1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

Dziesmu pūru loka divdesmit piecus gadus

 

Šoruden skanīgāk skan divu kolektīvu balsis - 25 gadu jubileju atzīmēja Balvu novada Til-žas etnogrāfiskais ansamblis un Viļakas novada folkloras kopa "Atzele". Viņu dziesmas ir skanējušas gan savos novados, gan arī visā Latvijā. Pa šiem gadiem izdziedāts simtiem skaistu dziesmu, un svētku dienā tās dzirdēja arī paši tuvākie - savas pilsētas, sava pagasta cilvēki un viņu draugi.

Folkloras kopa "Atzele". Aizvadītajā svētdienā jaukā un sirsnīgā atmosfērā Viļakas kultūras namā 25 gadus nosvinēja Viļakas novada folkloras kopa "Atzele". Kā stāsta vadītāja Anna Annuškāne, sākotnēji bijis vairāk dalībnieku, bet pašlaik folkloras kopā ir piecpadsmit dziedātāju, arī divi kungi - Leons Jermacāns un Staņislavs Dupužs, kurš spēlē bungas. Kolektīvā no pašiem pirmsākumiem dzied Valentīna Bratuškina un Ilona Bukša. Cītaru spēlē Anita Logina, bet mācās arī Evita Zaremba. Kopa nosaukta vēsturiskajā "Atzeles" vārdā, jo 12.-13. gadsimtā tā saucās Viļakas novads. Kolektīvam vārdu deva kopas krusttēvs Dzintars Putniņš. "Katrs dalībnieks ir pelnījis uzslavas, un svētkos saņēmām daudz paldies vārdu, par ko ir gandarījums," saka A.Annuškāne. Dziesmu viņu pūrā ir daudz, un tās skan cauri gadiem. Arī svētku dienā kolektīva dalībnieki izdziedāja "Teic, māmeņa, tu dzīsmeņas", "Aiz azara malni meži", "Pōri, pōri leita tiuce" un daudzas citas.

Sveic "Saime". Tilžas etnogrāfiskais ansamblis ir piedalījies daudz un dažādos pasākumos, uz kuriem nācies mērot tālākus vai tuvākus ceļus, un bieži vien tas darīts kopā ar kaimiņu pagasta dziedošo folkloras kopu "Saime". Dāvanā, protams, dziesmas vadītājas Solvetas Loginas akordeona pavadījumā.

 

Tiek pie nosaukuma un karoga. Balvu Kultūras un atpūtas centra direktore Anita Strapcāne atveda skaisti izšūtu karogu, ko rotā kolektīva jaunais nosaukums - Tilžas etnogrāfiskais ansamblis "Sagša".

Kopā ar draugiem. Tilžas etnogrāfisko ansambli dibināja un pirmā vadītāja bija skolotāja Linda Vītola, bet šobrīd to vada Daiga Jēkabsone. Tilžēniešu repertuārā skanējušas gadskārtu ieražu dziesmas, sadzīves tematiskās tautasdziesmas. Svētku dienā kolektīvā bija 17 dāmas un divi kungi. "Dzīves laikā viņi ir sasnieguši ļoti daudz. Smagi strādājot, lolojuši un mīlējuši savas ģimenes, bet tik un tā viņi ir atraduši laiku, lai pulcētos kopā un vienotos dziesmai," teica vakara vadītāja Inese Kalniņa.

Sveic vadītāju. Vismīļākie apsveikumi etnogrāfiskā kolektīva vadītājai Daigai Jēkabsonei bija no savējiem. Apbrīnojama ir Daigas prasme vadīt kolektīvu, lai tajā valdītu dziedātprieks, savstarpēja uzticēšanās un sapratne. Etnogrāfiskā ansambļa vadītāja ir pazīstama arī kā laba maizes cepēja un siera sējēja.


Neviltots prieks. Visjaukākā dāvana svētkos ir torte, bet, ja to vēl rotā degošas svecītes skaitļa 25 formā, prieks ir dubults.

Nes sveicienu no "Beņislavas". Dziedāšanas prasmes un skaistas tradīcijas ir arī Beņislavas etnogrāfiskajam ansamblim, kurš savu 25 gadu jubileju nosvinēja pagājušajā gadā. "Beņislavas" vadītāja Regīna Čudarāne lepojas, ka arī meita Daiga Jēkabsone kopj dziedāšanas tradīcijas Tilžas kolektīvā.

Goda krēslā - katrs dziedātājs. Arī Olga Zelča, kura ne tikai dzied, bet arī daudz pētījusi folkloras mantojumu, tāpēc ir laba padomdevēja daudzos jautājumos.


Tilžas nacionālā amatierteātra "Spogulis" dāvana. Iestudētais melnbaltais uzvedums radīja vispārēju jautrību.


Bez Ļuces neiztikt. Krapaču Ļuce šoreiz ieradās jaunā ampluā. Izrādās, viņa sākusi mācīties japāņu valodu! Neviens gan neatklāja, vai saprot Ļuces runāto, bet aktieru izgājiens visos radīja smieklu jūru.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.