1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Latgales tradīciju ilgtspēja mūsdienīgā vidē

14. un 25.janvārī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, norisinājās divu tiešsaistes semināru cikls “Latgales tradīciju ilgtspēja mūsdienu vidē”. Semināru mērķis bija aktualizēt Latgales nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un popularizēšanas iespējas. Semināru dalībnieki pārstāvēja dažādas kultūras un amatniecības jomas, piedāvājot savu pieredzi ne tikai Latgales, bet arī citu reģionu interesentiem.

Ziemas pasaka zirgu sabiedrībā

Zemnieku saimniecībai “Mežaines” Rugāju novadā ir īpašas attiecības ar zirgiem. Par to mūsu laikrakstā jau esam stāstījuši vairākkārt. Saimniecības īpašniecei Vitai Zušai un viņas mammai Ievai Koškinai zirgu audzēšana un kopšana ir nodarbe, kas padodas un sagādā prieku. Un šajā priekā viņas labprāt dalās arī ar citiem. Vita ikdienā strādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Mediķes darbs ir grūts un atbildīgs, bet saskarsme ar zirgiem ir gluži cita pasaule, kas dod atpūtu un vaļu domām. Par to viņa labprāt pastāstīja arī šoreiz.

Ceļā uz troni

Pagājušajā nedēļā Centrālā vēlēšanu komisija izsludināja 5.jūnija pašvaldības domes vēlēšanas, kas norisināsies sešās valstspilsētās un 35 novados. Lai arī deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana noritēs no 17.marta līdz 6.aprīlim, ir skaidrs, ka maisam gals ir vaļā. Visu četru mūspuses novadu vadītāji gatavi startēt vēlēšanās 5.jūnijā. Tiesa, konkurence nebūs maza, jo politiķu aptauja liecina, ka ceļā uz troni ir vismaz septiņi politiskie spēki.

Iegremdējas Balvu ezerā

19.janvārī pareizticīgo baznīca svinēja Kunga Kristīšanas svētkus. Tāpat šajā dienā Balvos neizpalika tradīcija doties uz Balvu ezeru, lai iegremdētos ledus aukstajā ūdenī, kas Kunga Kristīšanas svētkos dod svētību un veselību.

Slidotavas ir atļautas vai aizliegtas?

Daudzi Balvu iedzīvotāji ir neizpratnē, kāpēc dažos novados ir pieejamas publiskās slidotavas un var slidot, bet Balvos līdz šim šādas iespējas nebija. Izrādās, valdības noteiktos aizliegumus, kas jāpilda ārkārtas situācijas laikā, katrs interpretē citādāk, atbilstoši savai situācijas izpratnei. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsver, ka Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējo situāciju slidotavas pielīdzinātas izklaides un labsajūtas pakalpojumiem, kas vismaz līdz 25.janvārim ir aizliegti. Turpretim Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamentā uzskata, ka aktivitātes āra slidotavās, ievērojot epidemioloģiskās prasības, esot atļautas.

vadi

Veiksmes prognoze


.