1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Teātris

Sešus gadus “Vaduguns” saviem pasūtītājiem dāvināja profesionālu aktieru viesizrādi Balvu pilsētas Atpūtas un kultūras centrā. Gan teātra TT izrādi “Tiritomba jeb zelta zivtiņa”, gan neatkarīgā teātra “Kabata” izrādes “Pērku jūsu vīru!”, 'Henrijs VIII un viņa sešas sievas' un 'Uzmanieties no sievietēm!'skatījās vairāk par 500 skatītāju. Bet pieprasījums pēc Valmieras drāmas teātra izrādes 'Mirandolīna jeb sirmums bārdā, bet sātans ribās' bija tik liels, ka 'Vaduguns' pasūtītājiem organizēja divas izrādes. 2007.gadā kopā noskatījāmies 'Igauņu bēres' Valmieras drāmas teātra izpildījumā, bet 2008. gada nogalē lasītāji saņēma neparastu dāvanu - Baltinavas dramatiskā kolektīva 'Palādas' speciāli 'Vadugunij' iestudētu izrādi 'Ontons i Zīmassvātki'. Baltinavā un Balvos ģenerālmēģinājumu un pirmizrādi noskatījās vairāk nekā 700 lasītāji.

2008.gads. „Ontons i Zīmassvātki”.

Baltinavā un Balvos pāris dienas pirms Ziemassvētkiem bija iespēja noskatīties Baltinavas pagasta dramatiskā kolektīva „Palādas” speciāli laikrakstam „Vaduguns” sarakstīto un iestudēto izrādi „Ontons i Zīmassvātki”, kuras autore un režisore ir Danskovīte, īstajā vārdā Anita Ločmele. Izrādi kopā noskatījās vairāk nekā septiņi simti cilvēki. Par ko tad bija šī izrādē? Patiesībā visi izrādē redzamie notikumi nāk iz dzīves – iz Baltinavas puses dzīves.

Lasīt tālāk ...

2007. gads. "Igauņu bēres".

Dzimtās mājas, lauki, dārzs un nebeidzams darbs, par kura jēgu ikdienā nav laika padomāt. Pēkšņi malkas ciltienā nomirušā vectēva bēres radiniekus beidzot atrauj no ikdienas, liekot kaut nedaudz ieklausīties vienam otrā. Par ko viņi runā? Par mūžīgo paaudžu problēmu, mūžīgo konfliktu strap pilsētu un laukiem, par savām klusajām sirds ilgām. Izteiksmīgie dialogi, sulīgie izteicieni aktieru izpildījumā skatītājiem liek smieties. Varbūt tas arī pareizāk, jo vai tad asaras daudz līdzējušas?

Kā dzīvē! Kaut gan izrāde šķietami vēstīja par kaimiņiem igauņiem, izspēlētās situācijas bija pārsteidzoši līdzīgas, dažbrīd pat identas dzīves īstenībai tepat Latvijā.

2006. gads. "Mirandolīna jeb sirmums bārdā, bet sātans ribās".

Itāļu komēdiju meistara Karlo Goldoni komēdija 'Viesnīcniece' (ko valmieriešu versijā sauc par 'Mirandolīnu') ir jauka, pārpratumiem bagāta luga par kādas viesnīcas īpašnieci Mirandolīnu, kura savu saimniecību uztur, izmantojot savu pielūdzēju uzmanību, jo tie neatkāpjas no viņas ne soli un dzīvo šajā viesnīcā. Vēl ir arī kalps Fabricio, kuru Mirandolīna mīl, un kurš arī patiesi mīl Mirandolīnu. Dziesmu spēle, dejas, 18. gadsimta manieres un mājieni no 21. gadsimta ir Valmieras teātra izrādes pamatā. Jo kaut kas traģiski nesaprasts vienmēr paliek pāri arī tad, kad visi 'pāri dabonas'... Režisors Varis Brasla, kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, komponists Emīls Zilberts.

Lasīt tālāk ...

2005. gads. "Uzmanieties no sievietēm!"

Trīs sievietes un viens vīrietis. Kaut kas tāds var notikt tikai Parīzē. Kā šādā situācijā rīkojas citur Eiropā? Vai mīlestība, griezsirdība un neuzticība ir līdzīga kā Latvijā, tā Parīzē? Šo jautājumu skatītājiem uzdod Andreja Koreičika franču komēdijas 'Uzmanieties no sievietēm!' varoņi - Seržs Dibuā, Lili, Žaklīna un Mirabela. Un šo jautājumu 'Vaduguns' pasūtītājiem uz Balvu kultūras nama skatuves uzdeva neatkarīgā teātra 'Kabata' aktieri izrādē, kuras režisors ir Voldemārs Šoriņš.

Lasīt tālāk ...

2004. gads. “Henrijs VIII un viņa sešas sievas”

2004.gada nogalē “Vaduguns” saviem lasītājiem dāvināja neatkarīgā teātra “Kabata” izrādi “Henrijs VIII un viņa sešas sievas”, un Balvu kultūras nama skatuve pieņēma 16.gadsimta noskaņu. Henrijs VIII bija Anglijas karalis no 1509.līdz 1547.gadam. Vēsturiskie dokumenti liecina, ka Henrijs VIII bija nežēlīgs un bargs valdnieks, dzīves laikā nomainīja astoņas dzīvesbiedres. Henrijs VIII uz skatuves ar visām savām sievām satikās divreiz – izrādes sākumā kā jauns, stalts vīrietis, un izrādes beigās, kad jau bija kļuvis vecs, nevarīgs un galu galā – arī miris. Vēlāk aktieris, Henrija lomas atveidotājs Andris Bērziņš sacīja: “Cilvēki uz šīs zemeslodes ir vienīgie, kas domā, ka visam ir savs sākums un savas beigas. Patiesībā beigu nemaz nav…”

Lasīt tālāk ...

vadi

Veiksmes prognoze


.

Vaduguns Vēsture