1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

Rugājos vingro divi simti piecdesmit skolēnu

 

 

Piektdien visā valstī, tostarp Rugājos, notika Latvijas Olimpiskā diena 2014, kas sākās ar rīta vingrošanu, lai ikvienu pamodinātu un sagatavotu turpmākās dienas aktivitātēm, kā arī atgādinātu par pareizi veiktu rīta vingrošanu kā ļoti svarīgu ikdienas sastāvdaļu.


Paceļ Olimpisko karogu. Karogu pacēla olimpiskais vicečempions bobslejists Daumants Dreiškens no Gulbenes.

 

Klausās olimpieša stāstījumu. Rugāju novada vidusskolas direktore Iveta Arelkeviča kopā ar bērniem priecājās par olimpieša Daumanta Dreiškena uzņēmību un izcīnīto sudraba medaļu Sočos. Jautāta, kad Rugājiem būs savs olimpietis, direktore prognozēja, ka tuvākajos 10 gados noteikti jābūt! Viņai piekrita sporta skolotāja Vija Lancmane:  “Viens potenciālais olimpietis mums jau izslīdēja no pirkstiem. Mūsu skolas absolvents Jānis Balodis savulaik izturēja pārbaudījumu jeb testu vienlaikus ar olimpieti Arvi Vilkasti. Diemžēl Jānis aizgāja no lielā sporta.”

 

Ilgi gaidītais ciemiņš. Bērni un jaunieši no olimpieša Daumanta Dreiškena vēlējās uzzināt visdažādākās sporta dzīves nianses, piemēram, ko profesionālie sportisti ēd, cik reizes viņš ir kritis, kāda ir bobsleja stūre u.t.t. Sportists vaļsirdīgi atbildēja uz visiem jautājumiem, kā arī ļāva ikvienam apskatīt un paturēt rokās olimpisko sudraba medaļu, tostarp apskatīt bobslejista ekipējumu. Viņš arī atklāja dažus kuriozus, piemēram, ka gadījies pirms starta aizmirst novilkt kalošas (speciāli apavi, kurus uzvelk uz sporta apaviem ar nagliņām), kā arī neielēkt bobā. Interesanti, ka kādās sacīkstēs bobsleja četrinieku diskvalificēja, jo pieļaujamo 630 kg vietā viņi svēra 631 kg. Jautāts, kāpēc tā notika, Daumants atjokoja, ka, iespējams, kāds nebija aizgājis uz tualeti.

 

Vingro abu novadu skolu audzēkņi. Rugāju novada bērni un jaunieši apliecināja, ka olimpiskās vērtības – draudzība un cieņa - ir nezūdošas.

 

Kopbilde. Pēc rīta vingrošanas skolēni un pedagogi izveidoja cilvēka figūru, lai to iemūžinātu bildēs.

 

Sporta entuziasts. Vairākus jautājumus olimpietim uzdeva Vilis Strungs (no kreisās), piemēram, vai sievietēm bobslejā ir vieta? D.Dreiškens atzina, ka, viņaprāt, daiļā dzimuma pārstāvēm nevajadzētu trenēties bobslejā, jo tas ir ļoti bīstams sporta veids. Ne velti uzsākt treniņus bobslejā atļauts tikai no 18 gadiem.

 

Sportiskas aktivitātes. Pēc tikšanās ar olimpieti skolēni devās uz stadionu, kur viņiem nācās izturēt dažādus pārbaudījumus. 6.klases skolēns Daniels Lietuvietis lieliski tika galā ar skriešanu un bumbiņas pārnešanu no vienas vietas uz otru (foto).

 

Pasmaga. Desmitgadīgā Kristiāna Keiša, apskatot medaļu, secināja, ka tā ir pasmaga. Jāpiebilst, ka olimpiskais sudrabs pabija visu bērnu rokās un, kā neslēpa tās īpašnieks, medaļa jau vienreiz ciemojusies arī pie juveliera. “Nācās nopulēt, tomēr nekautrējieties – droši ņemiet rokās,” atļāva D.Dreiškens.

 

Kā ezis. 5.klases audzēknes Gabriela Aleksejeva un Olga Semjonova, apskatot bobslejista apavus, secināja, ka to nagliņas ir ārkārtīgi asas. “Tāpēc jau tās pa ledu neslīd,” viņas prātoja.  

 

Iepazīst mini handbolu. Šogad Olimpiskās dienas moto bija “Iepazīsties – mini handbols”. Rugāju novada vidusskolas un Eglaines pamatskolas skolēni tagad ne tikai zina, kas ir mini handbols, bet arī prot izdarīt trāpīgus metienus, kā arī driblēt ar bumbu.

 

Gaismas pilī atzīmē Novadu dienu

 

28.augustā ar plašu kultūras programmu norisinājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas nedēļas Novadu diena, - pasākums par godu Gaismas pils atvēršanai lasītājiem, kurā pulcējās teju visi Latvijas novadi. Viļakas novadu pārstāvēja Medņevas folkloras kopa “Egle”.  


Latvijas Nacionālās bibliotēkas 68,3 m augstā, 44 m platā un 170 m garā ēka daudzos ciemiņus sagaidīja grezni saposta. Katrs stāvs bija atvēlēts kādam Latvijas novadam. Un bija ar ko lepoties - vieni rādīja tērpus un villaines, citi - amatu prasmes, bet Viļakas novads lepojās ar muzicējošajiem un dziedošajiem medņeviešiem. Ziedoņa zālē Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņoja trīs koncertus, bibliotēkas rampā notika Valmieras Drāmas teātra izrādes, pie ēkas fasādes - skeitborda paraugdemonstrējumi.  Iespaidīga bija novadu sadziedāšanās, kas skanēja visos bibliotēkas stāvos.

Atklāj Novadu dienu. Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks gan bibliotēkas 8. stāva, gan Novadu dienu atklāšanā uzsvēra, ka šī diena ir visas Latvijas svētki. “Visa Latvijas kultūra šodien ir pie mums,” uzsvēra A.Vilks. Savukārt 8. stāvā būs mācību un bibliotēku konsultatīvais centrs, kā arī informācijas zinātņu lasītava.


Ierodas ministre. Kultūras ministre Dace Melbārde (no kreisās) ieradās paklausīties Medņevas folkloras kopas “Egle” kolorītos priekšnesumus. Medņevieši viņai pasniedza “Vēršukalnā” cepto maizīti un pašmāju sieru.

Intervija pēc intervijas. Ināra Sokirka un Inita Raginska sniedza intervijas četriem medijiem, kuri izrādīja lielu interesi par “Egles” dziedājumiem un muzicēšanu.


Tērpus maina trīs reizes. Pirmajā uzstāšanās reizē folkloras kopa “Egle” muzicēt un dziedāt devās Latgales arheoloģiskajos tautu tērpos. Uz nākamajiem diviem koncertiem medņevieši pārģērbās atkal, pārsteidzot klausītājus ik reizi jaunā veidolā ne tikai ar tērpiem, bet arī ar dziesmu programmu.

Svinīgajā pieņemšanā. Ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliogrāfijas institūta direktori Anitu Goldbergu tikās izdevēja Ilona Vītola un režisore Maruta Castrova, kura pārstāvēja Balvu muižu. Balvu novadu pārstāvēja Balvu Centrālās bibliotēkas direktore Ruta Cibule.


Satiek direktoru. Viļakas novada bibliotēkas vadītāja Vija Circāne, ar kolektīvu apskatot izstādi “Latvijas mazās gaismas pilis”, kurā redzama arī Viļakas novada bibliotēka, nejauši satika Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku. “Nāciet uz kopīgu foto!” aicināja Vija. Kopā ar viņu bija arī kolēģes Aija Lesniece un Sandra Dvinska.


Kapelas muzicēšana iedvesmo dejai. Jestrie mūzikas ritmi klātesošos iedvesmoja dejai, un tajā devās gan “Egles” dziedātājas, gan tuvi un tāli ciemiņi.  

Spēlē dūdas. Jau ceturto gadu  folkloras kopā “Egle” dzied Daidze Andersone no Balvu pagasta. Viņa dzied, spēlē stabuli, kokli, kā arī dūdas, kuru spēli iemācījusi cēsiniece Rasa Roze.

Izcīna godalgas “Baltā brieža” mototrasē

28. un 29.jūnijā Viļakas novada Susāju pagastā, “Baltā brieža” trasē, ar spraigām cīņām noslēdzās Latvijas čempionāta 2.posms motokrosā, kuram paralēli notika 2.Baltijas čempionāta posms, kā arī 3.Latvijas Kausa un Latvijas Junioru čempionāta posms. Sacensībās ar pašmāju un ārvalstu motobraucējiem tradicionāli spēkiem mērojās arī mūspuses sportisti –Lauris Eizāns, Valters Logins, Elvis Bartkevičs un Ivo Benedikts Skabs.

Šogad Latvijas čempionāta sacensību motokrosā organizētāji un atbalstītāji sarūpēja arī pārsteigumu – ikvienam “MX85”, “MX125”, “MX1”, “MX2”, “Q Pro” un “B/V” klases motobraucējam katrā posmā bija iespēja sadalīt 4500 eiro lielu balvu fondu, prēmijas saņemot katras klases labāko sešiniekam. Turklāt, lai arī sacensībās Viļakā uzvaras garša un emocijas dažkārt mijās ar motosportistu gūtajām traumām, sacensību dalībniekiem un līdzjutējiem vilties nevajadzēja - aizvadītās sacensības tradīcijām bagātajā “Baltā brieža” mototrasē bija pozitīvs lādiņš un motivācija turpmākajiem startiem. Uz tikšanos nākamajās sacensībās!

resized-IMG 6241

Starta taisnē. Par punktiem Latvijas kausa kopvērtējumā un vietām uz goda pjedestāla cīnījās arī klases “Iesācēji” motosportisti. Jāteic, starts ir viens no aizraujošākajiem motokrosa elementiem.

resized-IMG 6331

Lidojums pretī panākumiem. Sacensību dalībnieki “Baltā brieža” trasē ar īstas motokrosa atmosfēras radīšanu neskopojās, kas sanākušajiem līdzjutējiem bija saldais ēdiens divu dienu garumā.

resized-IMG 6415

Nav panākumu bez grūtībām! Motobraucējiem izveicība un meistarība īpaši noderēja pirmajā pagriezienā pēc starta taisnes. Kritieni ik pa laikam gadījās arī blakusvāģu klases pārstāvjiem.

resized-IMG 6377

Pēc finiša taisnes šķērsošanas. Komandas “CAMK Latgale” pārstāvis baltinavietis Valters Logins (attēlā no kreisās) klases “MX - 85” divu braucienu kopvērtējumā izcīnīja augsto 5.vietu. Godam cīnījās arī viņa kluba biedrs baltinavietis (no labās) Ivo Benedikts Skabs.

resized-Lielaa bilde

Kausi, emocijas un šampanietis! Viens no gaidītākajiem motosportistiem sacensībās Viļakā noteikti bija Eiropas un Pasaules čempions 125cm3 klasē – latvietis Pauls Jonass (attēlā centrā). Talantīgais sportists guva arī pārliecinošas uzvaras braucienos “Baltā brieža” mototrasē. Otrajā vietā kopvērtējumā ierindojās Roberts Justs, trešajā – igaunis Andre Park.

resized-IMG 6488

Nepieciešama palīdzība! Motokross ir azartisks sporta veids, tādēļ tā dalībniekiem allaž jārēķinās ar iespējamiem negadījumiem trasē. Sacensību organizators Ē.Eizāns pastāstīja, ka sacensību pirmajā dienā traumas guva vairāki sportisti – kāds iedzīvojās rokas lūzumā, cits – muguras sasitumā.

 resized-IMG 6090

Lauris Eizāns. Balvenietis Lauris Eizāns, kurš startēja sacensību pirmajā dienā, Latvijas Junioru čempionāta kopvērtējumā pārliecinoši atrodas 1.vietā. Labākā kvadracikla vadītāja titulu balvenietis bauda arī Baltijas čempionāta kopvērtējumā, par trīs punktiem apsteidzot tuvāko sāncensi. Nākamās sacensības Laurim būs Igaunijā. Turēsim īkšķus!

resized-IMG 6639

Rainers Žuks. Pirmo vietu klasē “MX 85” abos braucienos un kopvērtējumā izcīnīja Rainers Žuks, kurš pēc godalgas saņemšanas un nokāpšanas no goda pjedestāla augstākā pakāpienā iemūžināja kopīgu fotomirkli ar tēvu.

resized-IMG 6509

Fanu telts. Motokrosa sacensībās ikviens līdzjutējs bija laipni gaidīts fanu teltī, kas savu sezonu uzsāka tieši Viļakā! Motokrosa cienītājiem fanu teltī bija iespēja ne tikai sacensties par dažādām balvām un piedalīties citās aktivitātēs, bet arī tikties ar talantīgiem Latvijas motobraucējiem. Attēlā redzams perspektīvais un panākumiem bagātais Pauls Jonass, kura lielisko sniegumu “Baltā brieža” mototrasē novērtēja arī paši mazākie motokrosa līdzjutēji.

resized-IMG 6602

Pēc labi padarīta darba. Sacensību organizators un motosporta kluba “Motokruīzs” valdes priekšsēdētājs Ēriks Eizāns kopā ar sievu Antru Eizāni sacensību noslēgumā parūpējās par uzvarētāju apbalvošanu.

 

Cīnās Medņu trases dubļu vannās

Īsi pirms Jāņiem, no 20. līdz 22. jūnijam, Rugāju apkaimē norisinājās 4×4 Ziemeļeiropas zonas čempionāta 2. posms un Latvijas atklātā Trofi reidu čempionāta 2. posms “Rugaji Trophy 2014”.
Piektdiena, 20.jūnijs, sākās ar reģistrāciju, tehnisko komisiju un administratīvo komisiju, un jau vakarā notika neliela iesildīšanās, kuras laikā sportisti varēja pārbaudīt gan savus dzelzs rumakus, gan pielijušās Rugāju dubļu vannas. Medņu trasē ieradās arī moto piedzīvojumu klubs “apPasaule”, kas rīko Latvijas čempionāta piedzīvojumu enduro posmu Adventure Enduro. Šis bija sezonas pirmais posms, kas piepulcēja klāt apmēram 40 tehnikas vienības - kvadraciklus un solo motociklus. Kopējais dalībnieku skaits sacensībās bija 70 ekipāžu. Skatītāji, kuri uz šīm sacensībām dodas katru reizi, redzēja, ka sacensību organizatori Jānis Auziņš un Mārtiņš Lilienfelds kopā ar savu komandu ieguldījuši lielu darbu trases pārkārtošanā, un sportistiem bija iespēja meklēt jaunus izbraukšanas ceļus un trajektorijas. Arī orientieristi piedzīvoja patīkamu pārsteigumu - viņu kontrolpunktu meklējumi aizveda arī uz senlietu muzeju “Saipetnieki”. Laika apstākļu dēļ brauciens dāmām ar kvadracikliem izpalika, taču dubļu skrējienā piedalījās 30 vīri un 6 dāmas. Noslēgumā septiņi laimīgie biļešu īpašnieki tika pie vērtīgām balvām, kas bija iegādātas 800 eiro vērtībā. Skatītāji kļuva par šova dalībniekiem, ķerot organizatoru gaisā uzmestās cepurītes ar sacensību logo, un atslēgu piekariņus. Dubļu ērgļa kausa izcīņā uzvaras ieguva Romāns Jermolajevs ar Innu Stecko standarta ērgļu kategorijā. Ģirts Gailītis ar Edgaru Miķelsonu lielo ērgļu kategorijā, savukārt mazo ērgļu kategorijā ātrākie bija Vadims Seleckis ar Sanitu Selecku. Ar kvadraciklu ātrākais dubļu ērgļa kausa izcīņā bija “Silmaču” saimnieks Ainārs Birkovs. Sestdienas vakarā ballē spēlēja grupas “Dabasu Durovys” un “R.P.M.”

resized-IMG 4770

Kausi uzvarētājiem. Gulbenē SIA “Kopa” darinātie stikla kausi ar sacensību logo un medaļas, tāpat kā dāvanu kartes un citas balvas, pienācās uzvarētājiem.

resized-IMG 5955

Pēc finiša komandu braucienā. Aivars Vilcāns un Intars Veigulis no Preiļiem sacensībās nebrauca augsta rezultāta dēļ, bet gan sava prieka pēc. Puiši atzina, ka desmit ballu sistēmā šai trasei var dot augstāko vērtējumu. “Cepuri nost organizatoriem!” teica sportisti, atzīstot trasi par pārdomātu, jo tajā ātrie posmi mijušies ar grūti izbraucamajiem.

resized-IMG 4825

Nogrims? Nenogrims? Purvainajā trases posmā bija visvairāk skatītāju, taču visgrūtāk tajā klājās lielā ērgļa braucējiem. Arī Rēzeknes komanda cīnījās, cik spēja, līdz auto no dubļu gūsta tomēr izķepurojās.

resized-Lielaa

Lielais dubļu ērglis. Tajā startēja arī auto ar 776. numuru, kurā brauca Ģirts Gailītis un Edgars Miķelsons. Šie autosportisti izcīnīja godpilno 1. vietu. Viņi trasi atzina par labu un izbraucamu, taču tieši šī vieta sagādāja problēmas daudziem - dubļos reizēm sagrima pat divas, trīs automašīnas vienlaikus.

resized-IMG 5948

Cīnās Viļņa Zeizas un Artūra Meļņa ekipāža. Viņi startēja TR3 klasē. Pieredzējušais braucējs Vilnis Zeiza atzina, ka sacensībās Rugājos viņam patīk, jo trase ir izbraucama un laba. Viņš ir pieredzējis sportists - startējis daudzās sacensībās Krievijā, guvis daudzas uzvaras. Viņš pats būvē arī mašīnas, ar kurām droši var doties šādos dubļu braucienos.

resized-IMG 4858

Palīgā! Kad nelīdzēja vinčas, trepes un citi palīglīdzekļi, auto mēģināja stumt, nebaidoties, ka būs pilnas acis ar dubļu šļakatām. Daudz līdzjutēju bija arī šai automašīnai, kura trasē devās ar neparastu nosaukumu - “Pīrādziņš”.

resized-IMG 5907

Kur seklāks? Eduards Grāvītis ar savu kvadraciklu izmēģināja gan vienu, gan otru trases posmu, par labāku tomēr atzīstot braukt pa upes gultni.

resized-IMG 5927

Lai tīrs! Pie “Silmaču” ūdens mucām un mazgātājiem veidojās pat rinda, īpaši pēc braucēju finiša, kad dažu spēkratu grūti atpazīt bija pat pašiem saimniekiem.

resized-parasta rep

Filmē braucienus. No “Silmaču” autopacēlāja filmētāji trasi varēja pārredzēt labāk, tāpēc jācer, ka uzņemtie kadri ieies vēsturē.

Vai pēdējoreiz izdziedāja skolas himnu?

 

Svētdien Kupravas pamatskola beidza pastāvēt – pēdējā izlaidumā klātesošie sveica 5 skolas absolventus: Kristīni Dembovsku, Annu Virodovu, Valēriju Ļihačovu, Denisu Sļadzevski un Elvi Zaharovu. Skolas direktore Sandra Andrejeva, kura bija pirmā klases audzinātāja, atzina, ka absolventus atceras kā mazus ķipariņus, kuri skolotājiem klausīja uz vārda. “Jūs esat īpašs izlaidums,” viņa piebilda.

Pirms izlaiduma. Absolventi steidza fotografēties gan pirms, gan pēc izlaiduma. Anna Virodova pēc fotografēšanās ar radiniekiem atklāja, ka turpmāk mācības, visticamāk, tupinās Rīgas Valsts tehnikuma Balvu filiālē.


Dosies prom no Latvijas. Valērija Ļihačova, jautāta par nākotnes plāniem, pastāstīja, ka dosies prom no Latvijas uz Vāciju, kur atrodas viņas ģimene.


Emocionāla uzstāšanās. Izlaidumā klātesošos priecēja Kupravas pamatskolas bērnu ansamblis “Strautiņi”, tostarp Balvu pamatskolas 7.klases audzēknis Kirils Siņko. Lai arī viņš mācās Balvos, puisis aktīvi piedalās visos Kupravā notiekošajos pasākumos.


Vēsturisks mirklis. 2014.gada 15.jūnija vakarpuse vēsturē ieies ar faktu, ka Kupravas pamatskola beidza pastāvēt. Tas gan nenozīmē, ka atmiņas par skolu izzudīs. Arī direktore Sandra Andrejeva nezaudē cerības uz labākiem laikiem. Viņa skolēniem, viņu vecākiem, skolotājiem un skolas tehniskajiem darbiniekiem vēlēja izturību un veiksmi turpmākajā dzīvē.

Kopā ar mammu. Elvis Zaharovs kopā ar mammu Viktoriju. Jāpiebilst, viņa mamma Kupravas pamatskolā bija skolotāja. Jautāts, kā vērtē skolas slēgšanu, jaunietis atzina, ka ir sarūgtināts. Tāpat viņš neslēpa, ka dosies uz Vāciju, kur, iespējams, pavadīs savu turpmāko dzīvi: “Acīmredzot tā liktenis ir lēmis.”

Ilggadējā skolas direktore. Emeritu Prancāni kupravieši sauc par mammu – kā nu ne, ja viņa skolu vadījusi vairāk nekā 19 gadus (no 1989. līdz 2008.gadam). Ilggadējā direktore jauniešiem vēlēja izvēlēties pareizo ceļu, lai nokļūtu līdz nospraustajiem mērķiem.


Mācīsies Rīgā. Absolventus, tostarp Kristīni Dembovsku, sveica skolas direktore (foto), Viļakas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Leonids Cvetkovs un pagasta pārvaldnieks Aleksandrs Tihomirovs. L.Cvetkovs Kristīnei pasniedza arī novada domes Atzinības rakstu par labām sekmēm mācībās. K.Dembovska jauno mācību gadu uzsāks Rīgā, kur mācīsies Rīgas Valsts tehnikumā.   


Talantīgi jaunieši. Kupravas pamatskolas pēdējā izlaiduma absolventi pierādīja, ka ir talantīgi dažās jomās. Viņi spēlēja dažādus mūzikas instrumentus, kā arī dziedāja. Foto – Anna Virodova spēlē ģitāru, bet Deniss Sļadzevskis – bungas. Viņi abi nolēmuši turpināt mācības Rīgas Valsts tehnikuma Balvu filiālē.


Pēdējā izlaiduma klases audzinātājs. Vladislavs Skromāns saviem audzēkņiem vēlēja: “Pirmkārt, veselību, otrkārt, izturību, jo dzīvē jūs gaida dažādi pārbaudījumi. Brīžiem šķitīs, ka nav spēka, bet to vienmēr var atrast!”


“Lai dzīvo skola!” Dažādas emocijas pārņēma klātesošos, kad izlaiduma epilogā skolēni dziedāja skolas himnu “Lai dzīvo skola!”. Arī 1,2 gadus vecais gulbenietis Linards (foto), šķiet, saprata, ka notiek kaut kas vienreizējs un vēsturisks. Viņš atbrauca uz Kupravu, lai apsveiktu Annu Virodovu.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.