 547 kv.km (jeb 22,52% no Latvijas kopējās teritorijas) un ietver 7 vietējās pašvaldības un 2 valstspilsētas.

Nodokļu atvieglojumi:
* 80% atlaide uzņēmuma ienākumu nodoklim (dividendēm).
* Līdz 100% atlaide nekustamā īpašuma nodoklim.
* Latgales SEZ kapitālsabiedrības saņem tiešo nodokļu atlaides no uzkrātās ieguldījumu summas, piemērojot maksimāli pieļaujamo atbalsta intensitāti veiktajiem ieguldījumiem:
* 60% apmērā, ja kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – maza vai sīka (mikro) kapitālsabiedrība;
* 50% apmērā, ja kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – vidēja kapitālsabiedrība;
* 40% apmērā, ja kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – liela kapitālsabiedrība.

Investīcijas tiek veiktas:
- jaunas kapitālsabiedrības izveidē;
- esošās kapitālsabiedrības vai pakalpojumu ražošanas jaudas pieaugumam;
- esošās kapitālsabiedrības produkcijas daudzveidošana ar produktiem, kas kapitālsabiedrībā iepriekš nav ražoti;
- esošās kapitālsabiedrības ražošanas procesu būtiskai maiņai.

Kāpēc Latgale?
Latgale ir reģions ar daudzām iespējām un priekšrocībām. Viena no tām ir ģeogrāfiskais novietojums. Savukārt attīstītā transporta infrastruktūra ļauj ērti plānot pārvadājumus gan iekšzemē, gan uz citu valstu teritorijām.
Latgali kā savu ražošanas uzņēmumu bāzes vietu aizvien vairāk izvēlas ārvalstu investori, to pamatojot ar ievērojami zemākām ražošanas izmaksām (darba algas, nodokļi, izejvielas u.c.). Latgales novadi un pašvaldības ir īpaši ieinteresētas savu industriālo teritoriju attīstīšanā un sniedz atbalstu investoriem šo teritoriju sakārtošanā.
Ievērojami zemākās uzņēmumu ienākumu likmes kā citur Eiropā, Rēzeknes un Latgales speciālās ekonomiskās zonas regulējums, kā arī dažādas Eiropas Savienības atbalsta programmas, uzturēšanās atļauju programma un citi atbalsta instrumenti Latgali padara par īpaši piemērotu vietu investīcijām.

Apstākļi, kas pamato investīciju perspektīvas:
• infrastruktūra un resursu pieejamība ražošanas uzņēmumiem (metālapstrāde un mašīnbūve, tekstilrūpniecība, kokapstrāde, pārtikas un dzērienu ražošana);
• dabas resursu daudzveidība (ūdens, zemes, mežu resursi, sapropelis);
• atbilstoša vieta “eko” aktivitātēm (tūrisms, SPA, ekoloģiska pārtika).

Par likumā noteiktajām prasībām, kādām ir jāatbilst veiktajiem ieguldījumiem, pretendējot uz SEZ tiešo nodokļu atvieglojumiem, kā arī plašāku informāciju par Latgales SEZ darbības noteikumiem un iesniedzamo dokumentāciju iespējams uzzināt, sazinoties ar Latgales SEZ pārvaldi: e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. , tālr.: +371 26511047, www.lpr.gov.lv/lsez.

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.