1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

Sešu komandu konkurencē uzvar žīgurieši

Pagājušajā sestdienā Lazdukalna pagastā, spītējot spelgonim, ieradās sešas hokejistu komandas no Bērzpils, Balviem, Lubānas, Baltinavas, Žīguriem, Lazdukalna un Vecstrūžāniem, lai cīnītos par Rugāju novada domes sarūpēto kausu un medaļām. Sacensību organizators Jānis Rakstiņš pirms izlozes nešaubījās, ka cīņas būs spraigas. Jautāts par laika apstākļiem, viņš atzina, ka tie ir ideāli. "Ja šādi laika apstākļi būtu jau kopš decembra, tad sacensību, kas pulcē tik daudz komandu, būtu daudz vairāk," viņš piebilda.

Kāro iziet laukumā. Hārdija Kristiāna Nagle no Lubānas (13 gadi) neslēpa, ka labprāt uzspēlētu hokeju. Viņu nemulsina tas, ka hokejā neizpaliek spēka paņēmieni. "Nav ne vainas," prātoja jauniete.

Pirmais iemetiens. Pirmie laukumā devās Vecstrūžānu un Bērzpils hokeju komandu sportisti. Lai arī bērzpilieši izrāvās vadībā, spēles noslēgumā viņi piekāpās ar 1:3. Pirmo ripu vārtos iemanījās iemest bērzpilietis Lauris Poševs.

Spēlē jau trešo sezonu. Intars Ločmelis no Vectilžas sargāja Bērzpils hokeja komandas vārtus. Lai arī pirms sacensībām viņš apņēmās palikt sausā, bērzpilieši no četrām spēlēm zaudēja trijās: Bērzpils – Vecstrūžāni 1:3, Bērzpils - Žīguri 0:3 un Bērzpils - Balvi 0:1, un uzvarēja ar 3:1 spēlē pret lubāniešiem.

Jaunajās formās. Mājinieki skatītājus patīkami pārsteidza ar jaunajām formām.  

  

Izcīna zeltu. Žīguru hokejisti uzvarēja trijās spēlēs: ar 3:1 Balvus; ar 3:0 Bērzpili un ar 2:0 Vecstrūžānus. Savukārt ar lazdukalniešiem čempionāta līderi nospēlēja neizšķirti 2:2. Otro vietu izcīnīja Vecstrūžānu sportisti, bet uz trešā goda pjedestāla pakāpiena kāpa balvenieši.

Kurš pirmais pārtvers ripu? Balvenietim Arvīdam Raciborskim (foto – no kreisās) spēlē ar spēcīgo Žīguru komandu nācās secināt, ka balveniešiem, kuri spēli uzsāka sešatā, klāsies grūti. Pirmajā spēlē pievīla arī vārtsargs, kuru balvenieši aizlienēja no lubāniešiem. Rezultāts – 0:3 žīguriešu labā.

Pielabo laukumu. Lazdukalna hokeja spēles entuziasti  pēc katras spēles pielaboja laukumu, kur ledū izcirties kāds robs. Jāpiebilst, ka Lazdukalnā ir padomāts ne tikai par slidot gribētājiem, proti, uzbūvētas ģērbtuves, bet arī par skatītājiem, kuru spēli var vērot no tribīnēm. "Kā diena pret nakti," sprieda balvenieši, salīdzinot slidotavas Balvos un Lazdukalnā.

Turnīra vērtīgākais spēlētājs. Sacensību organizators Jānis Rakstiņš apbalvoja turnīra vērtīgāko spēlētāju – Žīguru komandas vārtsargu Valēriju Vorobjovu.

Izcīna sudrabu. Vecstrūžānu komandas hokejisti finālspēlē piekāpās žīguriešiem ar 0:2. Komandas kapteinis Artis Plušs spriež, ka pirms finālspēles vecstrūžānieši zaudēja tempu: "Bijām ļoti noguruši, tāpēc šoreiz ir tā, kā ir."

Izrauj 3.vietu. Sākotnēji šķita, ka Balvu hokejistiem nav ne mazāko izredžu konkurēt ar pretiniekiem, jo komandas sastāvs pirms turnīra bija tikai 6 vīri. Tas gan netraucēja balveniešiem izcīnīt godalgoto 3.vietu.

Vīksnā rīko slīdmodeļu parādi

 

Meteņus esot  jāsvin  jautri un skaļi, jo, beidzoties gada tumšākajam laikam, dienas top garākas un siltākas. Un Vīksnā svinēja tieši tā!  Uz Fjodorova kalna notika neparasto slīdmodeļu parāde “Metenītis 2013”.
 
Dega ugunskurs, dalībniekus un atbalstītājus cienāja ar siltām pankūkām un karstu tēju, ko jau trešo gadu gatavoja  bērnudārza pavāre Ārija Zašne. Vīksnas tautas nama vadītājai Ligitai Kacēnai bija ideja par sniega skulptūru velšanu un veidošanu, taču pieturējās sals, un šī aktivitāte izpalika.  Toties bērni sniegā varēja zīmēt eņģelīšus, ko viņi arī  izmēģināja. Pavisam slīdmodeļu parādē piedalījās 12 visdažādākie braucamrīki, kurus pēc tam atļāva izmēģināt arī pārējiem interesentiem. Daži savus modeļus sāka būvēt mājās, bet  radās problēmas ar to attransportēšanu līdz kalnam, jo automašīnu salonos tos ielikt nevarēja. Risinājumu atrada - vieni tos veda uz auto jumta, citi vilka aiz mašīnas. Kompetentās, smaidīgās un jaukās žūrijas pārstāvji bija: Vīksnas pagasta pārvaldes vadītāja Gunta Raibekaze, Stacijas pamatskolas Vīksnas filiāles vadītāja Anita Žigalova un pirmsskolas grupas mūzikas pasniedzēja Janīna Bērziņa. Dāvanās katrs dalībnieks saņēma medaļu, diplomu, saldumus un nelielas dāvaniņas. Pirmās trīs vietas gan  neizdalīja pēc principa – pirmā, otrā, trešā, bet kā labākās atzina braucamrīku  “Saimnieks Koļa ar sunīti Duksīti”, pavāru komandu “Pavāri rullē” un stilizētu tanku ar nosaukumu “NBS ir spēks”, kuri  balvās saņēma arī Balvu peldbaseina apmeklējumu visai ģimenei. Vakarā  tautas namā notika diskoballe, kurā spēlēja DJ Ingars no Bērzkalnes, un arī balle bija apmeklēta, daudzi jūsmoja par zāles un foajē noformējumu, mūziku un atrakcijām.

 

Linda Lukina  palīdz uzfrišināt  tanku. Tajā piekritis braukt Kristers Kacēns, bet, lai braucamrīks varētu nokļūt līdz trasei, tas piecus kilometrus vilkts aiz mašīnas. Tanku ar nosaukumu “NBS ir spēks” palīdzēja gatavot krusttēvs Arnolds Mačs, kurš strādā zemessardzē Gulbenē. Savukārt Rinaldam Keišam mamma Māra un tētis Inārs bija sagatavojuši “Kruto Mersi”.

 

Pie sava traktora. Ričards un Daniels Košļevi pie sava  modeļa - traktora. “Saimnieks Koļa ar sunīti” – tā saucās viņu komanda, bet tētis Aleksandrs smējās, ka traktors sameistarots par Eiropas naudu un prasījis divas dienas darba. Tā tapšanā izmantotas slēpes, bērnu sēdeklītis, USB plate, kartons un krāsas.

 

Parāde, mierā! Slīdmodeļu parādē nostājās divpadsmit braucamrīki un to vadītāji, arī līdzjutēji. Lai  pasākums izdotos, palīdzēja daudzi čakli rūķīši, arī Fjodorova kalns bija notīrīts un trases - iezīmētas. Parādē pirmā nostājās Sendija Sejāne ar “Tomasiņu”, kura arī izvilka pirmo kārtas numuru.

 

Amandas Laicānes pavāru komanda ar kūpošo katlu “Pavāri rullē”. Viņas komandā vēl piedalījās Jūlija un Evelīna Miškas un Ninona Kuzņecova. Pirms starta uz braucamrīka uzmontētajā katlā  soļanka sāka vārīties, katls patiešām kūpēja, un labi vien, ka tvaiki no tā pārstāja celties gaisā, jo braucamrīks jau pēc pāris metriem apgāzās. Visiem piepalīdzot, finišu braucējas tomēr sasniedza.

 

Zīmē sniega eņģeļus. Veronika Kramorenko vēroja, kā sniegā zīmē eņģeļus, bet pati parādē piedalījās ar “Bēgošās līgavas ratiem” - vismaz 70 gadus vecām kamanām, rotātām ar baloniem.

 

Dala pankūkas un tēju. Ligita Kacēna visus mudināja nākt nobaudīt pankūkas un karstu  tēju, par ko bija parūpējusies bērnudārza pavāre Ārija Zašne.

 

Trasē - Ināra Pavlovska ar “Pēdējā brīža slinkumu”. Šī čūska uz lāpstas piedzīvo jau otrreizēju izrādīšanos, jo guvusi uzvaru arī karnevālā. Ināra uz parādi bija atnākusi kopā ar dēlu Laini, kurš brauca ar “Burinieku”.

 

Klāt medaļu pasniegšanas mirklis. Žūrija ilgi domāja, līdz izdomāja, ka katrs braucējs un modeļu pavēlnieks tiks pie dāvaniņām. Tās saņēma arī Sigita Bērziņa (kamanas “Lielais taurenis”), Nellija Barinova  (“Labie pirāti”), Diāna Buša (“Ligzdiņa”) un Ralfs Kiseļovs (“Krokodila komanda”).  

 

Vecāki un radi - līdzjutēju lomās. Uz Meteņdienas parādi bija ieradušies ne tikai mazo braucēju tēvi un māmiņas, bet arī māsas, brāļi un vecmāmiņas. Līdzjutējiem darba netrūka - bija jāpielabo kāds braucamrīks, jāpalīdz piecelt apgāztie transportlīdzekļi un jāpalīdz tos uznest atpakaļ kalnā.


 

Balvos svin!

Sestdien Balvu Kultūras un atpūtas centrā balvenieši un pilsētas viesi kārtējo reizi apliecināja, ka pilsēta, kurā mēs dzīvojam, mums ir vismīļākā un visskaistākā. Balvu 85.dzimšanas dienā skatītājus priecēja vietējie pašdarbnieki un deju grupa “Buras” no Salaspils.

1Pilsēta pasaulē. Koncertu atklāja valsts karoga krāsās tērpusies studijas “Lote” dalībniece un festivāla “Pa modes pakāpieniem” Top modele Viviāna Bukša, kura izspēlēja etīdi ar Latvijas karti – lakatu, tādējādi uzsverot, ka Latvijā jau 85 gadus atrodas brīnumskaista pilsēta – Balvi!
1Uz skatuves - seniori. Atveroties priekškaram, skatītāji ieraudzīja aptuveni 80 koru un deju kolektīvu seniorus, tostarp rokdarbnieču pulciņa “Mežģis” dalībnieces. Balvos vecumā no 50 līdz 101 gadam ir 2953 iedzīvotāji (kopā deklarēti 7647). Vecākajam balvenietim 27.aprīlī apritēs 102 gadi!
1Karsējmeiteņu deja. Deju studijas “Terpsihora” grupas “Lulū” meitenes varēja pazīt pēc sarkanajiem krekliņiem ar Balvu pilsētas ģerboni – vilku. Šobrīd pilsētas trijās vispārizglītojošajās skolās mācās 1076 skolēni; Rīgas Valsts tehnikuma Balvu filiālē – 62, bet pirmsskolas izglītības iestādēs 329 audzēkņi.
1Pārsteigums. Skatītājiem bija vienreizēja iespēja uz skatuves ieraudzīt ne tikai “Mis un Misters Balvi 2012” uzvarētājus Artūru Buzijanu un Madaru Voiti, bet arī noskatīties vienu no skaistumkonkursa finālistu priekšnesumiem.
1Ciemiņi. Salaspiliešu deju grupas “Buras” gandrīz stundu garais priekšnesums pārsteidza ar līdz šim neredzētiem oriģināliem deju uzvedumiem, nojaucot robežas starp dažādiem mūsdienu deju stiliem – laikmetīgo un show deju, hip hopu, breiku un pat akrobātiskiem elementiem. Tikpat mīļš bija koncerta epilogs, kurā ciemiņi vienbalsīgi teica: “Apsveicam dzimšanas dienā!”
1Salūts. Salūta laikā visi klātesošie vēlreiz pārliecinājās, ka pilsētas moto “Es mīlu savu pilsētu!” nav tukši vārdi.
1Sofija Graudumniece. Balvu pilsētas Goda pilsone Sofija Graudumniece balveniešiem un pilsētas visiem vēlēja, lai Balvos noteikti saglabātos neatliekamās palīdzības slimnīca. “Priecāsimies par mums katru atvēlēto dienu šai saulē,” viņa piebilda.
1Solisti. Jauktais koris “Ezerkrasts” izpildīja “Dvēseles dziesmu”, ko vēl emocionālāku padarīja solisti Māris Zaharovs un Lāsma Kokoreviča.
1Piemin ar klusuma brīdi. Balvu pilsētā vēl pirms nedēļas dzīvoja 30 pilsētas vienaudži... līdz traģēdijai, kurā bojā gāja skolotāji Anna un Grigorijs Kudrjavcevi. Viņus klātesošie pieminēja ar klusuma brīdi. 85-gadnieku reportāžā, kas filmēta pavisam nesen, Kudrjavcevu pāris vēlēja, lai Balvos aug godīga un krietna jaunatne.
1Sveiciens dzimšanas dienā! Svētku dalībniekus pilsētas dzimšanas dienā sveica arī sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri pārstāvēja katrs savu sfēru, piemēram, izglītību – skolotāja Māra Pimanova (foto - labās puses). Viņa vēlēja, lai pēc 10; 15 un 20 gadiem skolēnu skaits ne tikai dubultotos, bet arī trīskāršotos.

Baltinavai dāvina labdarības koncertu

Baltinavas kultūras namā 3.februāra pēcpusdienā notika labdarības koncerts “Ceļš uz gaismu”, kura mērķis bija vākt ziedojumus trūcīgu ģimeņu atbalstam. Labdarības koncertu rīkoja “Tautas Palīdzības fonds”, kas regulāri sniedz palīdzību Latvijas ģimenēm.
Zāle bija pilna skatītāju, un tiem, kuri kavējās, sēdvietas atrast bija pagrūti. Kā nu nenāksi, ja uz Baltinavu bija atbraukuši tādi slaveni mākslinieki kā aktieri Varis Vētra, Vita Balčunaite, Rūdolfs Plēpis, Rīgas cirka mākslinieki. Bija ieradusies Lorija Vuda ar draugiem, Nacionālo Bruņoto spēku orķestris, operdziedātājs Jānis Kurševs un citi ievērojami dziedātāji un pianisti. “Mums apkārt ir daudz cilvēku, kuriem vajadzīga palīdzība, tāpēc nodibinājums “Tautas Palīdzības fonds” palīdz krīzes skartajām ģimenēm. Ja mēs šodien spējam viens otram pasniegt palīdzīgu roku, tas ir pats galvenais,” iepazīstinot ar sevi un fonda darbību, teica tā vadītāja Velta Cimdiņa. Viņa ar labdarību nodarbojas jau vairākus gadus, palīdzot ne tikai ar materiālo atbalstu, bet organizē arī koncertus, sporta spēles, sniedz juridiskas un psiholoģiskas konsultācijas cilvēkiem, kuri dzīvo trūkumā. Pasākumu ar dziesmām atklāja Tilžas etnogrāfiskā ansambļa sievas. Ansambļa vadītāja Daiga Jēkabsone atgādināja, ka latvieši visā pasaulē pazīstami ar savu darba tikumu un mīlestību pret dziesmu, savu zemi. “Latvieši dzīvos, ja vien būs paši savas gaismas nesēji pasaulē,” atgādināja D.Jēkabsone. Koncerta noslēgumā mākslinieki kāpa uz skatuves un kopā ar zālē stāvošajiem skatītājiem un klausītājiem nodziedāja kopdziesmu “Es dziedāšu par tevi, Tēvu zeme”.

Lasīt tālāk ...

Lepni iet “Pa modes pakāpieniem”

Divas dienas Balvos notika 3. starptautiskais talantu un modes festivāls “Pa modes pakāpieniem”.

Vairāk nekā pussimts dalībnieku no Latvijas un Lietuvas vērtēja stingra žūrija. Otrajā dienā pasniegt balvas ieradās arī Dailes teātra aktrise Ieva Pļavniece. Pasākuma režisore bija Inese Buliņa, to vadīja Gulbenes jaunieši Lāsma Buliņa un Artūrs Deksnis. Konkursa dalībniekus vērtēja četrās vecuma grupās, un 50 meiteņu vidū bija arī viens puisis. Dalībniekiem bija jāsagatavo sava stila un imidža tērps, avangarda tērps, vakartērps un etno tērps - stilizēts jebkuras tautas tērps. Katrā vecuma grupā noteica deviņus titulus. No Balviem konkursā piedalījās Līgas Morozas-Ušackas vadītās studijas “Lote” dalībnieces. “Jūsu rīkotie konkursi progresē. “Lotes” un Gulbenes “Varavīksnes” meitenes Latvijā jau ir pazīstamas, daudzas piedalījušās talantīgo meiteņu festivālā un ieguvušas godalgotas vietas. Tas ir liels darbs, ko ieliek vecāki un pasniedzēji, bet tas nes augļus - viņi var piedalīties starptautiskajos konkursos un pārstāvēt Latviju,” teica žūrijas komisijas priekšsēdētāja Elita Drāke. Viņa pati piedalījusies konkursos un zina, kā ir atrasties uz skatuves prožektoru gaismā. Elita Drāke uzsvēra, ka šādi konkursi maina dzīvi, ikdienu, stabilizē ģimenes. “Redzot, kā ģimenes rūpējas par savām atvasītēm, sirds piepildās ar īpašu sajūtu. Es tad parasti saku - dvēsele raud. Aizkustināja jūsu Laicānu ģimenes koncerts, kurā jūti, kā var dziedāt ar sirdi un dvēseli. Tām meitenēm, kuras iegūst titulus, ir obligāts nosacījums nodarboties ar labdarību, mūsu biedrība “Emergo” sadarbojas ar “Rasas pērlēm” Rugāju novadā,” paskaidroja E.Drāke. Noslēguma ceremonijā visi dalībnieki saņēma speciālas balvas un nominācijas atbilstoši savam sniegumam.

1Iegūtie tituli vecuma grupā no 3 līdz 6 gadiem. Žūrijas uzmanību piesaistīja neparastais Emīlijas Zelčas tērps ar spīdīgiem spārniem, Unas Niedras zaļā kāpostiņa tērps, Sabīnes Ločmeles deja ar lelli, Annijas Tiltiņas indiešu tautas tērps. Katra no pašapziņas celšanas studijas “Lote” meitenēm konkursam darināja tērpus četriem uzgājieniem. Top modele - Agate Trauberga (“GMT models”, Valmiera); 1.modele - Una Niedra (“Lote”, Balvi); 2.modele - Annija Tiltiņa (“Lote”, Balvi); Top vakartērps - Alīna Aizpuriete (“Varavīksne”, Madona); Top etno tērps - Keita Kandavniece (“GMT models”, Valmiera); Top aktrise - Kintija Ramane (“Varavīksne”, Gulbene); Top stils - Justina Šustika (“GMT models”, Valmiera); Top elegance - Annija Iļjenko (“Varavīksne”, Gulbene); Top avangards - Sabīne Ločmane (“Lote”, Balvi); Foto modele - Emīlija Zelča (“Lote”, Balvi).

2Iegūtie tituli vecuma grupā no 7 līdz 9 gadiem. Šajā grupā piedalījās tikai divas “Lotes” meitenes. Skatītājus pārsteidza Alises Barbaniškas tērpi - Mis Eiropa, violeti dzeltenais vakartērps, Mēnestiņa zilais nakts tērps, Līva Jermacāne rādīja skaistu latviešu tautas tērpu. Top modele - Amanda Monta Ivulāne (“GMT models”, Bauska); 1.modele - Alise Barbaniška (“Lote”, Balvi); 2.modele - Anastasija Deksne (“Varavīksne”, Gulbene); 3.modele - Megija Kaļva (“Varavīksne”, Gulbene); Top vakartērps - Sanija Bleidela (“Varavīksne”, Gulbene); Top etno tērps - Elīna Ozola (“GMT models”, Valmiera); Top aktrise - Aleksa Iļjenko (“Varavīksne”, Gulbene); Top stils - Terēze Putene (“Varavīksne”, Gulbene); Top elegance - Marta Kitija Salnāja (“GMT models”, Valmiera); Top avangards - Katrīna Šustika (“GMT models”, Valmiera).

 3Iegūtie tituli vecuma grupā no 10 līdz 12 gadiem. Skatītāju aplausus izpelnījās Agitas Matules tērpu kolekcija visos četros uzgājienos uz mēles - tie bija rūpīgi darināti, moderni un ar neparastiem akcentiem veidoti. Šajā grupā piedalījās piecas “Lotes” meitenes. Top modele - Megija Salmane (“Varavīksne”, Gulbene); 1.modele - Elīza Šelengova (“GMT models”, Cēsis); 2.modele - Megija Zīberga (“Varavīksne”, Gulbene); 3.modele - Agita Matule (“Lote”, Balvi); Top vakartērps - Greta Medišauskaite (“Grožio mozaīka”, Paņeveža); Top etno tērps - Vladislava Aņisimova (“Lote”, Balvi); Top aktrise - Līva Ejuba (“Varavīksne”, Gulbene); Top elegance - Evelīna Kalniņa (“Varavīksne”, Alūksne); Top avangards - Laura Berne (“Lote”, Balvi); Top smaids - Karīna Ločmele (“Lote”, Balvi); Top personība - Agnese Aizpuriete (“Varavīksne”, Madona); Foto modele - Agnese Kaša (“Lote”, Balvi).

4Iegūtie tituli vecuma grupā no 13 līdz 16 gadiem. Trīs “Lotes” dalībnieces - Viviāna Bukša, Amanda Saleniece un Madara Sirmace - piesaistīja žūrijas uzmanību jau pašā sākumā, noturot to līdz pat konkursa beigām. Top modele - Viviāna Bukša (“Lote”, Balvi); 1.modele - Amanda Saleniece (“Lote”, Balvi); 2.modele - Eda Ezergaile (“Varavīksne”, Gulbene); 3.modele - Martyna Vengryte (“Grožio mozaīka”, Paņeveža); Top vakartērps - Evelīna Luīze Lapiņa (“GMT models”, Valmiera); Top etno tērps - Diāna Ilvija Vanaga (“GMT models”, Valmiera); Top avangards - Laura Medne (“Varavīksne”, Gulbene); Top stils - Madara Sirmace (“Lote”, Balvi); Foto modele - Elizabete Ikauniece (“GMT models”, Valmiera).

 

 

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.