1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

“Ar deju pasaules ceļos”

 

Sestdien Balvu muižā Eiropas deju kopa “Atvasara” savas darbības desmitgades koncertā “Ar deju pasaules ceļos” apliecināja, ka ir pazīstama ne tikai Ziemeļlatgalē un Latvijā, bet arī daudzās Eiropas valstīs. Pasākuma vadītāja Ilga Oplucāne klātesošos aicināja izdzīvot “Atvasaras” dāmu 10 gadu iespaidus un pārdzīvojumus gan dejās, gan fotogrāfijās.


Sāk ar “Balvu valsi”. Jau pirmajā uznācienā, kurā deju kopa “Atvasara” izdejoja “Balvu valsi”, neizpalika vētraini aplausi.


Fotostāsts. Koncerta dalībniekiem bija iespēja izbaudīt ne tikai Eiropas valstu ainavas fotogrāfijās, bet arī tur apgūtos deju soļus. Foto – Francija (2010.gads), kur vīnu malko Lūcija Jermacāne un Zinaida Andrejeva.     


Ciemiņi no Preiļiem. Preiļu novada Kultūras centra deju grupa “Brūklenājs” demonstrēja senu balles deju “Padespaņ” (foto). Kolēģi no Preiļiem mūsu dejotājām vēlēja ilgi jo ilgi gan dzīvot, gan dejot piebilstot, ka vēl ir daudz valstu pasaulē, kur “Atvasarai” noteikti jānokļūst nākamajās desmitgadēs.


Kā Slovākijā! Balvenietes kopā ar Vectilžas puses dejotājiem Slovākijā ciemojās 2014.gadā. Vai viņām patika spēcīgo tradīciju un folkloras zeme? Klātesošie atbildi uz šo jautājumu rada, lūkojoties ekstravagantajos dāmu deju soļos.


Nosvin desmit gadu jubileju. Balvu Kultūras un atpūtas centra vadītāja Anita Strapcāne, raksturojot deju kopu “Atvasara” (foto), uzslavēja dejotājas par drosmi, uzdrīkstēšanos un gribasspēku. “Ir sievas, kuras jūtas vientuļas mājās. Ir sievas, kurām ir pasīvi vīri, bet gribas taču darboties. Dariet to arī turpmāk!” viņa mudināja.  


Sveiciens no rugājiešiem! Rugāju novada vārdā “Atvasaru” un Lūciju Jermacāni, kura vada arī Lazdukalna pagasta deju kopu “Tonuss”, sveica kultūras darba organizators Jānis Rakstiņš (foto).


Demonstrē izraēliešu tautas deju. Vārkavas novada Rožkalnu pagasta deju kopa “Dzīves virpulī” (foto) neslēpa, ka priecājas ciemoties Balvu muižā. “Deja paceļ sievišķību visaugstākajā pakāpē. Nekad nesakiet dejai ‘nē’,” vēlēja kolēģes.


Dubulti svētki. Balveniete Lūcija Boldāne secināja, ka ir dubultsvētki, jo “Atvasara” svin 10, bet kolektīva vadītāja - 60 gadu jubileju: “Meitenes man piekritīs, ka mums ir divas svētdienas: viena - īstā, bet otrā – tad, kad mēs satiekamies, lai dejotu!”


Tuvākie kaimiņi. Kultūras darba organizatore Maija Laicāne Kubulu pagasta pārvaldes pārvaldnieka vārdā Lūciju Jermacāni sveica ar Pateicības rakstu par ilggadēju, profesionālu un radošu Kubulu pagasta Eiropas deju kopas “Rūtas” vadīšanu un nozīmīgajā dzīves jubilejā. Savukārt dejotājas (foto) atgādināja, ka “Rūtas” desmitgadi svinēs rudenī.


Kas tad atliek? Pasākuma noslēgumā Lūcija Jermacāne atklāja, ka kādā no savām vecajām deju grāmatiņām -burtnīciņām atradusi viedus vārdus: “Ja gribi būt gudrs, dejo. Ja gribi būt vesels, dejo. Ja gribi būt skaists, dejo. Kas tad atliek?”

“Draudzības čemodānā” - joki un asprātības

 

21.janvārī Medņevas tautas namā pulcējās tuvāki un tālāki ciemiņi, lai jau astoto reizi tiktos tradicionālajā “Draudzības čemodānā”.

Šajā pasākumā ierodas dažādu novadu amatierteātri, lai parādītu, kādi skeči vai ludziņas  pēdējā laikā iestudēti. Šoreiz uz Medņevu devās Rubeņu ciema, Salnavas, Viļakas un pašmāju aktieri, uz skatuves kāpjot pat divreiz. Tautas nama saimniece Skaidrīte Šaicāne visus sagaidīja ar īpaši šiem svētkiem sapostu skatuvi, uzziedinātiem ievu zariem un, protams, dāvanām. Noslēgumā ikviens varēja dalīties iespaidos ar kolēģiem no citiem novadiem, kā arī kārtīgi izdejoties.


Ar skaistām dejām priecē Baltinavas “Gaspažas”. Priekšplānā Ingrīda Briede (no labās), Vineta Cīrule, Ina Gavrilova un Lidija Siliņa, izpildot krievu deju dziesmas “Gusi, ļebedi” pavadījumā. Kā stāsta dejotāju vadītāja Irēna Kaša, Medņevā kopā ar teātra ļaudīm viņas bija pirmo reizi. “Mani uzrunāja Medņevas dramatiskā kolektīva aktieru sniegums, malači!” teica I.Kaša.


Rubeņu ciema dramatiskais kolektīvs smīdina skečā  “Bobu bataljons”.  Izrādē  lomās iejutās Nataša Naskova (no kreisas), Sanita Koncāne, Inese Kamarova, Velta Leišavniece, Mudīte Maslova, Pēteris Bodrovs un vēl citi aktieri. Mudītes Maslovas izrāde Medņevā piedzīvoja jau ceturto izgājienu uz skatuves. Režisore un kolektīva  vadītāja smej, ka viņi varētu rādīt arī citus skečus, bet skatītāji pieprasa tieši šo.


Medņevas dramatiskais kolektīvs rāda divus skečus. Andris Babāns un Lucija Rundzāne režisores Valentīnas Kaļānes vadībā bija iestudējuši divus skečus - “Akts bez komentāriem” un “Pārpratums”. “Kolektīvā mainās paaudzes, tāpēc pašlaik ieturam tādu kā pauzi,” teica tautas nama vadītāja S.Šaicāne.


“Draudzības čemodāns” vieno novadus. Uz Medņevu aizvadītajā sestdienā devās pašdarbnieki no Kārsavas, Baltinavas, Viļakas un Balvu novadiem.


Viļakas kolektīvs rāda skeču “Pārpratums”. Šoreiz galvenās lomas tēloja Mārīte Supe-Tuča (no kreisās), Ilze Šaicāne un Lilija Strupka. “Kolektīvā kopā ar mani esam desmit dalībnieki, un šādi pasākumi ir lieliska iespēja parādīt skatītājiem, ko esam sagatavojuši. 1.aprīlī mums būs tāds kā atskaites punkts, kad rādīsim arī garākus gabalus,” solīja režisore I.Lindenberga.


“Kā rodas baumas”. Šo skeču iestudējuši Inetas Lindenbergas Viļakas  kultūras nama dramatiskā kolektīva aktieri. Attēlā Juris Tučs (no kreisas) un Juris Romanovskis  savās lomās baumu radīšanā nemaz neatpalika no sievām.


Sāk no zāles, turpina uz skatuves. Salnavas dramatiskis kolektīvs, kuru vada Valentīna Kirsanova, rādīja skeču “Uz laukiem”. Sievasmātes lomā iejutās pati Valentīna (priekšplānā), labi savas lomas izspēlēja arī Jānis Ļubka, Jeļena Kaļva un citi aktieri.


Vakara vadītājas lomā - Karina Aleksejeva. Tā kā pasākuma tēma bija tuvojošais Gaiļa gads, Vistiņas lomā iejutās jauniešu deju kolektīva vadītāja Karina Aleksejeva. Viņa ar humoru devās meklēt gaiļus, un uz jestriem jautājumiem bija jāatbild teju ikvienam zālē sēdošajam, arī Balvu novada pašvaldības izpilddirektora vietniekam Jānim Roginskim.


Briežuciema dramatiskais kolektīvs iestudē skeču “Zirņi”. Lomās iejutās Aldis Pundurs (no kreisās), Anna Pundure, Ineta Apšeniece, Helēna Ločmele, Oļģerts Pundurs, arī Artūrs Upīts, kurš ciemos ar savu garmošku ieradās vēlāk. Kolektīva vadītāja Valentīna Kaša pastāstīja, ka skeča detaļas ņemtas iz dzīves. “Šogad mans kolektīvs ir ar lielu atbildības sajūtu, un katram ir daudz radošuma - viņi nāk ar savām idejām, konsultējas ar mani, nekavē mēģinājumus. “Draudzības čemodānā” tiešām valdīja draudzīga atmosfēra. Es no katra kolektīva iedvesmojos,- izcila bija Mudīte Maslova, arī Valentīna Kirsanova sievasmātes lomā,” teica V.Kaša.

Vecais Jaunais gads Balvos

 

Pagājušajā sestdienā Balvu muižas aktu zālē krievu biedrības “Razdoļje” organizētajā koncertā nebija kur ābolam nokrist. Pasākuma vadītāja Svetlana Romanovska neslēpa, ka ir vieglā un patīkamā šokā, redzot tik daudz skatītāju. Tāpat viņa atgādināja, ka Vecā Jaunā gada svētkus Balvos atzīmē jau divpadsmito reizi: “Grūti pat iedomāties, kas notiks 13.reizē!?”   


Uzstāsies savējie. Krievu kultūras biedrības “Razdoļje” vadītāja Svetlana Pavlovska informēja, ka šogad objektīvu iemeslu dēļ neieradās mākslinieki no Opočkas pilsētas (Krievijas Federācija). “Nekas, atbrauks citreiz,” viņa solīja.


Pārsteidz skatītājus. Žīguru dejotājas pārsteidza gan ar dejām, gan ar stāstu, kāpēc neuzstājas kā Žīguru kultūras nama krievu dziesmu ansamblis “Ivuški”: “Tāpēc, ka mūsu garmonists (muzikants – no aut.) kļuvis par tēti, turklāt viņam jau būs 64 gadi. Vīrieši, jums ir par ko padomāt!”


Gatavi uz visu! Pasākuma vadītāja Svetlana Pavlovska veiksmīgi iesaistīja skatītājus dažādās aktivitātēs. Piemēram, zālē sēdošos viņa izkustināja, aicinot piecelties tos, kuri uz pasākumu atnākuši biksēs, pēc tam – kleitās utt.  


Min mīklas. Kā jau svētkos ierasts, neizpalika arī mīklu minēšana. Našķi par atminēto mīklu saņēma arī sešgadīgā Renāte. Viņa atklāja, ka mīklu atminēt palīdzējusi vecmamma Svetlana.


Nopelna visskaļākās ovācijas. Krievu kultūras biedrības ansamblis “Razdoļje” skatītājus priecēja ar krievu melodiskajām dziesmām. Jāpiebilst, ka skatītāji labprāt dziedāja kopā ar mūspusē pazīstamajām pašdarbniecēm.


Kāds būs jaunais gads? Lai noskaidrotu, kāds būs 2017.gads, skatītāji izvilka no maisa dažādus priekšmetus, pēc tam tulkojot to nozīmi. Piemēram, Velta Brokāne, kura pārstāv Mežāžu zīmi, no maisa izvilka lelli. “Tātad Mežāžiem gaidāms pieaugums ģimenē,” smējās skatītāji. Velta jautāta, kā vērtē šo prognozi, pastāstīja, ka viņai ir viens bērns un trīs mazbērni. “Labāk nerakstiet, bet viena mazmeitiņa šogad beidz augstskolu. Viss var gadīties,” jokojot sprieda V.Brokāne.


Būs daudz jāstrādā. Rīgas Valsts tehnikuma Balvu filiāles 2.kursa students Ņikita Petrovs cītīgi palīdzēja vadīt svētku svinīgo koncertu. “Lai gūtu panākumus – jāstrādā,” apstiprināja arī Svetlana Pavlovska. Zīmīgi, ka Ņikitu, kurš pēc horoskopa ir Vērsis, nākamgad, kā izzīlēja pasākumā, visu gadu gaida bezgalīgs darbs.


Jestrs dancis. Pansionāta “Balvi” dejotājas apliecināja, ka pansionātā strādā visugunīgākās dāmas. Kā nu ne, ja viņu vidū čigāndeju dejoja arī pansionāta direktore Jana Komane (foto – no labās).


Kā Ziemassvētku vecītis. Ivans Baranovs visiem zālē esošajiem bērniem pasniedza saldumu paciņas. Viņš klātesošos sveica svētkos un vēlēja mieru ģimenēs.


Dāvanā - pīrāgs. Žīguriete Svetlana Romāne uz Balviem atveda pīrāgu, kas, kā viņa paskaidroja, ir cienasts pie tējas biedrībai “Razdoļje”. Jāpiebilst, ka pasākuma laikā neizpalika ‘paldies’ vārdi, kā arī citu dāvanu pasniegšana, tostarp no Saeimas deputāta Ivana Ribakova.

Citā laikā, citā vietā

 

Jau kopš pērnā gada nogales zināmi jauniešu vārdi, kuri šogad startēs skaistumkonkursā “Mis un Misters Balvi 2016”. Pasākuma producents Ivars Saide taujāts, kā norit gatavošanās konkursam, paskaidroja, ka šogad gaidāmi dažādi izaicinājumi: “Pirmkārt, konkurss nenotiks, kā ierasts, februārī, bet visticamāk 10.martā. Otrkārt, tā norises vieta, iespējams, būs Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas sporta zāle.”


Jau divpadsmito reizi! Ivars Saide nešaubās, ka katrs gads, kopš notiek skaistumkonkursi Balvos, interesants ar to, ka mainās jauniešu sastāvi, kuri ienes jaunas vēsmas, arī idejas. Viņš prognozē, ka skatītāju sēdvietu skaits varētu būt lielāks, tiesa, viss būs atkarīgs no cilvēku intereses.


Trenē stāju. “Muguras - staltākas, rokas - brīvākas, smaidu - platāku,” jauniešiem nepārtraukti atgādina pedagogs Kaspars Romanovs. To, ka konkursanti ir cītīgi jaunieši, liecina fakts, ka viņi treniņus turpina arī mājās, turklāt, kā liecina ievietotās foto internetā, pat divos naktī. Jāpiebilst, ka Kaspars apmācību kursu veidojis pēc paša pieredzes. “Esmu apvienojis zināšanas, ko ieguvu studējot Sporta akadēmijā, kā arī to, ko apguvu un iemācījos, startējot skaistumkonkursos Latvijā un ārvalstīs,” viņš atklāja. Zīmīgi, ka stājas treniņi (foto), kā secina paši jaunieši, palīdz koriģēt arī ikdienišķas kaites.


Defilē. Treniņi norit Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas aktu zālē. Foto priekšplānā - Lotārs Aleksejevs.


Piedomā par tērpiem. Vienlaikus ar treniņiem tiek domāts arī par iespējamiem tērpiem un apģērba aksesuāriem. Balvu Valsts ģimnāzijas 12.klases audzēknis Niks Zušs (foto), lūgts atklāt, kas viņu visvairāk baida, atzina, ka konkursa dienā tā visticamāk būs runa.


Darba procesā. Skaistumkonkursā “Mis un Misters Balvi 2016” startēs Annija Romāne, Viktorija Beļikova, Līva Supe, Alīna Barbaniška, Sintija Pitkeviča, Martins Višņevskis, Lotārs Aleksejevs, Kaspars Ābeļkalns, Ģirts Čerbakovs un Niks Zušs.


Vingrinājums pēc vingrinājuma. Kaspars Romanovs mudina Alīnu Barbanišku strādāt cītīgi (foto).


Klausa uz vārda. Jaunieši, tostarp Līva Supe (foto), respektē jebkurus pedagogu norādījumus.


Tā varētu izskatīties puiši. Martins Višņevskis demonstrē, kā varētu izskatīties puiši konkursa dienā. Viņš prognozēja, ka vecāki uztrauksies vairāk par jauniešiem.



Kādi būs tērpi? Pasākuma producents Ivars Saide kopā ar jaunietēm un jauniešiem labprāt diskutē par iespējamo tērpu, tostarp kleitu izvēli. Šķiet, galarezultāts būs jauks, kaut gan idejas mainās.


Neliela maltīte. Viktorija Beļikova treniņu starplaikā paspēja iestiprināties ar banānu un kivi miksli. “Tas dod spēku un enerģiju,” paskaidroja jauniete. Tāpat viņa atklāja, ka piedalīties skaistumkonkursā sapņoja kopš bērnības: “Gribu pārbaudīt sevi un izbaudīt vēl nebijušu piedzīvojumu.”

Nokļūst Ziemassvētku valstībā

 

Aizvadītās nedēļas nogalē neizpalika jauka tradīcija – mūspuses seniori bija laipni gaidīti Balvu Profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā, kur viņus labdarības pasākumā “Mīlestība – eņģeļu sveiciens” priecēja bērni un jaunieši. “Mēs patiesi nokļuvām Ziemassvētku valstībā,” atzina aptaujātie sirmgalvji. Skolas direktore Biruta Vizule uzsvēra, ka seniori ir mūsu valsts vērtība, no kā mēs smeļamies dzīves gudrību.


Patīkams pārsteigums. Seniorus pie ieejas aktu zālē sagaidīja divas smaidošas jaunietes - Alise Barbaniška un Marī Deņisova, kuras ikvienam ciemiņam dāvāja skolēnu gatavotās piparkūkas. Anna Čakāne un Biruta Vancāne, saņemot našķi, neslēpa pārsteigumu. “Tas patiesi bija patīkami,” viņas atklāja.


Visapkārt eņģeļi. Labdarības pasākumā virmoja eņģeļu tēma, tostarp ģitāristes Viviānas Belevičas un solistes Sāras Oses izpildītajā dziesmā “Divi eņģeļi sēž”.


Pārsteidz ar tubas spēli. Balvu Mūzikas skolas audzēknis Aleksandrs Samoiļenko apliecināja, ka ar tubu var nospēlēt arī Raimonda Paula dziesmas, piemēram, “Elēģiju”.


Vienmēr formā! Deju kolektīva “Rika” jaunieši pierādīja, ka vienmēr ir labā fiziskā formā.


Aicina sakārtot attiecības ar Dievu. Balvu katoļu draudzes prāvests Mārtiņš Klušs nešaubās, ka šobrīd ir vislabākais laiks padomāt par savām attiecībām ar Dievu. “Tas var palīdzēt apjaust un saprast daudzas lietas, lai saņemtu vēl vairāk mieru un mīlestību,” viņš piebilda.


Skolas vizītkarte. Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas jaunkundžu uzstāšanās nav iedomājama bez tērpu kolekciju demonstrēšanas. Šoreiz klātesošie baudīja skolotājas Aigas Jansones tērpu kolekciju “Ziemeļblāzma”.


Laipni lūgti skolā! Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas direktore Biruta Vizule nešaubās, ka Ziemassvētki ir laiks, kad mēs vairāk veltām laiku pārdomām: “Tas arī ir laiks, kad esam visciešākajā saistībā ar dabu, ar zemi un Dievu. Visi mēs gaidām Jēzus bērniņa piedzimšanu. Vēlu mums katram, lai blakus ir mīlestības eņģelis, kurš māca mūs mīlēt patiesi un no sirds gan līdzcilvēkus, gan sevi pašu. Novēlu, lai blakus ir gaismas eņģelis, kurš māca mūs piedot patiesi un no sirds, neturot ne rūgtumu, ne pārmetumus sevī. Lai katram blakus ir sargeņģelis, kurš pasargā mūs no rūpēm!”


Mudina darīt labus darbus. Balvu luterāņu draudzes mācītājs Mārtiņš Vaickovskis atgādināja,- lai arī sajūta ir gluži kā Ziemassvētku vakarā, tomēr Adventes vainagā viena svecīte vēl nedeg: “Tātad vēl ir laiks izdarīt kaut ko labu. Kādēļ šeit esam nākuši? Tādēļ, ka šis ir labdarības pasākums, lai viens otru iepriecinātu. Un nevis ar tādu prieku, kas nāk un aiziet, bet prieku, kas paliek, kas iemājo sirdīs. Kādi tad mums šogad būs Ziemassvētki? Pieļauju, ka daudziem cilvēkiem - kā lietus, kas nolīst un aiziet. Vai tā nav arī ar Ziemassvētkiem? It kā gaidām, tie pienāk un tikpat ātri aiziet. Lai tas tā nebūtu, atcerēsimies, ka svētkiem ir pavisam cita nozīme, kas ietekmējusi un ietekmēs cilvēces vēsturi. Dievs sūtīja šajā pasaulē Savu Dēlu, lai ikviens, kurš viņam tic, nepazustu un iemantotu mūžīgo dzīvi.”


Vareni dzied. Mūzikas skolas solists Markuss Mednis dziesmā atklāja, ka Kristus ir dzimis tev un man, kas saviļņoja ikvienu skatītāju.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.