1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-07-2024
Vārdadienas šodien: Dita, Marta

Rakstos

Naudu samaksā, bet preces nav

22.jūlijā Valsts policijas Ziemeļlatgales iecirknis saņēma informāciju, ka sieviete vēlējās iegādāties preci sociālajā tīklā “Facebook”. Viņa pārskaitīja naudu uz bankas kontu, bet preci nesaņēma. Nodarītais materiālais zaudējums – 310 eiro. Uzsākts kriminālprocess.
Valsts policija atkārtoti atgādina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem, veicot naudas pārskaitījumus citām personām.

Nozog gāzes balonu

18.jūlijā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirknis saņēma informāciju, ka Balvu novadā, laikā no 17.jūnija līdz 16.jūlijam, no daudzdzīvokļu mājas neaizslēgtas pagrabtelpas nozagts 50 litru gāzes balons. Nodarītais materiālais zaudējums – 37,50 eiro. Valsts policija turpina skaidrot notikušā apstākļus.

Izraisa avāriju

5.jūlijā pulksten 18.46 Balvos, Partizānu ielā, 1963.gadā dzimis vīrietis, iespējams, būdams alkohola reibumā, vadīja transportlīdzekli “BMW 520” un izraisīja avāriju, uzbraucot elektrības sadales kastei. Vīrietis atteicās no alkohola koncentrācijas organismā pārbaudes un viņu ievietoja īslaicīgās aizturēšanas vietā. Uzsākts kriminālprocess.

Par braukšanu dzērumā – brīvības atņemšana

Pagājušajā ceturtdienā stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas būtiski padara bargāku sodu par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat grozījumi paredz kriminālatbildību par cietsirdību un vardarbību pret tuvinieku. Par šiem minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu.
Līdz ar grozījumiem no Krimināllikuma 262. (transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē) un 262.1 pantiem (atteikšanās no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana) izslēgti tādi pamatsodi kā sabiedriskais darbs un naudas sods. Tas nozīmē, ka par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē, par atteikšanos no šo vielu ietekmes pārbaudes vai ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu vainīgā persona šobrīd tiks sodīta tikai ar brīvības atņemšanas saistītu sodu (līdz vienam vai pat līdz pieciem gadiem – atkarībā no nodarījuma smaguma pakāpes).
Krimināllikums papildināts arī ar jaunu – 174.1 – pantu (cietsirdība un vardarbība pret tuvinieku). Tajā paredzēta kriminālatbildība par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar tuvinieku, kā rezultātā tuviniekam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi vai psihiskas ciešanas. Par šādu noziedzīgu nodarījumu vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu saistītu sodu (uz laiku līdz trīs gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību). Likuma izpratnē par tuvinieku uzskatāma persona, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga (nedalīta) saimniecība. Ļoti svarīgi ir tas, ka šis jaunais Krimināllikuma regulējums aizsargā cietušos, kuri paši sevi nevar pilnvērtīgi pasargāt.

Avārija ar cietušajiem

Pagājušajā svētdienā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirknis saņēma informāciju par “Volkswagen Passat” autovadītāju ceļa posmā Rēzekne – Gulbene (Balvu novada teritorijā), kurš, izbraucot no mazāk svarīga ceļa, nedeva ceļu automašīnai “Škoda Octavia”. Rezultātā 1989.gadā dzimušais “Škoda Octavia” vadītājs kūleņojot sabojāja autobusu pieturvietu “Upatnieki”. Cietušās automašīnas salonā atradās arī 1963. un 1965.gadā dzimušas pasažieres, kuras tika nogādātas medicīnas iestādē. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 11.nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret satiksmes drošību”.

Juristi
vadi

Veiksmes prognoze


.