1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Projekti

Balvu rajonam – 60

Ar Balvu rajona padomes atbalstu tapis septītais kalendārs „Balvu rajonam – 60”. Par kalendāra pamatu kļuva bērnu mākslas darbi, kas iesūtīti Balvu rajona padomes orgatizētajam konkursam „Te, kur mana zeme visskaistākā”. 2008.gada nogalē Balvu rajona padomes priekšsēdētāja Regīna Kuļša, vērojot bērnu un jauniešu darbus, neslēpa aizkustinājuma asaras: „Viņi mani patiesi ir pārsteiguši – tas ir brīnums!” Jāatzīst, ka pirms šī konkursa vadugunieši kopā ar rajona padomes vadību vairākkārt pārrunāja, ka Balvu rajona dzimšanas gads pelnījis ievērību. Redzot bērnu un jauniešu mākslas darbus, bija acīmredzams, ka labāku dāvanu kā bērnu zīmējumos izteiktās emocijas – grūti iedomāties! Risinājums nāca, tā teikt, no augšas . Tika nolemts, ka Balvu rajona padome sadarbībā ar „Vaduguni” izdos krāsaino sienas pārliekamo kalendāru „Balvu rajonam – 60”.

“Ziemeļlatgales svētnīcas naktī 2008”

Latgales kultūras atbalsta programmas finansētā projekta “Ziemeļlatgales svētnīcas naktī 2008” rezultāta tapis sestais “Vaduguns” kalendārs. Projektā “Ziemeļlatgales svētnīcas naktī” atklājam Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu Ziemeļaustrumlatgalē – baznīcu – vienreizīgumu, uzsverot šo objektu kultūrvēsturisko un Latgales kultūrvides daudzveidības saglabāšanas un attīstīšanas nozīmi. Mums ir ar ko lepoties – 15 baznīcas ir Valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi. Skumji, bet nereti par to nezina paši Ziemeļlatgales puses ļaudis, kaimiņi, tālāki un tuvāki ciemiņi. Nereti tūristi latgaliešus iztaujā par baznīcām, par to vēsturi un leģendām. Diemžēl reti kurš spēj paskaidrot, ka, piemēram, Viļakas Romas katoļu baznīca ir viena no ievērojamākajām neogotikas stilā celtajām baznīcām ne tikai Latgalē. Kalendārs ir neierasts skatījums uz Ziemeļlatgales pērlēm, uz Latgales kultūrvēsturvides daudzveidību no neparasta skatu punkta.

Latgale stāsta Eiropai

2007. gada kalendāru, kas 'Vadugunij' ir jau piektais pēc skaita, tāpat kā iepriekšējā gadā, redakcija veidoja kopā ar jauniešu organizāciju 'Redaktoru klubiņš'. Kalendāra tēma - senās dzīves prasmes, kas raksturīgas Latgalei. Jaunieši, fotografējoties kalendāram, iepazinās ar šīm prasmēm, par tām 'Vaduguns' rakstīja arī ikmēneša lappusēs 'Senās prasmes'. Senās prasmes un ar tām saistītie ticējumi kalendārā aprakstīti ne tikai latviešu valodā, bet tulkoti arī vācu, angļu un franču valodās. Līdz ar to kalendārs ir lieliska dāvana draugiem citviet pasaulē. Bet 'Vaduguns' pasūtītājiem tā ir dāvana no redakcijas. Projektu atbalstīja Eiropas Savienības neformālās izglītības programma 'Jaunatne'.

Latgalīšu rokstu volūdys vuiceibu dīnys žurnalistim

SIA „Balvu Vaduguns” Latgales žurnālistiem un interesentiem organizēja semināru „Latgalīšu rokstu volūdys vuiceibu dīnys žurnalistim”, ko finansēja Latgales Reģiona attīstības aģentūra. Seminārā žurnālisti no „Vaduguns”, „Ludzas Zemes”, „Latgales Laika”, „Katoļu Dzeives”, Latgales Radio, www.latgola.lv un citi interesenti mācījās latgaliešu valodas gramatikas pamatiemaņas, izzināja Latgales izlokšņu dažādību un latgalieša mentalitāti un likteņa izpratni folkloras kontekstā, kā arī uzzināja latgaliešu rakstu valodas lietojumu mūsdienu tehnoloģijās. Lekcijas lasīja Latvijas Universitātes profesores Lidija Leikuma un Anna Stafecka, Rēzeknes Augstskolas profesore Angelika Juško – Štekele un www.latgola.lv redaktors Ansis Ataols Bērziņš.

Darbam nepieciešamo praktisko prasmju apguve

Iesaistoties Nodarbinātības Valsts aģentūras projektā 'Darbam nepieciešamo praktisko prasmju apguve', 'Vaduguns' redakcija piedāvā iespēju bezdarbniekam trīs mēnešus strādāt uzņēmumā, lai viņš varētu noskaidrot savu profesionālo piemērotību profesijai, ko ir apguvis, un papildinātu savas prasmes praktiskā darbā. 'Vaduguns' grāmatvedes vadībā Sarmīte Sprudzāne mācījās praktiski izmantot bezdarbnieku kursos un Grāmatvedības un finanšu koledžā apgūtās zināšanas. Sarmīte apguva arī reklāmas aģentes un kasieres darbu, kā arī sludinājumu un reklāmu maketēšanu.

vadi

Veiksmes prognoze


.

Vaduguns Vēsture