1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Ziemeļlatgalē uzvar “Vienotība”

 

Jauks laiks, neticība politiķiem, vēlētāju piesaiste konkrētam vēlēšanu iecirknim vai arī kāds cits iemesls ir kļuvis par faktu tam, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā bijusi vēsturiski zemākā aktivitāte – šogad pie vēlēšanu urnām devās tikai 30% vēlētāju. Visaktīvākie bijuši beļģi – tur EP vēlēšanās piedalījušies 90% vēlētāju, bet viszemākā aktivitāte bijusi Slovākijā, kur savu iespēju ievēlēt valsts pārstāvjus EP izmantojuši vien 13% vēlētāju. Latvijā, tostarp Ziemeļlatgalē, kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas rezultāti, uzvarējusi partija “Vienotība”, kas ieguvusi četrus mandātus. Savukārt pa vienam mandātam ticis četriem politiskajiem spēkiem - Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), partijai “Saskaņa”, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un Tatjanas Ždanokas “Latvijas Krievu savienībai” (LKS).

Mūspusē pirmajā trijniekā ierindojās “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK. Ziemeļlatgalē par šīm partijām balsis sadalījās šādi:
Balvu novadā – 46,64%; 19,58%; 8,64%.
Viļakas novadā – 40,24%; 16,98%; 6,45%.
Rugāju novadā – 50,69%; 26,34%, 8,32%.
Baltinavas novadā – 46,67%; 23,64%; 6,98%.
“Vienotību” EP pārstāvēs Saeimas deputāti Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš, “Saskaņu” - žurnālists Andrejs Mamikins, ZZS - Saeimas deputāte Iveta Grigule, Nacionālo apvienību - pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle, bet LKS - pašreizējā EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Pirmais vēlētājs pierobežā. Vecumu pagasta vēlēšanu iecirknī pirmais nobalsoja Ilgonis Kokorevičs. Iespējams,  viņš pēdējo reizi balsoja Vecumu pagastā, jo, kā pats atklāja, bijis spiests iegādāties māju Viļakā. “Kopā ar ģimeni līdz šim dzīvojām Mežvidu pamatskolā, kuru diemžēl šogad slēgs. 13.jūnijā skolā būs pēdējais izlaidums, tostarp arī manai vecākajai meita Samantai. Skumji, ka miera apstākļos slēdz skolas. Bēdīgi, kā nu ne, ja skolā vien 100 jauni logi nomainīti,” viņš pastāstīja.


“Jābūt aktīviem, nevis jāguļ.” Tilžēniete Anna Jermacāne uz vēlēšanām ieradās ar velosipēdu. Viņa nešaubījās, ka ikviena pilsoņa pienākums ir ierasties uz vēlēšanām. “Jābūt aktīviem, nevis jāguļ, tad arī viss dzīvē izdosies,” viņa uzsvēra.

Pārbauda vēlēšanu urnu. Vecumu pagastā trīs iepriekšējās balsošanas dienās nobalsoja 36 vēlētāji (balsstiesīgo skaits – 491). Jāpiebilst, ka vēlēšanu komisijā strādāja tikai dāmas. Sestdienas rītā viņas jokoja, ka diena būs veiksmīga, ja pirmais balsotājs būs vīrietis. Bija arī!


Lepojas ar trīs vīriešiem. Medņevas pagasta vēlēšanu komisijas dāmas lepojās, ka viņu komisijā strādā trīs vīri. “Citi vēlēšanu iecirkņi tik bagāti nav,” viņas jokoja. Vēlēšanu dienā pirmās stundas laikā Medņevā nobalsoja tikai trīs vēlētāji no 595. Tiesa, iepriekšējās balsošanas dienās pie vēlēšanu urnas atnāca 29 vēlētāji.


Tirdziņš Semenovā. Medņevas pagastā pirmo reizi tika pārcelta pavasara tirgus atrašanās vieta, lai tā nebūtu pārlieku tuvu skolai, kur strādāja vēlēšanu iecirknis. Vita Dortāne, pērkot ziedu stādus, pastāstīja, ka pilsones pienākumu izpildījusi jau vēlēšanu priekšvakarā. Savukārt ziedu tirgotājs Andrejs Pakalns no Bauskas zināja teikt, ka attālumiem Eiropā nav nekādas nozīmes: “Tāda jau ir tā Eiropa, ka braucam tur, kur ir klienti, neskatoties uz attālumiem.”


Uz vēlēšanām – zirga ratos. Baltinavieši Pēteris Keišs un Olga Kozlovska četrus kilometrus līdz vēlēšanu iecirknim atbrauca zirga ratos. Viņi neslēpa, ka jau mājās vienojušies, ka balsos par Dombrovski.


Sumina jaunākos vēlētājus. Šķilbēnu pagasta vēlēšanu komisijas locekles bija sagatavojušas piemiņas rakstus, kurus pasniedza tiem vēlētājiem, kuri balsoja pirmo reizi. Šādi diplomi, kā pastāstīja dāmas, pienācās 17 jauniešiem.


Neredz balsošanai jēgu. Baltinaviete Tatjana Boldāne vēlēšanas aizstāja ar kartupeļu stādīšanu. “Nekad neesmu gājusi balsot un neiešu. Kāda tam jēga? Nekādas!” viņa sprieda.

Gadatirgus Rugājos. Gadatirgū pircējus pārsteidza Dome no Balviem (Gunta Grigāne) un Zose no Rugājiem (Santa Pērkone), kuras sprieda, ka steidzami jāpucējas, lai aizietu nobalsot. Viņas izjokoja politiķus, vienlaikus paspējot iegādāties gan štātes, gan desu. Gadatirgus gardumus izbaudīja arī Regīna Čudarāne (foto) ar vīru Zenonu. Viņi sprieda, ka vēlētāju pasivitāte skaidrojama ar to, ka neviens reāli nemaz nezina, kas tur – Eiropas Parlamentā – notiek. 

Aug cilvēkbērns un viņa sapnis laimes zemē

 Sestdien Viļakas novada izglītības un pirmsskolas iestāžu audzēkņi aizvadīja IV Bērnu un jaunatnes radošo festivālu “Aug cilvēkbērns un viņa sapnis laimes zemē”. Atklājot festivālu, Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs uzsvēra, ka liels prieks klātesošos sveikt saulainajā dienā, kad ceturto reizi bērni un jaunieši ir pulcējušies kopā, lai parādītu, cik raženi un radoši bijuši šajā mācību gadā.

Svētku režisore. Ineta Lindenberga (foto - otrā no labās) jau ceturto gadu klātesošos priecēja ar pārdomātu un emocionāli piesātinātu režiju. Šogad viņa mudināja izdzīvot cilvēkbērna dzīves ceļu: augu ģimenē, mācos darbā, priecājos dabā un skatos rītdienai acīs...

Atklāj festivālu. Ceturto Bērnu un jauniešu radošo festivālu atklāja Viduču, Žīguru un Viļakas pamatskolas 1. - 4.klašu deju kolektīvi.

Solistes. Ulda Marhileviča un Guntara Rača dziesmu “Tava sirds ir tavas mājas” izpildīja skolu apvienotais koris kopā ar solistēm Agnesi Viktoriju Vancāni un Olitu Urbāni.

“Vēderiņš burkšķ”. Pirmsskolas izglītības iestāžu, tostarp Viļakas bērnudārza bērni (foto), skatītājus pārsteidza ar deju “Vēderiņš burkšķ”, iejūtoties pavāru lomā. Īpaši tas labi izdevās trīsgadīgajam Jānim Loginam un divgadīgajai Elizabetei Brokānei (foto - priekšplānā).

Gājiens. Tajā, kā zināja teikt Viļakas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Sarmīte Šaicāne, piedalījās 450 pirmsskolas un izglītības iestāžu audzēkņi.

Saksofonisti. Viļakas Mūzikas un mākslas skolas saksofonistu ansamblis izpildīja skaņdarbu Fred Ellis “The Chicken”.  

Slotu dancis. Viļakas un Žīguru pamatskolu 5. - 9.klašu deju kolektīvi, izpildot “Slotu danci”, pierādīja, ka arī slotas ir lietderīgs dejas elements.

Saņem dāvanas. Pasākumam noslēdzoties, Viļakas novada vadītājs Sergejs Maksimovs kopā ar pašvaldības speciālistēm pasniedza pateicības rakstus kolektīvu vadītājiem. Neizpalika arī dāvanas. “Manu bildi ieliec cilvēkziņās,” jokoja Rekavas vidusskolas direktors Pēteris Vancāns.

Uzstājas rekavieši. Rekavas 10. - 12.klašu deju kolektīvs apliecināja, ka ir čakli dejotāji.

“Tu būsi vēl”. Rekavas ģitāristu ansambļa solists Ilmārs Serds, jautāts, vai nešķiet dīvaini, ka jaunietes spēlē ģitāru tautas tērpā, atsmēja, ka tas ir bezgala jauki. Viņš kopā ar pārējiem ģitāristiem izpildīja dziesmu “Tu būsi vēl”.

Eleganti. Dejo Viļakas novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi.

 

Balvos cīnās četru valstu svarcēlāji

 

Divas dienas - 12. un 13. aprīlī - Balvu Amatniecības vidusskolā notika starptautiskas svarcelšanas sacensības “Vjačeslava Kirjanova piemiņas kauss”, kurās piedalījās sportisti no četrām valstīm.

Latviju pārstāvēja dalībnieki no Balvu Sporta skolas, no Ludzas, Daugavpils, Saldus, Ogres un Ragaciema, Krieviju pārstāvēja Pleskavas sportisti, no Igaunijas ieradās Tartu, Meizakilas un Albu komandas, bet no Lietuvas - Anikščai, Telšu, Kauņas un Panevēžas komandas. Kopā uz Balviem atbrauca vairāk nekā simts sportisti. Sacensību organizatori svarcelšanas trenera Vara Sārtaputna vadībā bija ļoti centušies, lai labi justos gan dalībnieki, gan sportisti, gan līdzjutēji. Kaimiņvalstu komandu treneri par uzņemšanu Balvos teica tikai labus vārdus. Pasniegt balvas bija ieradusies arī Vjačeslava Kirjanova meita Jana Matvejeva. Viņa bija sarūpējusi dāvanas treneriem. “Šis turnīrs ir ļoti laba tēva piemiņa. Mēs ar ģimeni - vīru un divām meitām - dzīvojam Jaunmārupē, bet uz Balviem braucam ikreiz, kad notiek sacensības,” teica J.Matvejeva.

Dalībnieku parādē - arī Balvi. Parādē no mūsējiem  piedalījās tikai seši sportisti, taču pavisam Balvu komandā startēja 14 dalībnieki. Uz atklāšanas parādi nepaspēja un Balvos vēlāk ieradās komandas no Ogres, Tartu un Saldus.


Uzrunā sportistus un vēl veiksmi. Balvu novada domes deputāts Aigars Pušpurs (pirmais no kreisās) labi zina, kā jūtas sportisti pirms startiem, jo pats ar sportu ir uz ‘tu’. Viņš teica paldies visiem, kuri dara šo tik vajadzīgo darbu - trenē jaunos sportistus un organizē turnīru, turklāt dara to jau sesto reizi. Sporta skolas direktores vietniece mācību darbā Sarmīte Keisele (pirmā no labās) atgādināja, ka Vjačeslavs Kirjanovs, kura piemiņai veltīts šis turnīrs, trenējis un izaudzinājis daudzus sportistus, tajā skaitā arī pašreizējo treneri Vari Sārtaputnu, kura audzēkņi sacensībās gūst labus panākumus.


Bez tiesnešiem neiztikt. Nacionālās kategorijas tiesneši Igors Kuzmins (priekšplānā), Edijs Oplucāns un Andris Bleiders sekoja līdzi sportistu startiem. Igors un Andris ir  bijušie svarcēlāji, bet Edijs sportista gaitas vēl turpina ar labiem panākumiem.


Cīņas brīdis. Edijs Oplucāns pirms došanās pie svaru stieņa uzmanīgi sekoja līdzi trenera norādījumiem, bet uzmundrinājuma saucienus diez vai dzirdēja, jo bija ļoti koncentrējies startam. Tas izdevās!


Pie svaru stieņa - vieglāko svaru kategoriju sportisti. Balvu Sporta skolas audzēknis Kristofers Boldāns, startējot svaru kategorijā 37 kg, izcīnīja 4.vietu 17 dalībnieku konkurencē. Viņš raušanā pievarēja 28 kg svaru, grūšanā - 37 kg.


Sacensību asistentiem darba pietiek. Ingars Keišs un Raivis Dupužs, arī citi asistenti palīdzēja uzlikt uz stieņiem dalībniekiem pieteikto svaru. Skatītāji rēķināja, ka šiem puišiem divās sacensību dienās tas bijis kārtīga treniņa   cienīgs darbs.


Uz goda pjedestāla. Edijs Oplucāns izcīnīja pārliecinošu uzvaru savā svaru kategorijā un kāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, izcīnot Vjačeslava Kirjanova piemiņas kausu. Viņa rezultāts ir 105 kg raušanā un 135 kg grūšanā. Svaru kategorijā 45 kg 2.vietu izcīnīja Juris Bozovičs. Vēl divi Balvu sportisti izcīnīja godalgotās 3.vietas, un tie bija Ralfs Boldāns  (50 kg sv. kat.) un Ervīns Dille (+105 kg sv. kat.).  Uzvarētājus apbalvoja ar medaļām  un diplomiem.


Izcīna ceturto vietu. Rodžers Znotiņš svaru kategorijā 85 kg izcīnīja 4.vietu. Arī viņam nācās cīnīties ar stipriem pretiniekiem - Rodžera rezultāts grūšanā bija 115 kg.

“Laiks skrien vēja spārniem”

 

 

Piektdien Balvu Kultūras un atpūtas centrā pulcējās dejotāji no Balvu, Baltinavas un Rugāju novadiem, lai starpnovadu skolēnu tautu deju kolektīvu skatē-koncertā apliecinātu apgūto mācību gada laikā. Balvu novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes Interešu izglītības darba speciāliste Ilona Naļivaiko atgādināja, ka 2010.gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku simbols bija iegriežams vilciņš: “Mēs esam tā vilciņu iegriezuši, ka tas negrib rimties. Laiks skrien vēja spārniem, un jau nākamgad dosimies uz XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.”

Izcīna I pakāpi. Rugāju novada vidusskolas 1. - 4.klašu deju kolektīvs pirms skates-koncerta steidza nofotografēties. Viņi, tāpat kā kolektīva vadītāja Astrīda Circene, tobrīd vēl nenojauta, ka izcīnīs augstāko vērtējumu – I pakāpi.

“Cielaviņa” saņem augstāko novērtējumu. Deju skolotājas Zitas Kravales vadīto Stacijas pamatskolas deju kolektīvu “Cielaviņa” žūrija novērtēja ar I pakāpi visās, tostarp 1. - 4. klašu (foto), vecuma grupās. 

Uzstājas pirmie. Skati-koncertu atklāja Balvu pamatskolas 1.klašu deju kolektīvs, kuru vada pedagoģe Ingrīda Pilāte.Žūrija. Starpnovadu skolēnu tautu deju kolektīvu sniegumu vērtēja deju skolotājas Diāna Astreiko un Anita Smuška no Viļakas novada.

“Balvu vilciņš”. Balvu Kultūras un atpūtas centra 1. - 2.klašu kolektīvs “Balvu vilciņš” pedagoģes Zanes Meieres vadībā saņēma I pakāpes vērtējumu.

Uzstājas bērzpilieši. Bērzpils vidusskolas 1. - 4.klašu deju kolektīvs skatītājus iepriecināja ar deju “Latviešu pāru deju svīta” (pedagoģe Daiga Griestiņa).

Žūrija. Starpnovadu skolēnu tautu deju kolektīvu sniegumu vērtēja deju skolotājas Diāna Astreiko un Anita Smuška no Viļakas novada.

 

Puisis neapjūk. Sešgadīgais Jānis Logins no Baltinavas deju kolektīva (vadītāja Irēna Kaša) neapjuka, kad viņam nācās dejot bez deju partneres.

Neapjūk nevienā situācijā. Kitija Sīle, pazaudējot dejā pastalu, neapjuka un godam pabeidza danci. Tilžēnieši dejoja skolotājas Valentīnas Kirsanovas vadībā.

Ekstravagants dejas noslēgums. Balvu Valsts ģimnāzijas un Balvu Kultūras un atpūtas centra deju kolektīvs deju “Zagliņš” noslēdza savdabīgi – divi puiši dejotāju Anniju Raibekazi aiznesa no skatuves. Jāpiebilst, ka Agra Veismaņa vadītais ģimāzistu, kā arī deju kolektīvs “Rika” saņēma I pakāpes novērtējumu.

Uzstājas briežciemieši. Deju “Slotu dancis” demonstrēja vairāki deju kolektīvi, tostarp Briežuciema pamatskolas “Čiekurs” dejotāji (vadītāja Skaidrīte Pakalnīte).

Upītē cilājas jumts

 

Aizvadītās nedēļas nogalē Upītes pamatskolā un tautas namā pulcējās deviņas folkloras kopas no Upītes, Rekovas, Tilžas, Briežuciema un Malnavas, lai tradicionālajos bērnu un jauniešu folkloras svētkos “Pulkā eimu, pulkā teku” kārtējo reizi apliecinātu dziedāt un dejotprasmes. Pasākuma dalībnieki piedalījās gan dažādās meistardarbnīcās, gan sacentās “Kūkovas novada dzīduotoju, rūtaļdeju, dīļu dancuotoju, muzikantu un ī jūstu lieceju” konkursos.

Kūkovas novada bērnu un jauniešu folkloras svētku “Pulkā eimu, pulkā teku” tradicionālās dziedāšanas konkursā I kategoriju saņēma Valfrīds Cvetkovs, Sonora Logina, Domeniks Slišāns, Kate Slišāne un Samanta Logina. Tradicionālās muzicēšanas konkursā Zelta kategoriju piešķīra Upītes tautas nama bērnu, Baltinavas Mūzikas un mākslas skolas un Rekovas puišu kapelai, bet dvieļu dejošanas konkursā uzvarēja Kate Slišāne un Inta Vizule, Samanta Logina un Elīna Kļanska, Terēze Maksimova un Estere Husare, Melānija Husāre un Sanija Pužule. Skalu un jostu lekšanas konkursā par labākajiem atzina Dairu Circeni, Agnesi Razminoviču, Domeniku Slišānu un Amandu Buklovsku. Visi šie bērni 26.aprīlī dosies uz Latviešu biedrības namu Rīgā, kur nacionālā konkursa finālā sacentīsies ar visas Latvijas labākajiem finālistiem.

Būs ziepes! Upītes meitenes skolotājas Sandras Bukšas vadībā sprieda, ka ciemā būs ziepes. Viņas nekļūdījās, jo ziepju darbnīcā tapa smaržīgas ziepes, kuru sastāvā bija gan apelsīns, gan kanēlis, gan lavanda.


Veido monētas. Deviņgadīgā Lienīte Babre no Tilžas iemēģināja roku monētu izgatavošanā. Skolotāja Dita Krakope zināja teikt, ka noformēšanai neskādē ne magones, ne manna, ne kafija un pat ne sinepju graudiņi.


Dekorēs sveces. Skolotāja Irēna Romka interesentus apmācīja, kā no parafīna izgatavot rozes, ar kurām var izdaiļot jebkuru, pat visnecilāko sveci. “Parafīnu rullējiet kā pankūkas,” viņa mudināja.


Saņem visskaļākos aplausus. Bērnu un jauniešu folkloras svētku “Pulkā eimu, pulkā teku” vadītājs Andris Slišāns ciemiņiem atklāja, ka šis ir pirmais pasākums Upītes tautas namā zem jaunā jumta. Tā kā svētku tematika bija nauda, viņš jokoja, ka nebūtu slikti, ja no Eiropas tā ieplūstu vēl vairāk. Savukārt Rekavas kapelas puiši (foto no kreisās) Ruslans Smirnovs, Elvijs Koniševs, Arnis Bukšs un Nauris Konovalovs apņēmās nospēlēt tā, lai tautas namam jaunais jumts cilājas. Un nospēlēja arī!


Kūkovas novada dziedātāju konkurss. Šajā konkursā, kā atklāja žūrija, uzstājās labākie no labākajiem, proti, Valfrīds Cvetkovs no Briežuciema, Domeniks Slišāns, Kate Slišāne un Samanta Logina no Upītes. Emocionāli skanēja arī māsu (foto) Sonoras un Elijas Loginu no Tilžas izpildītās dziesmas.


Vienmēr pirmie. Upītes bērni jebkur – dejā, rotaļā vai dziesmā – vienmēr ir pirmie. Viņi nav jāmudina atklāt savas prasmes, kas pārmantotas no vecākiem un vecvecākiem.


Pirmo reizi Upītē. Malnavas pagasta Bozovas etnogrāfiskā ansambļa bērni pirmo reizi ciemojās Upītē. Viņi atzina, ka ir patīkami pārsteigti par stipro latgalisko auru, kas virmo šai pusē.


Spēlē valsi. Baltinavas Mūzikas skolas kapela skatītājus iepriecināja ar Tilžas pusē pierakstītu valsi par dzērājpuikas žēlabām.


Demonstrē rotaļdejas. Rekovas folkloras kopa žūrijai demonstrēja rotaļdeju “Madaliņas”.


Briežciemieši. Briežuciema folkloras kopā, kā zināja teikt Andris Slišāns, nomainījusies jau otrā paaudze. “Tradīcijas nezūd!” viņš priecājās.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.