1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

“Velku biedrība” pasniedz dāvanas

11.aprīlī pēc ilgāka pārtraukuma, ko raisīja Covid- 19 pandēmija, Balvu Profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā (BPVV) atkal viesojās biedrības “Velku biedrība” pārstāvji Ivars Velks, Liāna Velka un Tamāra Šabazova, kuri pasniedza dāvanas un ziedojumus skolas audzēkņiem, kā arī dāvināja mantas, papildinot mācību iestādes materiāli tehnisko bāzi. Lai saņemtu biedrības “Velku biedrība” stipendiju, jaunietim ir labi jāmācās un jābūt aktīvam, kā arī jāiesaistās izglītības iestādes kultūras dzīves veidošanā.

Aicina uz izstādi “Skalpelis un spalvaskāts”

Līdz 6.maijam Balvu Centrālās bibliotēkas izstāžu zālē skatāma izstāde, veltīta latviešu medicīnas darbiniekiem “Skalpelis un spalvaskāts”.

“Sauks mani atkal mājās, pasaules staigātāju...”

Kad rakstu šīs rindas, rīdziniece Marija KEIŠA ar dzimtas saknēm no Obeļovas, Baltinavas pagastā, atrodas Turcijā, kur divas nedēļas piedalās komandas “PostNos Latvija” organizētajā pirmās grūtību pakāpes pārgājienā ar teltīm. Viņa nav nedz sportiste, nedz kalnos kāpēja. “Man patīk staigāt, jo es pa pasauli daudz eju kājām. Turklāt dabu pa īstam var izbaudīt, tikai ejot,” saka Marija, kad tiekamies viņas dzimtas mājā “Buči”.

Labākais veids, kā audzināt patriotismu

Šī gada 8., 9. un 10. aprīlī visā Latvijā jau četrpadsmito reizi notika Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma pasākums “Satiec savu meistaru!”, kurā iedzīvotājiem bija iespēja iegūt priekšstatu par dažādām amatu prasmēm, tautas tradīcijām un to, kā šīs tradīcijas tiek pārmantotas un pielāgotas laikmetam, kurā dzīvojam. Arī Balvu novada iedzīvotājiem bija iespēja apgūt kādu seno amatu. Baltinavas pagastā tā bija psalmu dziedāšana un pagasta tradīcijas, Vectilžā – dubultadījuma cimdu adīšana dažādos krāsu salikumos un mežģīņadījumi Ziemeļlatgales zeķēs, Briežuciema pagastā – latvju rakstu zīmju izšūšana ielocītajā rakstā grāmatzīmēs, bet Bērzpilī – cepumu cepšana no babiņas recepšu krājumiem.

Priecīgas Lieldienas jūsmājās!

 

“Lieldienu svētku galdā parasti lielākā uzmanība tiek veltīta olām – tik dažādi daiļi rotātām un skaisti sakrāsotām. Kāpēc? Tāpēc, ka ola simbolizē cilvēka gara vēlmi – salauzt apkārtējo čaumalu, lai varētu tikt uz ko labāku. Tā simbolizē jaunu dzīvi, jaunu radību, kas nokļūst jaunā pasaulē. Katru gadu daudzi kristieši caur gavēņa apņemšanos mēģina palikt gaišāki, garīgāki, pozitīvāki, laimīgāki. Cilvēks mēģina izlausties no čaumalas sacietējušā, varbūt pat reizēm aizsargājošā apvalka, kas it kā viņu sargā no šīs pasaules. Tomēr tajā pašā laikā tas ierobežo personu, bieži dara vientuļu, liek atrasties tumsā un šaurībā, dzīvot savā egoismā.
Noteikti katram no mums ir situācijas vai personas, kuras mēģina uzlikt čaulu vai pat apglabāt kapā patiesību, mīlestību, brīvību, mieru. Bet Kristus ar savu Augšāmcelšanos mums ļoti vienkāršā veidā atklāj,- ilgi tur tā nepaliks! Tā agri vai vēlu triumfējoši iznāks no kapa! Lūk, tā ir augšāmcelšanās, kad izdodas vismaz daļēji salauzt šo čaulu - vairot labo!
Cilvēk, neapliksim ar olas čaumalām tuvākmīlestību, piedošanu, patiesību, brīvību. Cilvēk, neapraksim kapā ne sāli, ne cukuru vai kādu citu produktu vai lietu, kuras mums kādā brīdī varētu pat pietrūkt. Būsim tie, kas, izlauzušies no čaulas, no kapa, palīdzēs citiem ieraudzīt Uzaustošo Sauli ar mīlestības darbiem!
“…jo jūs reiz bijāt tumsa, bet tagad esat gaisma Kungā, dzīvojiet kā gaismas bērni!” Ef 5, 8
Gaismas pilnus dvēselē, sirdī un prātā Lieldienu svētkus!”
Guntars Skutels, Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu draudzes prāvests

 

vadi

Veiksmes prognoze


.