1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Rakstos

Atklāj unikālu robežzīmi ar valsts ģerboni

Lai arī gadi strauji rit uz priekšu, mūsu Latvijas zeme, arī Balvu novadā, joprojām glabā dažādus pagātnes stāstus un kultūrvēsturisko mantojumu no nu jau sen aizgājušiem laikiem.

Attēlā pa kreisi redzams “Latvijas Valsts mežu” darbinieku atklātais robežstabiņš netālu no bijušās Balvu stacijas, kas tur tika uzstādīts jau teju pirms simts gadiem – Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. Uz šīs robežzīmes ir arī Latvijas ģerbonis, kas gan laika gaitā kļuvis grūti pamanāms. To, kā izskatījās šādas robežzīmes un tajā attēlotais Latvijas ģerbonis, krietni uzskatāmāk redzams attēlā pa labi, kuru publicējam ar fotogrāfijas autoru Ilzes Gailes un Edgara Gailes atļauju. Šis robežstabiņš atrodas uz kādreizējās dzelzceļa līnijas ‘Valka – Ipiķi’ un tā lielums ir 15 x 15 cm. Uzreiz gan jāpiebilst, ka ne visi robežstabiņi bija pilnīgi identiska – to forma mēdza atšķirties.

Vēlas kļūt par virsnieku

“Labi mācīties mani galvenokārt motivē vēlme iegūt zināšanas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Bez zināšanām neko nevar dzīvē īstenot,” pārliecināts Baltinavas vidusskolas 10.klases skolēns un jaunsargs ANDRIS ASTRATOVS. 

Interese par Jaunsardzi radās Andrim (foto – priekšplānā) tad, kad ieraudzīja skolasbiedrus, kuri staigāja formās: “Sapratu – es arī gribu, man to vajag. Jaunsargs jau esmu kopš 2017.gada un neesmu nožēlojis ne reizi. Ar gadiem pieredze un iemaņas aug, tāpēc tagad ir prieks, kad instruktora pavadībā varu vadīt nodarbības citiem jaunsargiem. Jaunsardze man ir iemācījusi daudzas prasmes, piemēram, līderību un prasmi strādāt komandā, jo, kā saka, viens laukā nav cīnītājs. Esmu pateicīgs savam instruktoram Valentīnam Keišam, kurš šo gadu laikā mani ir labi mācījis.”

Atklāj jaunu ekspozīciju

Pirms nedēļas Viļakas muzejā atklāja jaunu ekspozīciju, kas veltīta Viļakas un tās apkārtnes vēsturei. Muzeja vadītāja Rita Gruševa lepojas, ka jaunā ekspozīcija sadalīta 6 vēsturiskajos blokos, sākoties ar Marienhauzenas muižas izveidi, kas kļuva par vienu no trīs lielākajām Latgalē.

Viļakas muzeja vadītāja Rita Gruševa (foto – no kreisās), atbildot uz jautājumu, kam jaunajā ekspozīcijā jāpievērš īpaša uzmanība, atzina, ka atbilde ir vienkārša: “Te ir viss, ar ko mēs lepojamies, kas bijis labs un slikts. Vēsture nekad nav viennozīmīga, ir bijuši gan vieglāki, gan grūtāki laiki. Vēlamies, lai cilvēkiem, atnākot uz muzeju, ir divējādas sajūtas: gan prieks un atmiņas, gan pārdomas par laiku, kad nebija viegli. Mēs priecāsimies, ja apmeklētājiem atmiņas raisīs vēsturiskie priekšmeti, – tas būs pozitīvs rādītājs, vai arī pretēji – cilvēki būs pārsteigti, ka viss redzētais ir noticis vai tapis Viļakā vai tās apkārtnē.”

Uzvarējuši ir visi

19.aprīlī Balvu Mūzikas skolā pulcējās audzēkņi no deviņām Latgales mūzikas skolām, lai XVI Latgales Jauno pianistu konkursā noskaidrotu labākos. Pēc konkursa žūrijas priekšsēdētājs, Rīgas Pāvula Jurjāna mūzikas skolas direktors Viesturs Mežgailis neslēpa, ka jaunie mūziķi atkal uzrādījuši fantastisku sniegumu, tāpēc, neskatoties uz piešķirtajām vietām, uzvarētāji ir visi.

Kā nenonākt krāpnieku nagos?

17.aprīlī Balvu Novada muzejā notika medijpratības darbnīca senioriem “Saproti informāciju!”, ko organizēja Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs kopā ar sadarbības partneriem. Seniori ne tikai uzzināja, kā meklēt un apstrādāt informāciju, bet ar lielu interesi noklausījās stāstījumu par populārākajiem krāpniecības veidiem, kā no tiem izvairīties un ko darīt, ja nelaime tomēr notikusi.

vadi

Veiksmes prognoze


.